ЦРН БИБЕР

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

ЦРН БИБЕР

Пишување by osa on Пет Окт 28, 2016 5:23 am

Црниот бибер е незаменлив лек



Луѓето кои имаат проблеми со варењето на храната, оние кои имаат многу бавен метаболизам, како и оние кои имаат проблеми со нередовно одење во тоалет, треба да знаат дека во нивната секојдневна исхрана треба колку што е можно повеќе да го употребуваат црниот бибер.
Нашата традиционална кујна нè учи дека црниот бибер треба да го употребуваме само во чорби, супи и кога подготвуваме месо, но неговата примена е далеку поголема, особено сега кога веќе знаеме дека овој драгоцен зачин е лек кој помага при многу болести и заболувања.
Слободно проширете ја неговата примена и почнете да го употребувате и во сите видови на салати, предјадења, кога подготвувате зимница и со сите видови на зеленчук.
Но црниот бибер не помага само кај погоре наведените здравствени проблеми. Како многу добар и успешен лек се покажал и кај луѓе кои страдаат од дијареја, кила, проблеми со срцето и кардиоваскуларниот систем, несоница, болки во зглобовите, болки и проблеми со забите, проблеми со џигерот, болки во ушите како и проблеми со белите дробови и дишните патишта.
Единствено треба да се напомене дека не смеат да го употребуваат луѓе кои имаат чир, и луѓе кои имале операција на органите за варење, а сите останати можат слободно и колку што сакаат да го употребуваат.
Но зошто токму црниот бибер е толку здрав зачин?
Виновник е пиперинот кој е активна состојка на црниот бибер и благодарение на кој се зголемува нивото на апсорпција на селенот, витаминот Б, бета каротинот како и другите важни состојки од храната која се внесува, со што се забрзува енергетскиот метаболизам во телото.
Црниот бибер е лут благодарение повторно на пиперинот, а белиот несомелен бибер е полут за нијанса од црниот несомелен бибер.
Препорачливо е секогаш да се употребува несомелен бибер во зрно кој со помош на мелница наменета токму за бибер ќе се употребува при подготовката на храната и како свеж зачин ќе се внесува во организмот.
Сомелениот бибер многу брзо го губи мирисот како и лековитите својства кои ги поседува и поради тоа треба да се избегнува колку што се можи.

Еден обичен зачин како што е црниот бибер може во многу голема мера да ви го подобри здравјето, па затоа почнете уште денес да го употребувате без никакви предрасуди.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 11957
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот