Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

САРМА во лист од штавел

2 posters

Go down

САРМА  во лист од штавел  Empty САРМА во лист од штавел

Пишување by osa Вто Мар 24 2015, 20:16

в
Сарма во лист од штавел
Омилена...нема што не сакам..ама оваквите сарми мотани во она што природата дарува, неодминливи се. Овој пат сармите од штафел...
  
1. Најрпво сварете го оризот ал-денте, процедете и прелијте со ладна вода да не се залепи. Оставете да се цеди.
2. Во тавче на зејтин пропржете го ситно сецканиот кромид и морковот, додадете го меленото месо.. нека се пржи, додадете исцедениот ориз,  уште кратко време да се пропржи, додадете магданосот и остнатите зачини, тргнете настрана.
3. Изберете поголеми и млади листови од штафел.
4. Во тенџере ставете да проврие вода во која ќе додадете малку оцет. Ставете ги листовите штафел во водата и нека стојат малку време односно додека не омекнат, а тоа трае кратко.
5. Вадете од листовите, ставете од припреманата смеса, замотајте сарма и се така додека се потроши целиот фил.
6. Наредете ги во тавче или тенџере (зависи дали ќе ги варите или подпечете), залејте ги со вода до покривање на сармите, налегнете ги со тањир одозгора, ставете во рерна или рингла, нека се варат околу 15 мин. на тивко.
7. Изматете ги јајцето и киселото млеко, малку осолете, додајте лажичка оцет, (може и помалку). Извадете го тавчето од рерната (ако ги варите, одклопете тенџерето), од водата во која се варат сармите додадете внимателно кај млекото и јајцето за цело време бркајки со вилушката. Потоа со вака спреманиот сос прелијте ги сармите и вратете назад на огнот колку да проврие... Послужете,
Совет
- не дозволувајте премногу да омекнат листовите бидејки ќе се кинат и нема да можете да смотате сарма.
- Бидејки оризот е веке ал-денте сварен (варен-недоварен) не е потребно да се сармата вари премногу време
- Бидејки водата во која се варат сармите ќе ја истурите кај сматеното јајце и млеко. Можете да ги вратите назад сармите на огнот, а сосот сам засебно да го провриет. Тогаш послужете да секој сам ги залее онолку колку што сака
- Потребно е да ставите малку оцет за да не ви се згрутчи јајцето и млекото
- Како и да користите сосот - залиени сармите и повторно подпечени или засебно да се служи сосот... ако ги спремите, ќе се уверите дека секако е вкусно


САРМА  во лист од штавел  CIMG2269-copy-800x600

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

osa
osa

Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11

Вратете се на почетокот Go down

САРМА  во лист од штавел  Empty Re: САРМА во лист од штавел

Пишување by kiBik Чет Мар 26 2015, 17:12

Shto e be shtavel??? Toa neshto zeleno i gadno e???
kiBik
kiBik

Број на мислења : 2537
Join date : 2015-01-16

Вратете се на почетокот Go down

САРМА  во лист од штавел  Empty Re: САРМА во лист од штавел

Пишување by Гостин Чет Мар 26 2015, 17:44

Rastenie slichno na spanakj...Se koristat listovite za pravenje sarma i slichno...

http://www.makedonski.info/show/%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%98/%D0%BC

САРМА  во лист од штавел  9k=САРМА  во лист од штавел  Images?q=tbn:ANd9GcQNt8f6ajfIoz5BbeMjqY_cGxjcwYmOyBdnxQmslNgESwUCNHhD0A

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

САРМА  во лист од штавел  Empty Re: САРМА во лист од штавел

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот