КОКОШКИ

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:14 pm

Кокошка или домашна кокошка (науч. Gallus gallus domesticus) е подвид на птици која често се одгледува како живина. Се смета потекнува од југоисточна Азија, и дека еволуирала од дивите видови како банкивската кокошка (Gallus gallus). Оваа птица е најраспространета на земјата. Ова е одомаќинета птица, подвид на дивата банкивска кокошка од Виетнам, припитомена пред 10.000 години. До оваа откритие, конвенцијалната мудрост велеше дека кокошката е припитомена во Индија. Од Индија припитомената кокошка дојде до Персија. Од Персијанизираното кралство Лидија во западна Мала Азија, „домашната птица“ била пренесена во Грција, се претпоставува, околу 5 век пред нашата ера. „Птицата“ била позната во Египет од 18та династија како „птицата која несе секој ден“, според аналите на Тутмос III. Птицата не се спомнува во Стариот Завет. Некои генетски истражувања покажуваат дека кокошката потекнува од црвената и сивата дива кокошка. Иако хибридите од два диви типа имат тенденција кон стерилност, покажува дека генот за жолта кожа присутен кај домашната кокошка не е присутен кај најблиската роднина, Црвената Дива кокошка. Се мисли дека жолтата кожа кај домашната кокошка доаѓа од сивата дива кокошка. Кокошката е најраспространето домашно животно. Со популација повеќе од 24 милинарди до 2003 година, во светот има повеќе кокошки од било која птица. Луѓето ги одгледуваат кокошките најмногу како храна, консумирајќи го месото и јајцата.

Денес постајат поголем број раси на кокошки и во принцип се делат на раси за месо и раси за јајца. Расите за месо вообичаено се тешки и даваат помалку јајца, додека расите за јајца се полесни и можат да дадат и до 270 јајца годишно. Најважни комерцијални раси се Лонгајланд, Орпингтон, Легхорн, Маран и други. Нај одгледувана кокошка кај нас во фармите е Бројлерот. Полна зрелост кокошката достигнува со околу три месеци, а инкубациониот период трае 21 ден.


Последната промена е направена од luxor на Чет Дек 22, 2016 9:47 pm. Мислењето е променето 1 пати
avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:17 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:18 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:18 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:18 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:18 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:19 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:19 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:19 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:19 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:20 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:20 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:20 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:20 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:21 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:21 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:21 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:21 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:21 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:22 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:23 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:23 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:23 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:23 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:24 pm

avatar
luxor

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-10-02

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: КОКОШКИ

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот