Одговори на некои логични прашанja

Go down

Одговори на некои логични прашанja

Пишување by Гостин on Пет Фед 17, 2017 8:48 pm

Едно прашање за блгарите.
Зошто "блгарот" Гоце Делчев и останатите македонски револлуционери се залагале за формирање самостојна Македонска држава, а не за припојување на истата кон Блгарија?
Нели чим сите биле блгари, нема никаква логика да прават планови за посебна држава.

Одговор:
Те основачите на ВМРО јасно го напишали зашто!

Долго расправавме за целта на таа организација, и најпосле се задржавме врз автономија на Македонија со предимство на бугарскиот елемент. Не можевме да го прифатиме ставот за „директно присоединување на Македонија кон Бугарија“, затоа што увидувавме дека тоа ќе сретне големи тешкотии, поради спротивставувањето на големите сили и аспирациите на соседните мали држави и на Турција. Ни поминуваше низ мислата дека една автономна Македонија потем би можела полесно да се обедини со Бугарија, а во краен случај, ако не се постигне тоа, дека ќе може да послужи како обединувачка алка на една федерација на балканските народи...Откако се согласивме за целта на нашата организација - на истата средба се зафативме да изработиме статут на Организацијата. Прирака ми беше еден том од „Записите“ на Захариј Стојанов, и од нив го зедовме за урнек статутот на „Бугарскиот револуционерен комитет“. Го задолживме Поп Арсов, врз основа на тој статут, да изработи нацрт за нашиот статут.

Продолжуванjе:
Не се замарам дотолку со овие работи за да проверувам точност на напишаново, претпоставувам првиот устав на ВМРО.
Како и да е воопшто не е убедливо, доколку македонците недвојбено се чувствувале како блгари сигурно по секоја цена ќе оделе на спојување со Р. Блгарија, а не да заговараат создавање на посебна држава, Балканска федерација итн.
Дотолку повеќе напишаното ми личи на замачкување очи, се со цел да се добие што поголема помош и симпатии од бугарската држава и народ, со кои сме биле најблиски. Нешто, што не било некарактеристично и за другите славјански народи во нивните борби за ослободување од турскиот окупатор.

Одговор:
Па личи ти дека не се замараш. Ако се замараше би видел дека точно тоа и се случи през балканската воJна- сите соседи нападнаа бугариJа. Демек тоа што го мислеле дека ке стане ПОУМНИТЕ ТОГАШ ОД СЕГАШНИОТ ТЕБЕ оно и стана.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот