Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт

Go down

Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт Empty Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 2:28 pm

Европейският парламент одобри спорното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА, по инициалите на английски).

Депутатите подкрепиха сделката с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се. Това е мнозинство от почти 60 на сто.

Решаващи в полза на споразумението се оказаха гласовете на британските консерватори, въпреки че страната им реши да напуска ЕС.

По групи "за" гласуваха от ЕНП, Либералите и Консерваторите, предаде БНР.

Част от групата на социалдемократите беше "против", заедно със Зелените, крайната левица и евроскептичните формации.

Още при разискванията пролича, че българските евродепутати от левицата ще гласуват против презокеанската сделка.

Те действително гласуваха против т.нар. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, а освен това излязоха с позиция на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Сред посочените в документа мотиви се подчертава, че СЕТА:
•накърнява интересите на хората на наемния труд;
•нарушава приоритета на публичните интереси;
•отразява се негативно на националната икономика.
В позицията се посочват и множество конкретни рискове за България, а и за Европа.

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ-ЕНП коментира, че споразумението е в полза на дребния бизнес:

"Споразумението не е в ущърб на малките и средни предприятия, а в тяхна полза. Големите и без споразумението могат да оперират глобално. То означава растеж и нови работни места без да се застрашават европейските стандарти в нито една сфера въпреки безпардонните лъжи, които чухме днес от някои от колегите."

Одобрение от Европарламента позволява временно прилагане на икономическото и търговско споразумение още през следващия месец.

Предстои СЕТА да бъде ратифицирано от националните парламенти на страните-членки на общността, след което ще влезе изцяло в сила с отделни изключения, преди всичко по отношение на Белгия.

Основният докладчик по текста от десницата, латвиецът Артис Пабрикс обеща националният парламент на неговата страна да е първият, който ще ратифицира споразумението след днешния вот в Страсбург.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт Empty Re: Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 2:30 pm

Чесно да ве кажам не знам никакви подробности на ова споразумение. Вака е во ЕУ некоj гласа нештп ама што и т.н. народот не знае.Не му се обjаснува човечки.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт Empty Re: Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 7:42 pm

Хах ах имало и кjар за нас бугарите. Борисов се споразумел дека ке ратифицираме СЕТа ако одпаднат визите за Канада и тоа ке стане до краjот на ова година. Ущте една добра можност за емиграциjа за мене.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт Empty Re: Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 7:46 pm

Еве и што било СЕТА ме информираат одкако веке се прие. Па не е толку лошо а ова со снемането на визите за Канада е сосема добро:
Европейският парламент одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), съобщи сайта на ЕП.

Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционни потоци. Разпоредбите на СЕТА ще се прилагат условно от април 2017 година. Споразумението бе одобрено с 408 гласа „за“ срещу 254 „против“, с 33 „въздържал се“.

Стимулиране на търговията

СЕТА ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. То също така предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти.

Чрез споразумението Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми. Това вече е направено в Европа.

Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар.

Защита на селскостопанската продукция и социалните стандарти

По време на преговорите Канада се е съгласила да защити над 140 географски означения от ЕС за храни и напитки, продавани на нейните пазари.

В споразумението са включени и клаузи за устойчиво развитие с цел опазване на околната среда и социалните стандарти и гарантиране, че търговията и инвестициите повишават тези стандарти.

Изключения

СЕТА няма да премахне митническите тарифи в областта на обществените услуги, аудиовизуалните и транспортни услуги, както и при някои селскостопански стоки като мляко и млечни продукти, пилешко месо и яйца.

По-голяма прозрачност за защита на инвестициите

В резултат на настояването от страна на Европейския парламент, механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата бе заменен от съдебна система за инвестиции, която гарантира държавен контрол върху избора на арбитри и повиши прозрачността.

Споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада

Евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.

То допълва СЕТА и цели да засили двустранното сътрудничество между ЕС и Канада по широк спектър от нетърговски въпроси като външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата.

Следващи стъпки

Разпоредбите на СЕТА ще се прилагат предварително от първия ден на месеца, след като двете страни се уведомят взаимно, че са приключили всички необходими вътрешни процедури. Евродепутатите очакват това да се случи най-рано на 1 април 2017 г.

Тъй като през юли 2016 г. Европейската комисия обяви СЕТА за смесено споразумение, то трябва също да бъде ратифицирано от националните и регионални парламенти.

ЕС и Канада приеха в преамбюла на споразумението, както и в съвместна декларация-приложение към него, че разпоредбите на СЕТА се прилагат без да се засяга правото на държавите да регулират въпросите, обект на споразумението, според своето вътрешно право.

Преговорите за CETA започнаха през май 2009 г. и приключиха през септември 2014 г. ЕС и Канада подписаха споразумението на 30 октомври 2016 г.

През 2015 г., вносът на стоки от Канада в ЕС възлиза на 28,3 милиарда евро, а износът е на стойност 35,2 милиарда евро.

Тази цифра се очаква да се увеличи с повече от 20%, когато споразумението започне да се прилага в неговата цялост.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт Empty Re: Споразумението за свободна трговиjа со Канада СЕТА е веке факт

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот