Котлети
Страна 1 of 1
Котлети
Свински котлети со пиво
Пивото одлично се комбинира со зачинети јадења од која било светска кујна. Кога користите пиво за готвење, нека биде тоа светло и послатко пиво со помала количина на алкохол.
СОСТОЈКИ
• 4 поголеми и потенки свински котлети
• 4 лажици масло
• 150 гр лупени домати
• 2 млади кромидчиња
• 150 мл светло пиво
за премачкување на котлетите
• 1 голема лажица плодови од смрека
• 2 чешниња лук
• ½ мала лажица мелен бибер
• 2 мали лажици сушена мајчина душица
• сол
ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: измешајте ги плодовите смрека, биберот, мајчината душица, маслото и солта со помош на миксер. Со половина од добиената смеса, премачкајте ги котлетите. Пржете ги на загреано масло по 4 минути од секоја страна и потоа оставете ги на топло.
Чекор 2: во истиот сад, пропржете го младиот кромид кој претходно ситно сте го насечкале. Додадете ја преостанатата смеса од плод од смрека и доматите исечкани на коцки. Динстајте на умерен оган околу 4 минути.
Чекор 3: пред самиот крај, налејте го пивото, ставете ги котлетите и динстајте уште малку. Котлетите се сервираат со варени њоки или потпечено лепче
http://gurman.mk/recepti/za-ubav-ruchek/svinski-kotleti-so-pivo/
Гостин- Гостин
Re: Котлети
ЈАГНЕШКИ КОТЛЕТИ
Состојки
4 лажички кари
125мл кокосово млеко (го има во сите поголеми супермаркети)
4 лажици кокос
100гр. мелени печени кикирики
12 јагнешки котлети
1/2 лажичка кориандер
1/2 лажичка кумин
80мл. маслиново масло
1кг. компири, излупени и исечени на крупно
кисело млеко, свежи ливчиња од кориандер и лимета за прилог
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете плех за печење со фолија.
Измешајте кари, кокосово млеко, 2 лажици кокос и половина од кикириките во една чинија. Додадете ги јагнепките котлети и добро промешајте за да се обложат. Оставете ги да се маринираат 15 минути.
Измешајте кориандер, кумин и 60мл. масло во тава и запржете го на среден оган околу 3 минути. Ставете ги компирите на плехот и прелијте ги со зачинетото масло. Додадете сол и бибер по вкус. Печете ги компирите 25 минути додека да добијат златно жолта боја. На крај врз компирите додадете го остатокот од кокос и кикирики.
Додека се печат компирите пригответе го месото. Загрејте го остатокот од маслото во тава. Зачинете го јагнешкото со сол и бибер и пржете го по неколку минути од секоја страна. Оставете го да одстои во чинија 5 минути пред да го послужите.
Сервирајте го месото со печените компири и прелив од кисело млеко, свеж кориандер и парчиња лимета.
http://off.net.mk/mojata-kujna/glavni-jadenja/jagneshki-kotleti
Гостин- Гостин
Re: Котлети
Котлети со пиво
Свински котлети, сочни и вкусни, готови за многу кратко време.
Состојки: 4 тенки свински котлети, 2 чешниња лук, гранче темјан, 150гр. шери домати, сол, бибер, лажица масло.
Подготовка: Изгмечете го лукот, додајте му темјан, сол и бибер. Со таа смеса премакајте ги котлетите. Печете ги на силен оган, околку три до четири минути од секоја страна. Тргнете го месото од оган, но држете го на топло. Во тавата кадешто го печевте месото додајте го изгмечениот млад лук и излупените шери домати. (Посипете ги со врела вода, па излупете ги или користете домати од конзерва.) Полејте ги со пиво и остатокот од пастата со која ги премачкувавте котлетите. Динстајте уште 10 минути, а кога е готово додајте ги котлетите во сос.
http://brkajrabota.mk/lifestyle/hrana/26167-saboten-rucek-kotleti-so-pivo
Гостин- Гостин
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|