Јајца

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

Јајца

Пишување by Гостин on Вто Апр 07, 2015 3:11 pm

ЈАЈЦЕТО ГО СПРЕЧУВА ДИЈАБЕТЕСОТ

Конзумирањето по едно јајце секој втор ден ја спречува појавата на дијабетесот, покажале резултатите од најново истражување.

Четири јајца неделно го намалуваат ризикот од дијабетес тип 2 за една третина. Иако претходни истражувања покажале дека "силната" храна како полномасното сирење и јогуртот можат да бидат клуч за здрава тежина, ова финско истражување е прво кое ги проучило само јајцата. Повеќе од четири јајца немале никакви позитивни дејствија.
Истражувачите откриле дека јајцата не само што го намалуваат ризикот од дијбетес, туку го намалуваат и нивото на шеќерот во крвта.



Меѓутоа, голем број нутриционисти во текот на последните 20 години јајцето го прогласиле за нездрава храна поради холестеролот. Потоа белката е прогласена за добра, а жолчката за опасна.
- Кај нас во Финска јајцата никогаш не се сметале како дел од нездрав живот, туку напротив. Освен добриот холестерол, јајцата содржат бројни хранливи состојки кои позитивно влијаат на метаболизмот, мастите и воспалителните процеси, изјави нутриционистот Јирки Виртанен.

http://www.vest.mk/default.asp?ItemID=C5215FB82AB8924ABE21ACA75D3B1514

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот