ELEN

Go down

ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:27 pm

Обичен елен, нарчен и благороден елен, ридски елен или црвен елен (науч. Cervus elaphus) — еден од најголеимте видови од родот на елените (Cervidae). Живее ширум Европа, Кавказ, Мала Азија, Иран, делови од западна и средна Азија. Присутен е и во пределите на венецот Атлас, помеѓу Мароко и Тунис во северозападна Африка, како единствениот вид елен на тој континент. Доведен е и во други краишта, како Австралија, Нов Зеланд, Перу, Уругвај, Чиле и Аргентина.[2][3] Во многу делови од светот, животното се одгледува заради месото (често неисправно наречено „срнешко месо“).

Во Македонија, обичниот елен некогаш бил автохтон на ридските и планинските предели (оттаму и се нарекува „ридски елен“), но постепено исчезнал на највеќето места. Денес е повратен на повеќе места, особено националните паркови и ловните резервати. Покрај ова, примероци од животното можат да се видат во скопската и битолската зоолошка градина.

Животното спаѓа во подредот преживари и има четириделен желудник. Генетските наоди укажуваат на тоа дека обичниот елен всушност претставува видова група (комплекс) наместо единствен вид, иако останува да се види колку вида спаѓаат во истата.[4][5] Сродниот американски лос (вапити) од северна Америка и источна Азија традиционално се смета за подвид на обичниот елен, но поновите истражувања го одвојуваат како посебен вид. Веројатно предеокот на сите црвени елени (вклучувајќи го американскиот лос) потекнува од средна Азија и наликувал на дамчестиот елен (сика).[6]

Иако некогаш обичниот елен бил редок во Европа, никогаш не бил близу изумирање. Денес таму е многу поброен поради напорите за негов повраток и заштита на животната средина, додека пак во други краишта како Северна Африка неговата бројност продолжува да опаѓа.
avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:28 pm

западноевропски елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:28 pm

средноевропски елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:29 pm

касписки елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:29 pm

шкотски елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:30 pm

пиринејски елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:30 pm

корзикански елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:31 pm

бактриски елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:31 pm

берберски елен

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Teo on Саб Дек 24, 2016 6:33 pm

Елен лопатар

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: ELEN

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот