Христијанство
+6
Фири1
Пат
reiter
kiBik
osa
tmoro
10 posters
Страна 2 of 14
Страна 2 of 14 • 1, 2, 3 ... 8 ... 14
Re: Христијанство
Јас мислам дека љубовта е во основата на христијанството. Да го сакаш бог преку држење на заповедите, но и да ја искажуваш таа љубов преку сакањето на своите ближни. Еднаш, ако не грешам, Исус рекол : како ќе го сакаш бог кој не го гледаш, ако не го сакаш ближниот свој кого го гледаш? И апостол Павле во првото послание до коринтјаните зборува за љубовта. Мислам дека беше во глава 13. Но, сепак не тврдам дека тоа што го мислам е точно. Некои работи се навистина збунувачки.Затоа Естир, се извинувам што вака директно ќе те прашам, но што мислиш ти : дали се вистински верници оние што ги држат заповедите заради стравот од божјата казна, или оние кои, тоа го прават заради љубовта кон бога. Или, можеме и едните и другите да ги сметаме за верници, бидејки, и едните и другите ги исполнуваат заповедите божји. Дали е важно што некој не убил од страв од бога, или тоа што некој друг не убил од љубов кон бога, бидејки и во двата случаи тие двајцата ја исполниле божјата заповед.
Гостин- Гостин
Ами....този казус е точно изяснен в Писанието.
Там се казва: "Любовта изпълнява закона" (в конкретния превод, но всъщност е "Любовта е пълнотата на закона", "любовта е изпълнението на закона" - както по-коректно е преведено в Цариградския превод, в KJV). Бидейки някои от сънародниците на Христос, "спънати" точно в това - да се облягат на закона, смятайки, че така си подсигуряват Небето....Христос отново им обяснява онова, което вече ясно им е казано в Писанието: че законът не е самоцел, а израз на любов към Бог. Към Бог и към ближния. Това е същината на закона и никога не е била различна. Законът, който е дал Бог на Мойсей, е даден за доброто на хората и показва какво трябва да е доброто, нормалното взаимооотношение между човеците.
Любовта към ближния и Бог не са някакви сърдечни трепкания, или пеперуди в корема, а си има критерий. И то....абсолютен, Божи критерий. Затова и Христос казва: "не дойдох да разруша закона или пророците, а да изпълня".
И много добре е изразен от Павел в посланието до римляните:
" Понеже заповедите: "Не прелюбодействувай"; "Не убивай"; "Не кради"; "Не пожелавай"; и коя да било друга заповед се заключават в тия думи: "Да обичаш ближния си както себе си".
Любовта не върши зло на ближния; следователно, любовта изпълнява закона."
За другото, което ме питаш...ами, виж: не мисля, че един истински вярващ човек, спазва закона поради страх от Бог. Ако е страх, то е като онзи страх, който човек изпитва да не нарани с някое действие този, когото обича.
А кои може да смятаме за истински вярващи.....ами не ни е дадено право да преценяваме.
Павел казва: "недейте съди нищо преждевременно, докле не дойде Господ, Който ще извади на видело скритото в тъмнината, и ще изяви намеренията на сърцата; и тогава всеки ще получи подобаващата нему похвала от Бога."
Та какви са "намеренията на сърцата" на хората, ние няма как да знаем и да преценяваме.
Там се казва: "Любовта изпълнява закона" (в конкретния превод, но всъщност е "Любовта е пълнотата на закона", "любовта е изпълнението на закона" - както по-коректно е преведено в Цариградския превод, в KJV). Бидейки някои от сънародниците на Христос, "спънати" точно в това - да се облягат на закона, смятайки, че така си подсигуряват Небето....Христос отново им обяснява онова, което вече ясно им е казано в Писанието: че законът не е самоцел, а израз на любов към Бог. Към Бог и към ближния. Това е същината на закона и никога не е била различна. Законът, който е дал Бог на Мойсей, е даден за доброто на хората и показва какво трябва да е доброто, нормалното взаимооотношение между човеците.
Любовта към ближния и Бог не са някакви сърдечни трепкания, или пеперуди в корема, а си има критерий. И то....абсолютен, Божи критерий. Затова и Христос казва: "не дойдох да разруша закона или пророците, а да изпълня".
И много добре е изразен от Павел в посланието до римляните:
" Понеже заповедите: "Не прелюбодействувай"; "Не убивай"; "Не кради"; "Не пожелавай"; и коя да било друга заповед се заключават в тия думи: "Да обичаш ближния си както себе си".
Любовта не върши зло на ближния; следователно, любовта изпълнява закона."
За другото, което ме питаш...ами, виж: не мисля, че един истински вярващ човек, спазва закона поради страх от Бог. Ако е страх, то е като онзи страх, който човек изпитва да не нарани с някое действие този, когото обича.
А кои може да смятаме за истински вярващи.....ами не ни е дадено право да преценяваме.
Павел казва: "недейте съди нищо преждевременно, докле не дойде Господ, Който ще извади на видело скритото в тъмнината, и ще изяви намеренията на сърцата; и тогава всеки ще получи подобаващата нему похвала от Бога."
Та какви са "намеренията на сърцата" на хората, ние няма как да знаем и да преценяваме.
Естир- Број на мислења : 846
Естир, исполнувањето на заповедите, во контекст дека тоа се прави од страв да не го повредиш оној што го сакаш, е сосема во ред. Но јас имав на ум нешто друго. Стравот од казната. Слушајки ги коментарите на библијата на дел од црквите, се добива впечаток дека секоја грешка, ќе биде немилосрдно казнета од бога. Посебно се пластични описите на пеколот кај некои христијански цркви. Би те замолил, ако ти тоа го сакаш, да ми објасниш каков е ставот на протестантите во поглед на пеколот. Ме интересираат основните работи. Како тоа, дали протестантите веруваат дека пеколот постои, дали и тие како некои други, го замислуваат пеколот како место накое грешниците ке бидат изложени на страшни маки од страна на ѓаволот и неговите следбеници, и слично.
Гостин- Гостин
О, да, има много християнски църкви, които боравят с Бог, като с плашило. Отвратително!
Има и немалко протестантски църкви, които споделят поддържаната от католическата, православната, но не и библейска доктрина за "пъкъл", като за някакво място, за вечен садизъм.
Много теолози обаче, вече започват да ревизират тези схващания (и нещо повече, публикуват се и в библейски енциклопедии). Друг е въпросът, доколко могат да преборят "традиционните" представи....умело ползвани, за най-различни нужди.
Няма такова в Библията. Плод на Августин (платонически), ма не и негово собствен, а на елинизма, който завладява и евреите (към времето на Христос, а и отпреди това, вече и сред някои от тях има подобни гръцки схващания за Хадес).
Наказанието (аз бих казала....последствието) на греха е смърт. Точно и ясно. Не садистични, нестихващи мъки.
Ако ти е интересно, преди време бях превеждала няколко глави на една книга от английски на един много уважаван в теологичните среди, учен (по молба на една позната, но така и не ми стига времето да я преведа цялата книга) по тези въпроси, ще ти дам линк към превода ми (точно по въпроса за "ада" и различните представи, на фона на библейската визия).
Има и немалко протестантски църкви, които споделят поддържаната от католическата, православната, но не и библейска доктрина за "пъкъл", като за някакво място, за вечен садизъм.
Много теолози обаче, вече започват да ревизират тези схващания (и нещо повече, публикуват се и в библейски енциклопедии). Друг е въпросът, доколко могат да преборят "традиционните" представи....умело ползвани, за най-различни нужди.
Няма такова в Библията. Плод на Августин (платонически), ма не и негово собствен, а на елинизма, който завладява и евреите (към времето на Христос, а и отпреди това, вече и сред някои от тях има подобни гръцки схващания за Хадес).
Наказанието (аз бих казала....последствието) на греха е смърт. Точно и ясно. Не садистични, нестихващи мъки.
Ако ти е интересно, преди време бях превеждала няколко глави на една книга от английски на един много уважаван в теологичните среди, учен (по молба на една позната, но така и не ми стига времето да я преведа цялата книга) по тези въпроси, ще ти дам линк към превода ми (точно по въпроса за "ада" и различните представи, на фона на библейската визия).
А между другото, като стана по-напред въпрос за жената и предвид приближаваща една дата (празнична), се сетих за едно стихче, което бях препевала и на другата норма.
Известно е като да е от Талмуд, но не е съвсем точно, доколкото съм открила.
Има подобен текст във Вавилонския Талмуд.
Ето го моя препев от БГ на МК:
Внимавај многу,
кога расплакуваш Една Жена!
Зошто Бог ги брои нејзините солзи ..
Запомни
дека Жената не е случајно создадена
од реброто на мажот!
Таа не е направена од нозете на мажот,
зошто не треба да е погазена од Него!
Таа не е создадена и од Главата на Мажот,
зошто не треба да биде погоре од Него!
Таа е создадена од градите на мажот,
за да биде рамна со Него!
Она место, малку под неговата рака,
за да биде заштитена од Него!
Токму на нивото на Срцето му,
за да биде САКАНА од Него! ...
Внимавај многу,
Запомни
од реброто на мажот!
Многу убава песна Естир. И секоја чест за македонскиот. Би сакал да поставиш линк кон твојот превод од англиски. Ке го прочитам, а за нешто нејасно, верувам дека секогаш можам да ти се обратам.
Гостин- Гостин
Благодаря.
Ето конкретно тази глава:"Адът: вечни мъки или унищожение?". Един интернет приятел бях помолила да я качи из виртуалното пространство, понеже нямам блогове и подобни.
http://www.biblefriends.net/kb.php?a=6
Разбира се, което искаш може да ме попиташ, с удоволствие ще ти отговоря.
Превела съм още две глави - пак там са качени - "Библейският възглед за смъртта" и "Състоянието на мъртвите".
Самата книга - "Immortality or Resurrection?" я има на английски в нета и е много интересна. Занимава се с човешкото естество, каквото е според Библията - с неговия холизъм (цялостна личност), в противовес на наложилия се във вярванията, платонически дуализъм/душа, тяло/.
Ето конкретно тази глава:"Адът: вечни мъки или унищожение?". Един интернет приятел бях помолила да я качи из виртуалното пространство, понеже нямам блогове и подобни.
http://www.biblefriends.net/kb.php?a=6
Разбира се, което искаш може да ме попиташ, с удоволствие ще ти отговоря.
Превела съм още две глави - пак там са качени - "Библейският възглед за смъртта" и "Състоянието на мъртвите".
Самата книга - "Immortality or Resurrection?" я има на английски в нета и е много интересна. Занимава се с човешкото естество, каквото е според Библията - с неговия холизъм (цялостна личност), в противовес на наложилия се във вярванията, платонически дуализъм/душа, тяло/.
Браво за јазикот Естер. Одличен македонски. Го научи кога беше во окупација во Дестан?
И морам да се сложам со Мамли. Песната е прекрасна.
Гостин- Гостин
luxor напиша:Браво за јазикот Естер. Одличен македонски. Го научи кога беше во окупација во Дестан?
Мерси
Не ми е толкова отличен, като правя препеви се старая.
Естер, и јас го погледнав линкот кој си го поставила. Прочитав дел, и морам да признаам дека е интересно четиво. Дали можеме да добиеме твоја дозвола текстот во целост да го поставиме на форумот?
Гостин- Гостин
luxor напиша:Естер, и јас го погледнав линкот кој си го поставила. Прочитав дел, и морам да признаам дека е интересно четиво. Дали можеме да добиеме твоја дозвола текстот во целост да го поставиме на форумот?
Разбира се, че може да го сложиш текста във форума.
Благодарам за дозволата Естер. Би те замолил уште нешто. Бидејќи преводот на текстот е твој, дали би сакала да отвориш нова тема со насловот на текстот, а потоа јас во целост ќе го постирам овде.
Гостин- Гостин
luxor напиша:Благодарам за дозволата Естер. Би те замолил уште нешто. Бидејќи преводот на текстот е твој, дали би сакала да отвориш нова тема со насловот на текстот, а потоа јас во целост ќе го постирам овде.
Да, Luxor, пуснах тема. Сложих само името на книгата и автора.
ubavo stihche ,sekoja ches ....Естир напиша:А между другото, като стана по-напред въпрос за жената и предвид приближаваща една дата (празнична), се сетих за едно стихче, което бях препевала и на другата норма.
Внимавај многу,
Запомни
од реброто на мажот!
osa- Број на мислења : 16597
Естир, каков е ставот на протестантите во однос на задгробниот живот. Дали веднаш по смртта луѓето одат кај бог, дали веднаш им се суди, како што учат некои цркви, или ќе се чека судниот ден, и тогаш ќе се случи божјиот суд? Можеби прашањето е лаичко, но ако го поврземе со расправата околу тоа каде всушност ќе биде рајот, мислам дека заслужува внимание.
Гостин- Гостин
mumley напиша:Естир, каков е ставот на протестантите во однос на задгробниот живот. Дали веднаш по смртта луѓето одат кај бог, дали веднаш им се суди, како што учат некои цркви, или ќе се чека судниот ден, и тогаш ќе се случи божјиот суд? Можеби прашањето е лаичко, но ако го поврземе со расправата околу тоа каде всушност ќе биде рајот, мислам дека заслужува внимание.
mumley, аз няма как да съм говорител на протестантите Но, има различни виждания - даже наскоро бях чела от православен богослов - а те са....ужасТ, като правило, подобно на католиците, тропат глупости в защита на платонизма, щот нали....бизнесът с помени, панахиди и пр. нема да спира, я....пък и как си ги представяш да си признаят, че векове църквата им, както и католическата...верват в измишльотини, които ги НЯМА в Библията.
За жалост, ако и Лутер в началото....да е приел смъртта, като смърт (а не като "задгробен живот")....после пак натискът на "традицията", се е оказал по-силен. Та доста протестантски църкви, май са наследили тея работи във вярванията. Други протестантски църкви, приемат библейската версия, не църковната. Да не говорим, че отделни протестанти, си имат различни разсъждения по въпроса, от църковната им доктрина.
За щастие, както и по отношение на "ада", така и по отношение на "задгробния живот", все повече теолози - от най-различни протестантски деноминации, ревизират тея елинистични възгледи, плод на....гръцките басни (както ги нарича Йосиф Флавий) и дори в библейски енциклопедии вече се казва, че тва със "задгробния живот", е плод на елинизацията...а не на Библията.
Най-първо, няма такова, като "душа", което влиза в тялото (отнейде на склад) и излиза. Тва Сократ и Платон...мое си го пишат, ма го няма в Библията.
В Библията, думата "душа" - нефеш - на иврит, или психе на гръцки има няколко значение, но НЯМА значение, каквото в гръцката философия.
Нефеш (душа) - има следните смисли:
- човек (жив, или мъртъв) - цял човек, цялостна личност, не някаква част от него (човекът СТАНА жива душа...се казва в Битие...т.е. стана жив човек).
-живот
-чувства, мисли
Навсякъде, където срещнеш в превода на Библията думата "душа" - тва е един от смислите, посочени по-горе (библейските смисли), но никога не е тва, което Платон мисли.
И в Библията се казва, че човекът умира. Забележи - умира, не живее задгробен живот.
Така че, в Библията нямаш "безсмъртие", а "възкресение" на МЪРТВИТЕ (съвсем мъртви...а не живеещи задгробен живот).
Но....са си измислили, че видиш ли: "умря", значи...."заживя задгробен живот". Ми не, няма таквоз в Библията.
Така че, според Библията (на която аз се доверявам) има следгробен живот (т.е. живот СЛЕД ВЪЗКРЕСЕНИЕТО), а не задгробен (след смъртта). Там ясно е казано: възкресението на мъртвите, ще се случи при второто идване на Христос, когато ще възкреси мъртвите. В съдния ден. Дотогава - мъртвите са си съвсем мъртви.
Пак ще ти дам линкове по този въпрос, който е детайлно изяснен
Първият разказва историята на вярата в задгробния живот. Втория - за състоянието на мъртвите. Превод мой от същата книга.
Библейският възглед за смъртта:
http://www.biblefriends.net/kb.php?a=3
Състоянието на мъртвите:
http://www.biblefriends.net/kb.php?a=5
И още една статия ще ти посоча - на Джон Полкингхорн, професор по теоретична и математична физика и англикански свещеник. Интересен поглед на един учен и теолог.
http://harta-bg.info/statia/146
Остава на всекиго да си вярва....или на Платон, или на Библията.
И в допълнение, както споменах:
съгласно International Standard Bible Encyclopedia
The Meaning of Death:
This is decidedly expressed in Scripture much more so even than among ourselves. For we are influenced always more or less by the Greek, Platonic idea, that the body dies, yet the soul is immortal. Such an idea is utterly contrary to the Israelite consciousness, and is nowhere found in the Old Testament. The whole man dies, when in death the spirit (Ps 146:4; Ec 12:7), or soul (Ge 35:18; 2Sa 1:9; 1Ki 17:21; Jon 4:3), goes out of a man.
И както ти бях споменала, какво бях чела от православен теолог (Проф. д-р Здравко Пено):
"Вярата в Христовото и във всеобщото възкресение не е вяра в мъглявия задгробен живот и в безсмъртието на душата. Учението за безсмъртието на душата е несъвместимо с вярата в Христовото Възкресение. Нещо повече, за вярата в безсмъртието на душата не се нуждаем от вярата във Възкресението, защото, ако душата е безсмъртна по природа, то не е било необходимо нито Въплъщението, нито Възкресението на Христос."
съгласно International Standard Bible Encyclopedia
The Meaning of Death:
This is decidedly expressed in Scripture much more so even than among ourselves. For we are influenced always more or less by the Greek, Platonic idea, that the body dies, yet the soul is immortal. Such an idea is utterly contrary to the Israelite consciousness, and is nowhere found in the Old Testament. The whole man dies, when in death the spirit (Ps 146:4; Ec 12:7), or soul (Ge 35:18; 2Sa 1:9; 1Ki 17:21; Jon 4:3), goes out of a man.
И както ти бях споменала, какво бях чела от православен теолог (Проф. д-р Здравко Пено):
"Вярата в Христовото и във всеобщото възкресение не е вяра в мъглявия задгробен живот и в безсмъртието на душата. Учението за безсмъртието на душата е несъвместимо с вярата в Христовото Възкресение. Нещо повече, за вярата в безсмъртието на душата не се нуждаем от вярата във Възкресението, защото, ако душата е безсмъртна по природа, то не е било необходимо нито Въплъщението, нито Възкресението на Христос."
Последната промена е направена од Естир на Вто Мар 10 2015, 14:07. Мислењето е променето 2 пати.
Сега се сетих, малко със закъснение, но нещото за жената и реброто, което бях чела.
От Проф. д-р протопрезвитер Шиваров:
"Ребро 1. В разказа за сътворяването на жената библейският писател използва изразите: "кост от костите ми" и "плът от плътта ми" (Бит. 2:22-23). Шумерската дума "нинти" има две значения: "господарка на реброто" и "господарка, която дава живот" (ср. казаното в Бит. 3:20)."
Става дума за думата (името) "Ева", на еврейски "Chavvah", която обаче дума е от шумерски произход и означава "господарка".
От Проф. д-р протопрезвитер Шиваров:
"Ребро 1. В разказа за сътворяването на жената библейският писател използва изразите: "кост от костите ми" и "плът от плътта ми" (Бит. 2:22-23). Шумерската дума "нинти" има две значения: "господарка на реброто" и "господарка, която дава живот" (ср. казаното в Бит. 3:20)."
Става дума за думата (името) "Ева", на еврейски "Chavvah", която обаче дума е от шумерски произход и означава "господарка".
Въх! Туй още от матриархата ше да е????Естир напиша:....и означава "господарка".
kiBik- Број на мислења : 2537
kiBik напиша:Въх! Туй още от матриархата ше да е????Естир напиша:....и означава "господарка".
Не знам дали при шумерите е имало матриархат , но имали една богиня и господарка - Нинти.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ninti
Всъщност, това е една хипотеза, не съм сигурна дали е така. Но ми хареса идеята за господарката на реброто.
Иначе, самото име на жената (Ева - Chavvah) по себе си, е много силно - означава "живот".
Естир, може ли и овие преводи да ги поставиме на форумот? Ако може би те замолил да отвориш две теми со насловите, бидејќи сепак тоа се твои дела, а потоа јас ќе се погрижам за останатото.
Гостин- Гостин
luxor напиша:Естир, може ли и овие преводи да ги поставиме на форумот? Ако може би те замолил да отвориш две теми со насловите, бидејќи сепак тоа се твои дела, а потоа јас ќе се погрижам за останатото.
Да, може, разбира се. Е, силно казано "мои дела", само съм ги превела (и то...съвсем аматьорски като стил, не съм преводач), но съм се старала смисълът да е съвсем точен. Но, да, ще пусна темите.
Естир, обемен материјал си ми спремила овој пат. Ќе ми треба малку повеќе време да го прочитам. Благодарам за информациите.
Гостин- Гостин
Можеме да заклучиме дека животот после смртта не постои. Или дека е сведен на бессознание се до воскресението. На денот на воскресение ќе се појават сите, тогаш во жива форма, и тогаш ќе биде страшниот суд.Можеби грешам, можеби не сум разбрал најдобро заради јазикот, јас сепак не го познавам доволно добро бугарскиот јазик, но не најдов одговор на едно интересно прашање. Како всушност ќе изгледаат луѓето кога ќе воскреснат? Во која животна доба ќе бидат кога ќе воскреснат? Често гледаме религиозни слики каде се претставени деца, мажи, жени, старци и старици, од сите возрасти и полови како уживаат во рајот. Дали секој ќе воскресне во животната доба во која умрел? Старците како старци, децата како деца, итн.
Гостин- Гостин
почнав да читам ама бугарскиот иако е сличен на македонскиот јазик некако ми бегаат буквите и го губам значението.Ова што вели mumley за смртта,дека живот после неа не постои, јас верувам дека смртта не постои.Инаку не би имал смисол животот ако после смртта е навистина некаков крај.
Страна 2 of 14