ТЕЛЕШКО

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

ТЕЛЕШКО

Пишување by Гостин on Саб Мар 14, 2015 9:06 pm

ТЕЛЕШКО МЕСО ВО СОС ОД СЕНФ И ЛУК



Потребни состојки:

700гр телешко месо
3-4 чешниња лик
3 лажици сенф
1 лажица пире од домати
2 лажици кисела павлака
1 лажица кафеав шеќер
70мл масло
20гр путер
600мл вода
100гр брашно
сол, бибер
магдонос
толчен пипер
Начин на подготовка:

Стековите посолете ги, извалкајте ги во брашно и пржете на загреано масло малку да поруменат и да се направи кора околу нив. Пропржените стекови ствете ги во сад и оставете ги на страна, а маснотијата во која ги пржевте, сочувајте ја.

Во друг сад ставете 4 лажици масло во која се пржеа стековите и путер. Во загреаната смеса од масло и путер додадете го преостанатото брашно и пржете до светло кафена боја.

Кога брашното ја ја добие саканата боја, на кратко тргнете го од шпоретот и додавајте ладна вода со постојано мешање да се добие мазна смеса без грутки.

Вратете на шорет, додадете пире од домати, сол и толчени пиперки, кафеав шеќер и оставете да зоврие. Кога смесата зоврива додадете ги стековите, поклопете и варете 20 минути на тивок оган.

Во чинија изматете сенф, кисела павлака, лук, 2 лажици вода и таа смеса додадете ја во стековите. убаво се помешајте и варете додека стековите не омекнат, околу 10-15

кога стековите ќе бидат готови, тргнете ги од шпорет, додедете сецкан магдонос и бибер, поклопете ги и оставете 10 минути вкусовите да се соединат.

http://popara.mk/2012/recepti/teleshko-meso-vo-sos-od-senf-i-luk/

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот