Bonsai

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Bonsai

Пишување by Гостин on Пон Фед 23, 2015 10:24 am

ШТО ЗНАЧИ БОНСАИ И КАКО СЕ ОДГЛЕДУВА?Во последно време, за себе, но и за наши блиски купуваме поклон – мало дрвце- бонсаи.

Што всушност значи бонсаи? Во превод значи сад дрво - “pot tree”. Дрво приспособено да живее во мал сад.

Тоа исто дрво си ги има истите негови еколошки карактеристики, со тоа што само на еден начин е структуирано (оформено) да има ссодветен однос помеѓу крошна-стебло-корен. Тоа е еден вид уметност, наша креација, нашата идеја претставена на самото дрво.

Може да има различна форма: каскадна, полукаскадна, формална. Кај нас што се среќаваат бонсаи од различни видови, како на пример: Serissa, Ligustrum. Zelkova. Carmona. Ficus ginseng. Сите се овие егзотии (Zelkova ја има во Македонија) и затоа се видови кои се чуваат внатре, особено во зимските ладни денови. Во текот на летото, истите може да се изнесат надвор, само да се пази да не бидат изложени на сонце, односно мораат да бидат под засена.Како и за секое растение, така и за бонсаи-то, треба да посветиме макар и 5 минути од нашето време. Особено за полевањето, тие се засадени во мали садови, што значи почвата бргу се суши. Затоа е потребно секојдневно полевање (освен за Ficus ginseng) и најсигурен начин дека добро се напила почвата е со потопување на саксијата во една кофа вода. Нека поминат неколку секунди, исцедете и вратете го на местото каде што ви стои. Како времето заладува, така и честотата на полевање ќе биде помала.Секое бонсаи си има некоја претходно зададена форма во надземниот дел (крошната). Нормално, при растот тие ќе ја изгубат својата форма односно ќе прераснат. Затоа е потребно и самото наше око ќе го забележи истото, со ножици да се скратат сите оние гранки кои се непотребни. Секое кроење е поволно, со тоа ја намалувате транспирацијата и му давате форма и насоки на раст. Слободно опуштете се при кроењето, не можете да згрешите. Секое бонсаи треба да има лице, односно предна страна која всушност ни го дефинира изгледот на бонсаи-то.

Не е тешко да се чува бонсаи. Да не заборавиме дека бонсаи-то е дел од традицијата кај Јапонците и Кинезите.

http://gradina.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=292:bonsai-odlgeduvanje-malo-drvo-rastenie-drvce-hortikultura&catid=123&Itemid=552

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Вто Фед 24, 2015 5:29 pm

БОНСАИ – МИНИЈАТУРНА УМЕТНОСТБонсаи е уметност на естетска минијатура на дрвја по пат на нивно растење во садови. Бонсаи на јапонски значи „засадено во сад”. Може да се создаде речиси од секој вид дрво или грмушка.

Тоа се растенија што се закржлавени, но си ја задржале формата. Некои видови дрвја се попогодни за одгледување како бонсаи поради нивните природни карактеристики да имаат мали игли или листови. Целта на одгледување бонсаи е да се направи рамнотежа меѓу човекот и природата, а одгледувачите на бонсаи во себе ја негуваат креативноста и секоја година преку своите дрвја одново го доживуваат ритамот на природата и годишните времиња. Одгледувањето бонсаи бара многу трпение и внимание, а како награда за вложениот труд се добива внатрешна смиреност.Обликувањето и смалувањето на дрвјата се постигнува со неколку основни, но прецизни техники. Минијатурноста на дрвото и на листовите се одржува со рамномерно кастрење на лисјата и на корењата. Тука се применуваат разни методи бидејќи секој вид дрво се напупува поинаку, Покрај тоа, извесни кастрења мора да се вршат сезонски бидејќи најмногу дрвја имаат период на мирување кога не растат корења и лисја; несоодветното кастрење може да го ослаби или уништи дрвото. Дрвјата соодветни за бонсаи се обликуваат со жица. Бакарна или алуминиумска жица се обвиткува околу гранките и стеблата држејќи ги гранките додека тие самите не се здрват, па потоа се отстранува жицата. Некои видови не се здрвенуваат многу или се веќе премногу крути за да бидат обликувани на тој начин. Во тој случај, обликувањето се врши главно со кастрење.

Постојат најразлични стилови на бонсаи, со тоа што извесни се почести од сите други. Oва се формалниот исправен, накривениот, неформaлниот исправен, каскадниот, полукаскадниот, сплав, литерати, и групен/шумски стил.

Во Македонија потенцијални бонсаи се зеленика, габер, бука, јасен и бор. Со помош на посебни техники на кастрење на крошната и на корењата и чување во мали саксии, тие растенија се одржуваат минијатурни во развојот.

Со стиловите и техниките на одгледување на бонсаи повеќе ќе ве запознаеме во некој од наредните прилози, а во меѓувреме уживајте во овие минијатурни уметнички дела на човекот и природата…

http://hortikultura.mk/bonsai-minijaturna-umetnost/

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:36 pm

Ushte nekoi informacii za bonsaito...

Стаен БонсайТой се появи сравително скоро и то не в Япония а в Германия, но сега интерес към него има в много страни. За разлика от традиционния „външен“ бонсай, за стайния се използват нестудоустойчиви дървета и храсти. Стайните бонсаи са по-добре пригодени за условията в домовете ни и задължително трябва да са на закрито през зимата. На тях може да се гледа, като на стайни растения, въпреки че през лятото трябва да ги третирате като обикновени бонсаи – да ги държите на открито и да ги внасяте на закрито за по няколко дни, когато е необходимо.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:37 pm

Най лесно е да си купите оформен екземпляр, но те са скъпи. Ако имате време и търпение, започнете отначало. Посадете избраното семенче или вкоренен резник по обикновения начин в саксия с диаметър 7-9 см. Когато основното стъбло достигне желаната височина, трябва да го пензирате. Махнете някои от долните клонки и пензирайте връхчетата на горните да се разклонят. След две години се налага да пресадите, както и да подрежете корените.
През пролетта извадете растението от саксията и отрежете около една трета от корените, след което го посадете в нова саксия или специален поднос за бонсай.През периода на растеж прдължавайте да пензирате растящите връхчета, махайте нежеланите разклонения, увивайте клонките с „тел бонсай“, за да постигнете желаната форма и изрязвайте прегорелите от слънцето листа. Това трябва да се повтаря на всеки дви години.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:37 pm

Стайните бонсаи са изключително красиви, но изискват много грижи. Необходим им е много влажен въздух и трябва да ги държите настрана от въздушните течения и радиатори. поливането е големия проблем – понякога е необходимо всекидневно потапяне във вода. Подхранвайте на всеки 4-6 седмици.Някой от стайните бонсаи са субтропични или тропични растения, които се отглеждат в миниатюрна форма – Сагеретция теезанс, Кармона микрофила, Пистация, Стеркулия, Тамарикс, Суиетения и Олея(маслина). Най-евтини са портокалите, лимоните и кафето, които се отглеждат от семенца или непечени зърна.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:38 pm

Температура: умерено топло
Светлина: добре осветено ммясто, но не и пряка слънчива светлина, пазете го от горещото лятно сланце.
Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна, но не мокра, понякога се налага да поливате всеки ден – изробзвайте дъждовна или хладка чешмяна вода, обикновено се препоръчва да потопите растението в съд вода, но можете да полеете отгоре с фина струйка или ситна решетка на лейка.Влажност на въздуха: абсолютно необходимо е въздухът да е влажен, поставете саксията върху вана с камъчета и от време на времепулверизирайте листата.
Пресаждане: през пролетта на всеки две години, част от старат почва се отстранява и около 1/3 от новите корени се съкращават, бонсаят се слага в същия контейнерсъс свежа почва.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:39 pm

Бонсаи, които се отглеждат на откритоДумата Бонсай означава растение на поднос. Но миниатюрното растение не се получава, като го държите дълго в саксия, за да ограничите корените му. Според официалната дефиниция бонсаят е „дърво, което прилича по всичко на обикновените дървета, освен по размеритеси. Това се постига, като се запази дървото, ограничено от съда, чрез премахване на върха на нарастване на стъблото и чрез резитба на корените, за да се постигне равновесие между листната маса и корени и в същото време да се създаде естествана форма“.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:39 pmВъншните бонсай, който ще откриете в магазините, обикновено е на 4 години. Растението се държаи в саксия и всяка година корените и клонките му са били подрязват. Клонките са увивани със специална тел („тел бонсай“), за да придобие желаната форма. Когато е стане на 4 години, бонсаят се преместества в издръжлив на студ плитък поднос или саксия с дренажни отвори.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:40 pmЗаниманията с тези бонсаи са много приятни, но трябва да знаете с какво се захващате. Отглеждането на бонсаи изисква време и средства. Това не са стайни растения и ще започнат да се измъчват ако ги държите на закрито повече от няколко дни, защото за тях стайния въздух е много горещ и сух. Навън е необходимо да им създадете защита срещу дъжд и вятър. През лятото, при засушаване, трябва да ги поливате всеки ден.
Няма изгодна покупка на бонсай. Евтиния екземпляр или ще е добре оформен, но неправилно гледан, или ще е развил се екземпляр на сорт джудже. Единствения начин да си имате евтин бонсай, е да си го отгледате сами и да си набавите съответната специализирана литература.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:40 pmИглолистните видове са любими за този вид бонсай – листата са малки, а растенията живеят дълго – Юниперус хинензис, Хамеципарис пизифера, Ларикс кемпфери, Криптомерия японика и Пинус силвестрис. Не всички всички специалисти са вечно зелени – Ацер палматум и Зелкова серата също са често отглеждани. Цъфтящите и плодните дървета са особено интересни и списъкът им е дълъг – череша, кайсия, праскова, японска азалея, дюля, магнолия, компактни рози, вистерия, ябълка (особено естествените разновидности), лабурнум и пираканта.
Всъщност всяко издръжливо дърво може да се превърне в бонсай-опитайте със семеначета на дъб, бук, бреза или явор.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:40 pmТемпература: на открито обикновено тя не е проблем, но трябва осигурите предпазване на почвата от прекалено изсъхване през лятото и от замръзване през зимата, когато внасяте бонсая в къщи поставете го при температура, близка до външната.

Светлина: Навън му е необходима лека сянка, но цъфтящите и плодни видове имат нужда от няколко часа слънце през ясните дни.В дома си го поставете на добре осветено място.

Вода: почвата трябва да е непрекъснато влажна, може да се наложи всекидневно поливане.

Влажност на въздуха: докато бонсаят е на закрито, всеки ден пулверизирайте листата.

Пресаждане: през пролетта, на всеки две години, част от старата почва около корените се отстранява и около 1/3 от нарастващите корени се съкращават, растението се поставя в същия контейнер със свежа почва.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:41 pm

Стилове БонсаиБонсаите се появяват в Япония преди около 1000 години. Популярността им расте едва през осемдесетте години на миналия век. Сега в магазините ще намерите всякакви бонсаи, има и специализирана литература за тях.
Зрялото, но с миниатюрни размери дърво има особено очарование. То прилича на идеалното стайно растение, но бъдете предпазливи. Популярните видове – бор, клен, хвойна и т.н. – принадлежат към групата на бонсаите, които се гледат на открито и се внасят в затворено помещение само за 4-5 дни.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:42 pmИма създадени и стайни бонсаи, които могат да се държат на закрито през по-голямата част, от годината.За разлика от първите бонсаи, те са дървета и храсти, чуствителни към ниски температури.

Естествено дърветата бонсаи не са сортове джуджета, а обикноени сортове, които са били куртивирани по начин, които да даде показаните по-долу традиционни форми. Това отнема време и изисква умения, което обеснява високата им цена.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:42 pm

ФОРМАЛНО ИЗПРАВЕН БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:42 pm

ПРИВИДНО ИЗПРАВЕН БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:43 pm

ДВУСТЪБЛЕН БОНСАЙДВУСТЪБЛЕН БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:43 pm

НАКЛОНЕН БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:43 pm

СИЛНО ОБВЕТРЕН БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:44 pm

ПЛАЧЕЩ БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:44 pm

КАСКАДЕН БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:44 pm

ПОЛУКАСКАДЕН БОНСАЙ


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:45 pm

КОРЕН ВЪРХУ КАМЪК


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:45 pm

Вертикално стъбло /Чокан.
Постига се с дървесни видове, които растат прави в естествени условия. Формата е строго вертикална, като дървото постепенно изтънява към върха.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:45 pm

Наклонено стъбло / Шакан.
Този стил напомня на пейзажите, които се срещат край водни площи. За да го създадете, достатъчно е да засадите дървото наклонено.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Гостин on Чет Ное 12, 2015 12:45 pm

Няколко стъбла на едно дърво.
Понякога в гората откриваме дървета с няколко стъбла. Това се дължи на инцидент при покълването: изсъхване или счупване на младия връх, след което се образуват две или три разклонения.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Bonsai

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics
» Bonsai

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот