ТИКВИЦИ

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

ТИКВИЦИ

Пишување by osa on Сре Окт 21, 2015 6:46 pm

највкусните јадења се со тиквички ...ајде да видиме колку рецепти има во македонската кујна со тиквички ????

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 11953
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ТИКВИЦИ

Пишување by osa on Сре Окт 21, 2015 6:49 pm

За да го подготвите овој рецепт, потребни ви се следниве состојки:
1 поголема млада тиквичка
3 јајца
3 лажици брашно
сол
масло за пржење
Подготовка:

Исчистете ги тиквичките, исечете ги на тенки кругчиња, посолете ги и оставете ги 20 минути, додека да пуштат сок.
Исцедете ги тиквичките, истркалајте ги во брашно, па во јајца и пржете ги на масло.
Тиквичката е пржена кога ќе ја забодете со вилушка, и ќе забележите дека е мека. Пржените тиквички извадете ги на чинија, која што претходно сте ја обложиле со салфетка.
Пред секој ред пржени тиквички, ставете салфетка да ги впие вишокот на маснотии. Пред сервирање тргнете ги салфетки

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 11953
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ТИКВИЦИ

Пишување by osa on Сре Окт 21, 2015 6:51 pm

полнети тиквички

Оризот се става малку да се подвари. За тоа време, ги сечиме тиквичките на 4 дела (еднаш хоризонтално и еднаш вертикално). Средината со помош на лажичка ја длабиме за да се добие лик како корито.
Во тава на малку масло кратко време се пропржуваат ситно исецканите лук и кромид, па меленото месо и ренданиот морков. Кога месото ќе ја мени бојата го додаваме и доматниот сос и пржиме додека не се згусти. На крај, се посолува, се додаваат зачините и ренданиот кашкавал и ситно сецкан магдонос.
Со оваа смеса ги полниме тиквичките и ги редиме во огноотпорен сад, предходно намачкан со маргарин. Печиме на 220 степени со фолија одозгора околу 20 мин.
Во меѓувреме се подготвува преливот. Павлаката и млекото или киселото млеко заедно со јајцето се матат со помош на вилушка. Од оваа смеса со помош на лажица нанесуваме над секоја тиквичка и најгоре рендаме кашкавал. Враќаме во рерна и непокриено печиме уште 5 минути.
Напомена
Доколку не сакате да ставите ориз, тогаш додадете ги иструганите внатрешности од тиквичките, или пак ако одите по рецептот, тие делови искористете ги така што ќе ги распоредите помегу тиквичките.
Место тиквички можите да употребите модри патлиџани. Со нив јадењето е исто така убаво.
Добар апетит!

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 11953
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ТИКВИЦИ

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 5:11 pm

Тичкичките се наjубави кога се стават во кисело млеко. Вие знаете ли шо е кисело млеко?

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: ТИКВИЦИ

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот