Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

дива свиња

Go down

дива свиња Empty дива свиња

Пишување by tmoro Сре Апр 01 2015, 21:33

дива свиња Ezewhz

tmoro

Број на мислења : 547
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

дива свиња Empty Re: дива свиња

Пишување by tmoro Сре Апр 01 2015, 21:34

дива свиња 15ceof5

tmoro

Број на мислења : 547
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

дива свиња Empty Re: дива свиња

Пишување by Гостин Саб Апр 04 2015, 10:25

Маринирано печење од диво свинско

дива свиња CIMG4589-1-1-c4d7e7-800x626

750 гр. месо од плешка или грбот на дива свиња
1 лажичка црн пипер во зрна
1 лажичка мајчина душичка
1 лист ловоров лист
2 каранфилчиња
1 главица кромид
1 морков
1 помал корен целер
1/3 чаша вински оцет
1/2 л. јако црно вино
за сосот
1 лажица брашно
3 лажици зејтин




- Месото изимијте го и ставете во садот со зачините. Додадете го исечениот кромид, морковот, целерот, прелијте со оцетот и виното и оставете да одлежи во фрижидер 1-4 дена (свежото место пожелно е да одлежи 4 дена во маринадата)
Потоа исцедете го добро, посолете.

Ставете го месото во сад со загреан зејтин и подпечете додека не добие убава темна боја. Извадете го печењето.
- Во касеролата подпржете го брашното, долијте ја маринадата заедно со зачинките, оставете да проврие. Залијте го месото со провриениот сос и оставете во рерната да се пече поклопено на 180 степени околу 1-2 часа.
Нека ви е слатко!

http://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE/

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

дива свиња Empty Re: дива свиња

Пишување by Гостин Саб Апр 04 2015, 10:26

Дива свиња

За подготовка на ова јадење за 4 лица потребни ви се следниве производи:
- 1,5 кг. месо од дива свиња во маринада
- 150 гр. чадена сланина
- 50 гр. суво грозје
- 1 главица кромид
- 3 лажица путер
- 3 лажици шеќер
- зашеќерени цреши
- 50 гр. чоколада
- 1 морков
- 1 лажица брашно
- 50 гр. суви сливи
- 1 портокал
- 1 лимон
- 1 јаболко
- 6 лажици прашок за сос за дивеч
- 1 чаша бело вино
- 5-6 лажици оцет
- масло за јадење
- сол и црн пипер
Потребно време за подготовка на ова јадење е 2 часа. По 24-часовно стоење во маринадата го вадиме месото од дивата свиња од тенџерето и го ставаме на чинија. На парчињата сланина им ја отстрануваме кожата. Потоа сланината ја сечкаме на долгнавести парчиња. Со остар нож во месото правиме засеци. Засеците ги полниме со парчиња сланина.
Во тенџере на оган ставаме една лажица путер и масло за јадење да се загреат. Мешаме за побрзо да се растопи путерот. Во загреаната мрснотија ги ставаме парчињата шпикувано месо да се пржат. Преостанатата сланина ја сечкаме на коцки. Парчињата сланина ги оставаме во сад настрана. Кромидот го сечкаме и го оставаме во сад настрана. Морковот го сечкаме на тенки кругови. И парчињата морков ги оставаме во сад настрана.
Откако ќе се испржат од едната страна парчињата месо ги превртуваме во тенџерето. Во тенџерето ги додаваме коцките сланина, кромидот и морковите. Го покриваме тенџерето со капак. Откако зеленчукот ќе се испржи го тргаме капакот од тенџерето. Во тенџерето налеваме бело вино. Го затвораме тенџерето со капак. Оставаме да проврие, го намалуваме огнот и оставаме да се динста. Откако виното ќе испари низ цедалка во тенџерето ја налеваме водата од маринадата. Налеваме и околу еден литар вода во тенџерето. Го покриваме тенџерето со капак.
Оставаме да се вари додека месото не омекне. Го тргаме капакот од тенџерето. Со лажица решетка парчињата месо ги вадиме од тенџерето и ги ставаме на чинија. Потоа низ цедалка содржината од тенџерето ја претураме во друго тенџере. Со дрвена лажица го пасираме зеленчукот во цедалката. Тенџерето со сосот го ставаме на оган. Со лажица ја вадиме непотребната мрснотија од тенџерето и ја ставаме во сад. Во тенџерето налеваме уште една чаша вода. Во друго тенџере на оган го ставаме шеќерот да се пржи. На ситната страна од рендето ја рендаме чоколадата. Изренданата чоколада ја оставаме во сад настрана. Откако шеќерот ќе се карамелизира во тенџерето го додаваме оцетот. Го протресуваме тенџерето и промешуваме. Во садот со брашно со црпалка додаваме од сосот во тенџерето. Мешаме со жица за матење.
Тенџерето со карамел и оцет го протресуваме. Откако карамелот ќе се растопи содржината од тенџерето ја претураме во тенџерето со сосот. Потоа во тенџерето го додаваме прашокот за сос за дивеч. Про мешуваме со црпалка. Мешајќи со жица за матење во тенџерето го додаваме размешаното брашно. Во тенџерето го додаваме и сувото грозје и една лажица путер. На даската за сечење со ренде ги рендаме кората од портокалот и од лимонот.
Изренданата кора ја собираме во сад и ја додаваме во тенџерето на оган. Промешуваме. Потоа во тенџерето ги додаваме зашеќерените цреши. Сувите сливи ги сечкаме на прачиња. Потоа и нив ги додаваме во тенџерето. Промешуваме. Јаболкото го сечкаме на тенки кришки. На оган ставаме тава за пржење и во неа една лажица путер и масло да се загрее.
На парчињата јаболко им ги отстрануваме семките. Парчињата ги редиме во тавата со загреана мрснотија да се пржат. Месото го сечеме на парчиња. На чинијата за сервирање го ставаме претходно сварениот ориз.
Врз оризот ги редиме парчињата месо. Потоа со црпалка преливаме со сосот од тенџерето. Врз сосот ги редиме испржените парчиња јаболко. Декорираме со гранчиња француски магдонос. Со ова јадење ви предлагаме да се напите црвено вино. Добар апетит.

http://afk.mk/afkti/lovec/kujna/diva-svinja

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

дива свиња Empty Re: дива свиња

Пишување by tmoro Пон Јун 29 2015, 22:41

дива свиња 34o6hjt]дива свиња 34o6hjt

tmoro

Број на мислења : 547
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

дива свиња Empty Re: дива свиња

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот