Soveti za spas od truenje so hrana

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:47 pm

12 совети кои ќе ви помогнат да се спасите од труење со храна

Автор: Софија Спирова

Производителите на храна денес користат секакви адитиви и хемикалии за да ги „подобрат“ своите производи. Многу луѓе кои се грижат за своето здравје веруваат дека овие адитиви може да бидат дури и отровни. Во продолжение погледнете неколку совети кои ќе ви помогнат да се спасите од труење со храна.


Последната промена е направена од Teo на Чет Дек 28, 2017 8:03 pm. Мислењето е променето 1 пати
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:48 pm

1. Урда

Дали сакате вистинска урда? Тогаш треба да знаете дека некои производители ѝ додаваат скроб, а со ова ја менуваат нејзината структура.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:48 pm

Како да проверите: Додајте неколку капки јод на урдата и промешајте. Ако добие сина боја, тогаш станува збор за урда со слаб квалитет.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:49 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 112-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:49 pm

2. Млеко

Повеќето производители додаваат „нормализирано млеко“ на свежото. Нормализираното млеко е изменето за да има помалку маснотии или за да биде целосно обезмастено.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:50 pm

Како да проверите: Измешајте го млекото со чист алкохол во однос 1:2. Ако млекото е со добар квалитет ќе се појават дамки за 5-7 секунди. Ако е лажно, ќе биде потребно подолго време.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:50 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 212-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:51 pm

3. Кристализирано овошје

Кристализираното овошје е зовриено во пченкарен сируп, а потоа е сушено. Вистинското кристализирано овошје никогаш нема светла боја.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:51 pm

Како да проверите: Ставете го овошјето во топла вода. Ако ја изгуби бојата или се раствори, тогаш сте купиле нешто од желатин и боја за храна.

Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:52 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 312-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:52 pm

4. Путер

Некои видови путер содржат зеленчукови масла, како палмино масло, а ова ги прави маргарин.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:52 pm

Како да проверите: Ставете го путерот во зовриена вода. Би требало да се растопи и да направи слој на површината. Маргаринот само ќе се раздели на парчиња.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:53 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 412-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:53 pm

5. Бел ориз

Некои компании го заменуваат оризот со синтетичка смола и компири. Иако изгледа природно, вкусот не е ист.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:53 pm

Како да проверите: Земете една лажица ориз и запалете ја. Лажниот ориз ќе мириса на пластика и ќе испушта црн чад.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:54 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 512-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:54 pm

6. Кавијар

Кавијарот за многумина е луксуз, но сепак и кај него има лажни брендови. Лажниот кавијар е направен од морски алги и иако изгледа природно, не станува збор за тоа.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:55 pm

Како да проверите: Ставете малку кавијар во зовриена вода. Ако е висински, протеинот од него ќе направи бела пена. Вештачкиот само ќе се раствори.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:55 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 612-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:55 pm

7. Мед

Производителите на мед користат разни трикови за да ја зголемат неговата маса. Тие додаваат сè од скроб и варовник до брашно.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:56 pm

Како да проверите: Растворете една лажичка мед во вода, а потоа додајте неколку капки оцетна киселина. Ако мешавината почне да прави меури, медот има варовник. Брашното и скробот можете да ги забележите со додавање јод. Мешавината ќе добие темна боја.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:56 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 712-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:57 pm

8. Вино

Некои видови вина може да бидат лажни. Обично тие се направени од вино во прав.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:57 pm

Како да проверите: Во една лажица сода бикарбона ставете малку вино. Ако мешавината добие сина боја, тоа значи дека пиете вистинско вино. Во спротивно бојата нема да се промени.
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Teo on Чет Дек 28, 2017 7:57 pm

Soveti za spas od truenje so hrana 812-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk_
Teo
Teo

Број на мислења : 4634
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Soveti za spas od truenje so hrana Empty Re: Soveti za spas od truenje so hrana

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот