АЈВАР

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

АЈВАР

Пишување by Гостин on Сре Сеп 21, 2016 11:02 am

Ова е најдобриот рецепт за ајвар кој можете да го направите во својот дом и во најмалата кујна



Сите се согласуваме дека, домашниот ајвар е најдобар, особено кога рецептот доаѓа од перото на искусниот домаќин.

Зимницата за многу е незамислива без ајвар, а таа може да се направи само од пиперки или со додаток на патлиџан. Дознаваме најдобар рецепт за најдобар ајвар и може да се потврди дека навистина е одличен.

Обидете се да го подгответе и нема да зажалите.

СОСТОЈКИ

•7 кг. пиперки

•3 кг. модар патлиџан

•1 л. оцет

•2 л. вода

•2 главици лук

•малку лути феферонки

•2-3 лажици сол и шеќер

ПРИПРЕМА

•Пиперките ставете ги во оцет да се варат 2-3 минути, а патлиџаните 5-6 минути. Пиперките и патлиџаните смелете ги први, а потоа феферонките лукот и додете малку бибер.

• Се тоа оставете да врие со 8 унци масло на тивок оган околу час и половина. Ајварот ставете го во топли тегли и ги сместете ги во топла (не жешка) рерна.

• На секоја тегла ајвар да се стави една лажица масло за да се направи кора и за ајварот да не добие воздух.

Теглите затворете ги следниот ден.

http://www.press24.mk/ova-e-najdobriot-recept-za-ajvar-koj-mozhete-da-go-napravite-vo-svojot-dom-i-vo-najmalata-kujna

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: АЈВАР

Пишување by Гостин on Сре Сеп 21, 2016 5:44 pm

Eve ushte eden recept...

Iz bakine bilježnice: Domaći recept za najbolji makedonski ajvar

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima

Recept za ajvar kojeg morate imati u svojoj bilježnici
Sastojci za ajvar:
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po želji
- 1 velika žlica šećera

Postupak:
1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)

2. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom žlicom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.

Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom.
Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: АЈВАР

Пишување by Гостин on Сре Сеп 21, 2016 5:51 pm

I ushte eden...



Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: АЈВАР

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот