Природа

Страна 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:00 pm

Природа - Page 2 Nokna_lastovica___Caprimulgus_europaeus

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:00 pm

Природа - Page 2 Belogusest_drozd___Ring_Ouzel___Turdus_torquatus

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:00 pm

Природа - Page 2 Crn_klukajdrvec___Black_Woodpecker___Dryocopus_martius

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:00 pm

Природа - Page 2 Crvenokluna_galka___Red_billed_Chough___Pyrrhocorax_pyrrhocorax

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:01 pm

Природа - Page 2 Green_woodpecker___Picus_viridis___Zelen_klukajdrvec

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:01 pm

Природа - Page 2 Hazelhen___Bonasa_bonasia___Lestarka

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:01 pm

Природа - Page 2 Rock_Partridge___Alectoris_graeca_copy___Erebica_kamenjarka

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:02 pm

Природа - Page 2 Skalest_drozd___Rufous_tailed_Rock_Trush___Monticola_saxatilis

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:02 pm

Природа - Page 2 Woodcock____Scolopax_rusticola___Sumska_sljuka

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:02 pm

Природа - Page 2 Salmo_Peristericus_1_copy

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:02 pm

Природа - Page 2 The_Pelagonia_Trout___Salmo_pelagonicus___Pelagoniska_pastrmka_1

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:03 pm

Природа - Page 2 Sarka___Adder___Vipera_berus

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пет Мај 20, 2016 7:03 pm

Природа - Page 2 Planinski_smok___Smooth_snake___Coronella_austriaca

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by defo on Пет Мај 20, 2016 9:26 pm

trut напиша:Природа - Page 2 The_Pelagonia_Trout___Salmo_pelagonicus___Pelagoniska_pastrmka_1


Оваа е жител на Црна река?? Ја има ли уште????

defo

Број на мислења : 2120
Join date : 2015-01-13

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Саб Мај 21, 2016 9:51 am

Ја има. Но спаѓа во загрозени видови.

Кај фаунистичкиот диверзитет со статус на загрозеност се издвојуваат групите на
дневни пеперутки, самовилски коњчиња поточен и речен рак, речни и езерски
школки, додека кај р‘бетните видови 115 видови се загрозени при што
најзагрозена е групата на риби кај која дури 30 автохтони видови риби се
загрозени (поточка пастрмка, пелистерска пастрмка, пелагониска пастрмка,
охридска пастрмка, преспанска белвица, преспанска мрена, преспанско грунче),
додека преспанскиот крап е критично загрозен. Исто така се критично загрозени
поточниот и езерскиот рак и македонскиот мрморец. Поради нелегално собирање,
засегнати се популациите на копнените полжави (шумски, лозов, грневиден
полжав), копнените желки (полска и ридска желка), водни желки и поскокот, додека е загрозен опстанокот на остроглавата шарка. Поради нелегален лов засегнати се над 60 видови птици, а се загрозени 6 видови грабливи птици (орли и
мршојадци). Од цицачите загрозени се лилјаците, рисот, видрата и јазовецот.

http://www.moepp.gov.mk/wp-content/uploads/2015/02/RM_Nature-Rew_Checked-mk-SOER2010.pdf

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by defo on Саб Мај 21, 2016 5:54 pm

Па види, едно мене ми е најмногу жал, во оваа политичка битка, природата е изоставена, таа е последната брига....и тоа би требало да е дел од борбата........

defo

Број на мислења : 2120
Join date : 2015-01-13

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Гостин on Пон Мај 23, 2016 10:14 am

Ако збориме реално, не само што е запоставена туку во последните десет години активно се уништува заради бизнис интереси на политичката елита и популистички цели.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Природа - Page 2 Empty Re: Природа

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 2 of 2 Previous  1, 2

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот