MIGRENA

Go down

MIGRENA Empty MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:35 pm

Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:35 pm

Мигрената е болест.

– Мигрената е невролошко заболување, кое се смета дека има генетска условеност и е резултат на хиперактивност на невроните во мозокот.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:35 pm

Мигрената не е главоболка.

– Мигрената всушност не е исто што и главоболка. Мигрената може да се појави и без неа, и таквите мигрени се нарекуваат тивки или ацефалгични.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:36 pm

Мигрената се карактеризира со аура.

– Фазата на аура ја чувствуваат само 25-30% од луѓето кои страдаат од мигрена.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:36 pm

Мигрената може да предизвика мирисна халуцинација.

– Олфакторна (мирисна) халуцинација, односно чувство на некој мирис кој не е присутен може да се појави за време на мигренската аура.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:36 pm

Мигрената може да предизвика слушна халуцинација.

– Аудитивна халуцинација, односно слушање на звуци кои не се присутни, може да се појават за време на мигренската аура.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:36 pm

Мигрените се јавуваат во секоја возраст.

– Мигрените може да се појават на било која возраст – од деца кои се премногу мали за да кажат дека имаат мигренозна главоболка, па се до стари лица.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:36 pm

Синусни главоболки.

– Студиите покажуваат дека 90% од луѓето кои мислат дека имаат синусни главоболки, всушност имаат мигрена. Синусната главоболка се јавува ретко доколку не постои инфекција.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:37 pm

Мигрена и хистеректомија.

– Кога жените го завршуваат својот репродуктивен период (менопауза), 1/3 од нив страдаат од тешки мигрени. Кога жената доживува менопауза поради хистеректомија (отстранување на матката), 2/3 од нив страдаат од мигрена.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:37 pm

Мигрена и вазодилатација.

– До неодамна, се мислело дека вазодилатацијата (ширење на крвните садови) секогаш се јавува за време на мигрена. Во понови истражувања откриена е мигрена без вазодилатација.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:37 pm

Неконтролираното внесување на медикаменти може да ја зачести мигрената.

– Неконтролираното земање на лекови против болки, два или три дена во неделата, може да предизвика медикамент-зависни главоболки.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:38 pm

Тригери за појава на мигрена.

– Мигрената не се јавува без никакви причини, таа има тригери кои го поттикнуваат нејзиното појавување. Откривањето на тие фактори е многу битен елемент во лекувањето на мигрената.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:38 pm

Не постојат лекови за мигрена.

– Досега не се пронајдени лекови кои се специчично направени за превенција на мигрена.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:38 pm

Мигрена и самоубиство.

– Обидот за самоубиство е три пати поголем кај луѓето кои страдаат од мигрена со аура, отколку луѓето кои немаат мигрена.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:38 pm

Мигрената не е модерна болест.

– Мигрената не е ново појавена болест. Хипократ ја опишал мигрената уште во 400 година пред нашата ера.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Teo on Чет Дек 29, 2016 12:38 pm

Древен лек за мигрена.

– Черепите кои датираат од 7000-3000 година п.н.е. се откриени со дупки од трепанација, древна тераписка постапка за лечење на мигрена.
Teo
Teo

Број на мислења : 4192
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by OPOZICIONER on Сре Јан 04, 2017 12:12 am

velat gripot kosi pa sto prezema vlasta ? samo trese zeleni i ni kazuva da pieme caj i sedime na toplo
OPOZICIONER
OPOZICIONER

Број на мислења : 479
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

MIGRENA Empty Re: MIGRENA

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот