PALMI

Go down

PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 11:58 am

КОКОС – Кралицата на палмите

Оваа палма е прекрасен егзотичен украс за ентериери, а во лето и за екстериери. Посебно е добар избор за тропски стил на уредување на вашиот двор.
Кокосова палма – кокос (Cocos nucifera) е дрво од фамилијата на палмите (Arecaceae) и единствениот вид од родот кокос (Cocos). Заради својот егзотичен и уникатен изглед се нарекува кралица на палмите. Поимот потекнува од португалски и шпански збор од XV век coco, што значи „глава“ или „череп“,поради трите дупки на оревот што личат на човечко лице. Потеклото на кокосовото дрво не е сосем утврдено. Едни тврдат дека тоа се краиштата околу Меланезија и Малезија, или пак околу Индискиот Океан, а други пак сметаат дека потекнува од северозападна Јужна Америка. Расте низ тропските и суптропските краишта.


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 11:58 am

Кокосовите палми се одгледуваат во преку 80 земји во светот, произведувајќи 61 милиони тони кокосови ореви годишно.
Кокосовата палма расте до висина од 30 метри и има перјесто зеленило со должина од 4-6 метри. Кога ќе се исушат, паѓаат целосно, и стеблото останува мазно. Постојат два типа на оваа палма: високи и џуџести. Собната палма расте многу споро, меѓутоа дури и во затворен простор достигнува висина до 3 метри.
На мошне плодно земјиште, палмата дава до 75 ореви годишно, но најчесто од секое дрво се добиваат најмногу до 30 поради несоодветната земјоделска практика. Во последно време приносите се поголеми благодарение на напредокот во тениката на одгледување. Цветањето се одвива непрекинато преку целата година.


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 11:59 am

Оваа палма е многу осетлива на условите и начинот на одгледување и поради тоа не се препорачува на почетници. Првите 2 до 3 години се најкритични за нејзиниот опстанок и ако го помине овој период, може да живее многу години. Кокосовата палма расте на песоклива почва и голема отпорност на сол. Претпочита и места со многу сонце и обилни врнежи (1500-2500 мм годишно), па затоа е толку честа по бреговите во тропските предели. Дрвото бара и доста влага (70–80%+) за да расте правилно, и затоа не вирее на топли, но суви места. Не трпи студ и најдобро успева при средна годишна температура од 27°C. Идеална температура е од 21-23°C. Растот забележително се намалува под 21°C. Минимална температура во зимскиот период е 18°C. Дрвата многу тешко успеваат во сува клима и не растат без обилно наводнување.
Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:00 pm

Летниот период саксијата со оваа палма треба да ја изнесете на тераса, балкон или во градината за да се осигура добро проветрување. Прихранувањето се врши од мај до август, секоја втора недела со ѓубриво.
Кокосовата палма се размножува во пролет од кокосовиот орев или од семе. Многу е тешко да се одгледа кокосова палма од орев, бидејќи бара висока температура на воздухот во периодот на никнење на семето, околу 24°C, со висока влага на воздухот. Еден од начините на размножување е следниов: се става кокосовиот орев во саксија со мешавина од земја и песок (50/50) и се закопува до пола. Саксијата се поставува на што потопло место, покрај радијатор или друго грејно тело, а земјата треба постојано да биде влажна. Ако семето не никне ни после 2 месеци, тоа значи дека размножувањето е неуспешно. Другиот начин на размножување е следниов: во кеса се става кокос со влажен песок, добро се врзува и се поставува покрај радијатор или друго грејно тело. Ако кокосот е „свеж“ ќе изрти во рок од 20 дена до 2-3 месеци. Ова најдобро се прави во зима за да може да порасне до следната зима и да се аклиматизира. Кокосовата палма се пресадува во нова саксија дури кога корењата ќе ја исполнат целосно саксијата.
Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:01 pm

Урмина палма (Phoenix dactylifera)

Урмината палма (Phoenix dactylifera) одамна се одгледува на подрачјето на Западна Азија, Северна Африка и други тропски и суптропски предели. Особено се цени заради нејзините хранливи плодови.
Лесно се размножува и лесно се одгледува. Бара што повеќе сонце и топлина. Додека е сончево и топло бара повеќе вода, а во есен треба да се внесат во некоја затворена просторија (до +15ºС) за да не замрзнат. Права урма издржува до -10ºС. Преку зимата се залева помалку, за да не им се исуши земјата (еднаш на 1-2 недели).
Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:02 pm

Кога ќе приметите дека палмата излегува од саксијата тогаш е време за пресадување. Најдобро е да се пресади на пролет.
Ова е палма која лесно се одгледува како собна билка во наши услови. Од семето се добиваат млади растенија кои бавно растат првите 2-3 години, меѓутоа после даваат феноменален тропски изглед на нашите градини и тераси преку летниот период, како и на просториите во кои се чуваат во текот на зимата. Препорачливо е секое семе да се посее во посебен сад, во мешавина од песок и обична земја или земја за кактуси.
Младите палми се особено осетливи на пресадување и ако им се оштети коренот тогаш растението умира. Најпрво се сее во мали садови, а потоа постепено се пресадува во поголеми саксии бидејќи ако младите палми се посадат во големи саксии, надземниот дел ќе мирува, а ќе се развива само коренот.
Треба особено да се внимава да не биде изложена на провев бидејќи е многу осетлива како млада палма


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:03 pm

Запознајте се со палмата на среќата | Прекрасна салонска палма

Овој вид на палма (лат. Chamaedorea elegans) се карактеризира со деликатни, издолжени и елегантни гранки и поради таа своја декоративност често може да се види како декор на многу ентериери. Многу е издржлива како собна билка, па поради тоа уште е позната и како салонска билка.


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:04 pm

Води потекло од тропските џунгли на југоисточниот дел на Мексико и Гватемала. Во собни услови достигнува релативно мала висина од 1.20 метри, а може да достигне на отворено и до 3 метри. Таа е дводомна билка, што значи дека машките и женските цветови растат на посебни растенија. Често се применува една интересна техника – се сеат повеќе семиња во една саксија и на тој начин се добива џбунесто растение со меки листови налик на пердув.


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:04 pm

„Елеганс“ е многу издржлива палма, што значи поднесува полусенка и ниски температури, а трпи дури и прекумерно залевање со вода. Меѓутоа, најдобро успева на посветло место во станот, на индиректно филтрирано светло, но да не биде под директни сончеви зраци, бидејќи тие предизвикуваат дамкавост на лисјата.

Супстратот во кој се одгледува треба да е добро дрениран, хумусен, со мал процент на песок и не се препорачува преголемо прихранување – еднаш месечно во пролет и на секои два месеци во текот на есента и зимата. Имајте во предвид дека палмите имаат долг корен, па поради тоа саксијата треба да биде подлабока. Размножувањето се врши со семе кое никнува на висока температура од околу 25ºС. Се сее по три семки заедно, а треба посебно да внимавате, кога ќе вршите пресадување, да не го оштетите коренот.


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:05 pm

Уште е позната и како палма на среќата, бидејќи се верува дека носи среќа во домот. Како собно растение му дава тропска свежина на ентериерот, меѓутоа во текот на летото може да ја изнесете и во вашата градина каде ќе продолжи да зрачи со својата елеганција. Во летниот период, треба да се чува на умерена температура, додека пак во зимскиот на температура околу 13ºС.


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:05 pm

Негa на палми во ентериери

Палмите се егзотични билки и во секој ентериер го даваат оној медитерански мирис…

Тие се исклучително ценети лисно декоративни растенија, а oд нeколку илјади познати видови, како саксиско собнo растение се одгледуваат само дваесетина видови:

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:06 pm

Палма Kentia (Howea)
Овој вид на палма е една од најатрактивните собни палми. Ја нарекуваат „рајска палма“ заради елегантните долги степенасто распоредени листови. Листовите на оваа палма се благо завиени со врвовите надолу, со темно зелена боја. Преку лето се одгледува на добро засенчени места, во дворот или балконот, со често оросување. Во старост достигнува висина до 10 метри.
Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:07 pm

Chamaedorea палма
За разлика од другите палми, овој вид Chamaedorea не бара преголем простор за одгледување и достигнува висина до 1 метар. Има витко стебло на кое се наизменично распоредени расчешлани листови со светло зелена боја. Преку лето треба да се одгледува и негува во собни услови.


Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:07 pm

Феникс (Phoenix) палма
Една од најотпорните палми е Феникс палмата. Листовите и се доста јаки, во однос на претходно опишаните палми. Има погруба градба, со широки листови. Преку лето треба да се одгледува на отворен простор, во дворот или на балконот на полна светлост.
Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:08 pm

Chamaerops палма
Ова е палма со необична убавина и виталност чии нежни листови создаваат густа декоративна розета над дрвенастото стебло. Во собни услови достигнува висина 4-5 метри. Преку лето се одгледува во надворешни услови на полна светлина. За овој вид на палма, во зимскиот период треба да се обезбедат температури од 12-20ºС, умерена изложеност на сонце и залевање кое ќе ја одржува умерена влажноста на почвата. За добар развој на растението потребно е да се врши прскање-туширање на листовите со вода.
Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 12:08 pm

Во текот на летото овие палми треба да ги задржите во собни услови, често да се залеваат и тушираат во текот на големите горештини. Видовите на палми како Phoenix и Chamaerops, во текот на зимата може да се сместат и во поладни простории кои се заштитени од мрзнењесо температура од 5-8ºС, со повремено залевање, а во лето да ги изнесете на сончеви места, во дворот или балконот, каде започнува нивниот буен раст.
Во тој период, потребно е обилно залевање два апти дневно, како и прехранување на секои 15 дена. Палмите додека се млади, со помали димензии, треба да се пресадуваат секоја трета или четврта година во песочлива земја со добра дренажа. Кога палмите ќе пораснат, доволно е секоја пролет да се изврши окопување на површинскиот слој на земјата во саксијата (5-8 cm), на тој начин што нема да го оштетите коренот, а притоа ќе додадете и хранлива земја.
Палмите се размножуваат исклучиво со семе. ‘Ртењето на семето може да потрае доста долго и до една година, па поради тоа пред садењето треба да му направите мал засек и да го залевате со млака вода.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PALMI

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот