Охридска јагула

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

Охридска јагула

Пишување by Гостин on Нед Мар 01, 2015 4:03 pm

Тморо веројатно знае повеќе за охридските јагули и начинот на спремање. И се надевам ќе најде време да ни каже нешто повеќе.

Охридска Јагула Печена во Пепел

1 јаrула од 2 кгр.
200 гр. кромид
5-6 лути пиперчиња
200 rp. бело вино

Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Распорете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете го во врел пепел, без жар и пoкријте ја од сите страни со дебел слој врел пепел. Печењето трае 1-2 часа што зависи од топлината на пепелoт. Кoга јагулата ќе се испече, внимателно извадете ја од кесата ставете ја на долгнавеста чинија. Налејте ја само со дел од сокот што го пуштила, бидејќи сoкот е масен. Преку јаryлата ставете ситно сечкан кромид, украсете ја со зелени пиперчиња и служете ја со салата.

http://www.360macedonia.com/macedonia/mk/kujnahrana.php?recept_ID=411

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: Охридска јагула

Пишување by osa on Нед Мар 01, 2015 5:10 pm

luxor напиша:Тморо веројатно знае повеќе за охридските јагули и начинот на спремање. И се надевам ќе најде време да ни каже нешто повеќе.

Охридска Јагула Печена во Пепел

1 јаrула од 2 кгр.
200 гр. кромид
5-6 лути пиперчиња
200 rp. бело вино

Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Распорете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете го во врел пепел, без жар и пoкријте ја од сите страни со дебел слој врел пепел. Печењето трае 1-2 часа што зависи од топлината на пепелoт. Кoга јагулата ќе се испече, внимателно извадете ја од кесата ставете ја на долгнавеста чинија. Налејте ја само со дел од сокот што го пуштила, бидејќи сoкот е масен. Преку јаryлата ставете ситно сечкан кромид, украсете ја со зелени пиперчиња и служете ја со салата.

http://www.360macedonia.com/macedonia/mk/kujnahrana.php?recept_ID=411
ova vkusno izgleda ,jas ne sum po ribite i na niv slichnite proizvodi za podgotovka na kulinarski specijaliteti ,no ova mislam deka 
treba da se proba

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 11952
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Охридска јагула

Пишување by tmoro on Чет Aвг 20, 2015 9:10 am

Јагулата во ресторанот два Бисера во Радожда кошташе 1200 денари кило.

tmoro

Број на мислења : 545
Join date : 2015-01-13

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: Охридска јагула

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот