ЛЕБЛЕБИЈА

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

ЛЕБЛЕБИЈА

Пишување by osa on Саб Фед 14, 2015 7:42 pm

Се за леблебијата и нејзините лековити својства 


вЛеблебијата е вид мешунка која преставува одличен извор на протеини, витамини и минерали.  Од минерали, леблебијата содржи големи количини железо. Дури и варената леблебија содржи двапати повеќе железо од истата количина на месо. Големата количина на железо што го содржи во себе, ја прави оваа мешунка погодна за јадење за слабокрвните лица. Во неа се содржат и колеми количини на калциум кој ги јакне коските, магнезиум кој е добар за регулирање на притисокот, манган, фосфор, цинк и витамини од Б групата.
Истражувањата покажуваат дека со редовно консумирање на овие мешунки мошне бргу може да се намали нивото на холестерол во крвта.
Леблебијата лесно се вари и благотворно делува на органите за варење. Се препорачува на луѓето кои страдаат од синдром на иритабилни црева. Таа има и низок гликемиски индекс при што може да помогне во стабилизација на нивото на шеќери во крвта.
Леблебијата е нискокалоричен продукт, па затоа често се препорачува при диети, бидејќи долго време дава чуство на ситост.
Леблебијата има уште едно корисно дејство, односно помага од организмот да се исфрлат сулфатите. Американската управа за храна и лекови (ФДА) во извештајот наведува дека еден од 100 луѓе е пречуствителен на сулфати. Ова може да се појави во било кој период од животот, а симптомите се слабост, мачнина, дијареа, исип на кожата и тешко дишење.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12184
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот