Теориjа за се

Страна 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Теориjа за се Empty Теориjа за се

Пишување by Гостин on Нед Фед 12, 2017 2:38 pm

Ja се чувствувам како затвореник на ово парче земjа. Сакам да летам до дзвездите и тугите планети.Само во нашата Галактика има 100-200 милиjарди дзвезди секоjа со планети.A jа седим тука и се замарам со глупости.Предивременно сум се родил во наjглупата ера. Исламски терористи, фироми дека си jа прекроjуват глупата историjа, невработеност, мизериjа.Да му ебам матер!

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 1:03 am

Вака видите мнозинството од вас не се интересира во длабоките прашанjа како е устроен всемирот, од каде сме кои сме и така натаму.А ja се интересирам.Даже вака цела недела се мачев да изведам уравнениjата на Аjнштаjн во специалната теоприjа на релативитетот.Навистина е доста просто и треба само теоремата на Питагор.Колку побргу се движиш толку побавно ти тече времето.Значи при достаточно голема брзина можеш да видиш сите дзвезди во галактиката.За жал кога се вратиш тука ке се минати 200 000 години демек никоj познат нема да го завариш жив. ама ако земиш 2-3 женски ова не е проблем.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 2:03 pm

Астрономи откриха 60 нови планети, сравнително близо до нашата, и на много от тях би могло да има живот, пише "Индипендънт".

Новото е, че около всички най-близки до Слънцето звезди има планети в орбита. И на някои от тях има условия за живот.

Най-обещаващата измежду тях наричат "СуперЗемя".

Откритието е в рамките на дългогодишния "лов" на т. нар. екзопланети - такива, които са извън Слънчевата система.

Международен екип учени откриха нови 54 потенциални планети, съобщава британският всекидневник.

(Далечните планети се търсят по косвени признаци, например определено "примигване" на една или друга звезда; нужни са още усилия, за да се разбере дали "потенциалният" обект действително е там.)

Заедно с вече твърдо установените екзопланети астрономите може би са открили общо 114.

И поне някои измежду тях приличат на Земята, и са годни да приютят живот, казаха изследователите.

"СуперЗемята" е топла и има скална повърхност. Тя е открита в система, четвърта по отдалеченост от Слънчевата.

Тази планета, известна като Глизе 411-b, подсказва на астрономите, че около всички звезди близо до нашето Слънце кръжат планети.

Резултатите се основават на почти 61 000 индивидуални наблюдения на 1600 звезди, извършени за над 20- години от американски астрономи с телескопа Keck-I в Хавай.

Тези наблюдения са от системно изследване на екзопланетите, започнато през 1996 година от астрономите Стив Вогт и Джефри Марси от Калифорнийския университет и Пол Бътлър от научния институт Карнеги във Вашингтон-

Д-р Туоми, единственият европейски изследовател работещ по проекта и водеше анализа на данните, сподели, че е завладян от мисълта, че планети има около най-близките звезди:

"Това е нещо, в което астрономите не бяха убедени, дори само преди 5 години".

Изследването на групата ще бъде публикувано в научното издание "Астрофизикъл джърнъл".

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 2:07 pm

Никогаш не сум се сомневал дека во космосот врие од живот. Од самото начало некои егоманиjаци сметале Земjата како центар на свемирот.Ово се окажа полна глупост.Се окажа дека и сонцето не е центар на свемирот.Се окажа и сосема логично дека околу сите дзвезди даже и тие наjблиските кружат планети.При 200 милиjарди дзвезди даже на една на милион шо е силно смалено и со ништо неподдржано тоа значи 200 милиони цивилизации само во нашата Галактика.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 2:53 pm

[bИзкуственият интелект DeepMind на Google се "самонаучи" да бъде крайно агресивен и егоистичен.

A.I.-то на Google вече е демонстрирало способността си да се самообучава, като разчита на направените изследвания на обстановката и своята памет.

По този начин бе постигнат успех на най-сложната игра в света - Го, а DeepMind успя да се справи с множеството неизвестни фактори и в крайна сметка да победи човека.

Впоследствие изкуственият интелект се научи да имитира човешки глас.

Последното "откритие" на изкуствения интелект на IT корпорацията обаче е доста по-тревожно.

DeepMind е разбрал, че в критични ситуации, в които загубата изглежда близо, е най-ефективно да се подходи по агресивен начин, предава ScienceAlert.

Освен крайна проява на агресия, изкуственият интелект е започнал да проявява и признаци на... алчност и егоизъм.

Как се е стигнало до тук?

Екипът на Google е провел 40 милиона сесии на опростената игра Gathering, в която два изкуствени интелекта са изправени един срещу друг, като целта им е да събират повече плодове.

В началото, когато плодовете били много, нямало никакъв проблем. Но когато плодовете намалели, изкуственият интелект на Google е използвал заложеният в играта лазерен лъч, който е изтикал чрез него другия A.I. извън игралното поле. В крайна сметка всички плодове оставали за този, който бил по-агресивен.

Учените споделят, че всъщност са искали да научат изкуствения си интелект на алчност и егоизъм. След това обаче те провели друг тест.

При втория опит била използвана опростената игра Wolfpack, в която участвали 3 изкуствени интелекта - 2 в ролята на вълци и 1 в ролята на агне, като в играта имало и "крадци", които се стараели да откраднат плячката, ако тя бъде уловена.

В тази ситуация DeepMind открил, че работата в екип може да е изгодна, като двата "вълчи" A.I.-та сформирали "глутница".

Екипът на Google споделя, че по-старите версии на DeepMind, които използвали по-малки невронни мрежи, били по-миролюбиви и склонни да съжителстват в хармония.

Именно новите версии, които използват по-големи и съвършени невронни мрежи са развили агресивно поведение и наченки на егоизъм и алчност, като те били превъзмогвани единствено в случаите, когато работата в екип се е оказала по-изгодна.

Екипът на Google споделя, че е много важно изкуственият интелект да се научи да "мисли", като прави преценки на различните ситуации, предвижда тяхното развитие и решава дали то е изгодно или не.

Тези способности могат да намерят много широко приложение в човешкото ежедневие - от умните коли и светофари, до животоспасяващите операции и заместването на човека в множество професии.

Не всички обаче са толкова ентусиазирани.

Шефът на SpaceX Илон Мъск е заявявал макар и завоалирано, че не е сигурен до колко е етична работата на Google и какви всъщност са нейните цели. В последствие той създаде организация за отворен изкуствен интелект, която да се съобразява и с други фактори, освен с тези на корпоративното надмощие и финансовата печалба.

"Сега сме във фаза, в която възможностите на A.I. изглеждат тясно специализирани. Това ни кара да не обръщаме голямо внимание на някои важни въпроси. Но е възможно в най-скоро време изкуственият интелект да еволюира толкова бързо, че да стане по-добър от човека във всяка една ситуация. Трябва да подходим отговорно, защото последиците могат да са фатални за човечеството", е споделял не веднъж Мъск.

"Изкуственият интелект може да се окаже или най-доброто или най-лошото нещо създадено от човека", споделя известният британски физик Стивън Хокинг.

Според Хокинг най-реалната опасност обаче е друга - ученият се опасява от бъдеще, в което собствениците на корпорации за изкуствен интелект владеят света, а останалите хора са потънали в нищета. ][/b]

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 2:57 pm

Вештачкиот интелект ке патува во космосот.Не го ебе ни радиациjа ни 50 000 години пат.може да се архивира и ремонтира. мисли  милиjaрд пати побргу и од наjпаметниот човек. Ние сме биомашпини создадени по глупата технологиjа проба грешка за милиарди години. Како создадеме вештачкиот интелект од нас поеке нема потреба.Разните страхове се на база човечкиот егоизам- некоj да не го утепа "наjубавото нешто во Вселената" шо е полна глупост. На мозок сме башка слаби а на радиациjа не држиме воопшто.За замена на некаков глуп орган како нога или рака требат хирурзи од светска величина а за направуването на еден мерцедес требат 5 робота. спремаjте се за иднината.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 3:00 pm

Хаха бугароски и македонистки роботи се борат по форумите што бил гоце ДелчевSmile)))))фиромскиот робот мора да е супер агресивен инаку нема никакви шансиSmile

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 3:23 pm

Зошто нема тука вонземjани?
Една проста причина- ако се како нас на ниво малку поголемо од маjмуни немат со што да доjдат.Ако се на повисоко ниво нема никаква смисла. тие можат со нуклеарна реакциja  да произведат се шо им треба од прост водород шо го има насекаде даже и во пространството помегjу дзвездите.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by IVA on Вто Фед 14, 2017 8:50 pm

ti be mnogu pameten treses gluposi po cel forum
IVA
IVA

Број на мислења : 361
Join date : 2016-01-29

Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Вто Фед 14, 2017 8:51 pm

Па треси и ти ма некоj да те спречува?

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 4:54 pm

Илон Маск:
Илон Мъск смята, че човечеството трябва да се слее в едно с машините.

На Световна среща на върха по хуманитарни въпроси (World Humanitarian Summit), провела се в Дубай, Илон Мъск заяви, че хората трябва да се „слеят“ с машините в бъдеще, ако искат да останат конкурентни в него, предава Факти.

Според него усъвършенстването на изкуствения интелект може да доведе до така наречения „проблем на полезността“. Според някои хора в бъдеще той може да иска да ни управлява. Как хората биха могли да се слеят с компютрите не е толкова ясно.

"С течение на времето мисля, че ние вероятно ще видим по-тясно сливане на биологичната интелигентност и цифровия интелект... Това се отнася най-вече до честотните ленти, скоростта на връзката между мозъка и компютъра и специфичния изход", заявява Мъск.

Дали хората ще бъдат изложени на риск от собственото си творение, все още никой не може да каже със сигурност. Дали филмът „Матрицата“ ще се превърне в реалност? Не знаем. Но Илон Мъск определено повдига интересни въпроси, над които е добре да поразсъждаваме.

Тенденцията обаче е ясна - все повече шефове на големи IT компании твърдят, че човечеството трябва да се слее с машините, за да може да отговори на очакванията на бъдещето.

Към момента множество престижни университети разработват връзката между мозък и компютър.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 4:57 pm

Ова нема да го сопре вештачкиот интелект. Просто човечкиот мозок е прекалено слаб да се конкурира со еден квантов процесор.Милиjарди, милиjарди калкулации во секунда просто не може да се конкурира така да ке доjде ден кога прсото нема да има потреба од човекот.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Teo on Сре Фед 15, 2017 5:04 pm

Ako staneme kiborzi nema li da go izgubime chovechkoto vo nas???
Teo
Teo

Број на мислења : 4908
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 5:22 pm

Ама ние сме машини бе чоек само дека сме биолошки машини. Човечкото шо значи? тоа е некаков морал, некакви норми што сме ги открили низ вековите и ги спроведуваме.Ова не е закодирано во ДНК како гледаш насилства, убиjства и т.н.Вештачкиот интелект и он ке си измисли некакви норми во текот на времето. Да разделиме работите на софтвер и хардвер.Ние сме биолошки хардвер и сме открили низ вековите некаков софтвер.Ако оставиш едно дете само на себе има вакви случаи оно станува диво животни и ништо поеке.И просто и хардверот и софтверот на вештачкиот интелект ке биде много много подобар и брз.Чоекот секогаш се става во центарот на работите шо е еден со ништо неоправдан егоизам.Може би е заложен уште во библиJата како венецот на творението на господ.Ама во библиjата има пишано много глупости нели по таа книга светот е само на 6000 години што е невероjатно глупо возраста на Свемирот е 13.7  милиjарди години. Земjата е на 4.5 милиjарди. А човекот овоJ последниот вид демек ние е само на околу 50-100i илjaди години.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Teo on Сре Фед 15, 2017 5:28 pm

Si videl mashina shto uspeala za 100K godini da razvie softver na tolku visoko nivo? veshtachka inteligencija ne postoi...Osven ako chovekot ne ja sozdade...I programira...Dali toa ne e definicijata za bog???
Teo
Teo

Број на мислења : 4908
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 5:38 pm

Токму така. Човекот има улогата да го крене вештачкиот интелект.Нема како по друг начин он да биде создаден.Но потоа ние ке бидеме излишни он  може сам да си ги смени тие работи шо се му заложени од чоекот.Вистински вештачки интелект не е телевизор со гласови команди. вистински вештачки интелект е тоj koj што е слободен да прави промена и во своjот хардвер но и во софтверот.Бог нема.Едно време знаеш светкавиците биле оти богот одел со колесница низ облаците....

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 5:45 pm

Еве стивен хокинг е примерок за човек киборг.Од тоа човечкото у него не се смали. човечкото како кажав е софтвер не е хардвер.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by luxor on Сре Фед 15, 2017 6:15 pm

Имаш сознанија дека е створен вештачки интелект кој може самостојно да се развива, учи и усовршува?
luxor
luxor

Број на мислења : 5377
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 6:22 pm

Уште не,сега ги прават да се учат во некаква област. Не многу широка.Ама еден ден просто ке биде направено. дури за тоа што е можно само. инаку има и далеко практични причини. Примерно пракjаш вештачки интелект до наjблиската дзвезда.Скороста на светлината е ваква што ако ке го командуеш по радио  командите ке се бават со месеци и години демек он нема да може да функционира и ако нещо се преебе докле чека команда оно ке се преебе окончателно. За тоа ке биде направен во целост независен и да може сам себе си да чува. Што е и чоекот.Само дека он е биолошка кекава машина и не држи  ни на време ни на радиациja.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Dino on Сре Фед 15, 2017 7:05 pm

I na kraj robotite ke pobedat i ke ja zavladeat zemjata.

Dino

Број на мислења : 500
Join date : 2016-11-30

Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 7:08 pm

Не е задолжително.човекот е врзан за земJата, треба му воздух, топлина, храна.Роботот може да се разсели низ целиот космос.Материали за нови роботи има доволно има милиони астероиди некои и од чист диамант од злато, платина и секакви метали.Но да они ке бидат поумни, помокни и ако решат ке ни затриjат без секакви проблеми што нема да е голема загуба.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Сре Фед 15, 2017 7:12 pm

ако неможеш да си го представиш ова си изтегли една програма за играта шах или там како е на српски поиграj да те понатепа роботот 20-30 пати и ке поверуваш дека со лазерска пушка ке те уцели од првиот пат во темното на окото од 3 километри а ти нема ни да го видишSmileСе шегувам ама не сосемаSmile

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by delta on Чет Фед 16, 2017 10:08 am

ako ne sakas da t6e natepa zemi bejzbol palka a ne sah,/./
delta
delta

Број на мислења : 572
Join date : 2016-11-30

Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Чет Фед 16, 2017 11:05 am

Види наjleсното нешто е да се направи машина физички 100 пати помокнаод човек и 100 пати побрза и поточна.Проблемите се други во алгоритмите на вештачкиот мозок во софтверот. со навлегуванjето на квантовиот или светлоносен процесор и кога се и миниатуризира просто нема да имаме никакви шанси ни во некакво силаджиjство ни во нешто "интелектуално".Така се движат работите ништо не може да се направи како ниее "владееме" со по примитивните животни така и роботите ке владеат со нас. Не е Jасно дали воопшто ке сакат да се замарат со нас или пак ке земат решение да не расчистат како муви и едното и другото е возможно.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Гостин on Чет Фед 16, 2017 11:09 am

Гледал сум много филмови каде на роботите се нешто им недостае и се човекот е по савршен. ама се е како да кажам нагласено не е вистинско.Во смисла човекот е посавршен просто оти.. мора да е посавршен.човекот владее со планетата заради своjот мозок и софтвер.Кога се поjави подобар мозок и софтвер е сосема естествено да отстапи.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Теориjа за се Empty Re: Теориjа за се

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 3 1, 2, 3  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот