Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

3 posters

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Сре Јан 21 2015, 17:47

Се знае дека во минатото ово име носат сосема различни региони -од античка Македониja koja пред прошируванjето си за кратко време била концентрирана во денешната така наречена Егеjска Македониja, потоа името го носи една област околу Константинопол. Читам мислим Mиладинов или некоj друг во првата половина на 19 век се чуди како да си назове областа па и дадел име "Долна Мизиja". Географската област Македониja всушност не е дури географска туку етнографска. Ова име го користеле како име на регион луге со слични диjалекти, облека и обичаи.Така изеднаш Македониjа се проширува до Скопjе Тетово и Охрид.Така да не лугето да се крстиле по името на областа туку било користено наново едно старо име од едни слични по словенските си диjaлекти, обичаи и облека луге без секакво сомнение етнички бугари.Не може да не кажеме и дека гркоманиjата особено во Македониja и Tракиja била во огромни размери пред Преродбата и бугарската екзархиja.Таа има голема улога да се возродат едни грчки иминjа како Тракиjа и Македониja на едни одамна изчезнати и претопени народи.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Сре Јан 21 2015, 18:21

Инаку нема никаква логика ако имало посебен народ македонци во 19 век тие да минуват под странска црковна власт и да одат во неjзините училишта и сите тие се отварале не со странски пари туку со парите на самите луге.Со што бугарската екзархиjа ако била туга била подобра од грчката патриаршиja или српската црква? Тие веке дури од децении имале и национални држави со национална политика на прошируванje.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Чет Јан 22 2015, 21:57

Фири напиша:Се знае дека во минатото ово име носат сосема различни региони -од античка Македониja koja пред прошируванjето си за кратко време била концентрирана во денешната така наречена Егеjска Македониja, потоа името го носи една област околу Константинопол. Читам мислим Mиладинов или некоj друг во првата половина на 19 век се чуди како да си назове областа па и дадел име "Долна Мизиja". Географската област Македониja всушност не е дури географска туку етнографска. Ова име го користеле како име на регион луге со слични диjалекти, облека и обичаи.Така изеднаш Македониjа се проширува до Скопjе Тетово и Охрид.Така да не лугето да се крстиле по името на областа туку било користено наново едно старо име од едни слични по словенските си диjaлекти, обичаи и облека луге  без секакво сомнение етнички бугари.Не може да не кажеме и дека гркоманиjата особено во Македониja и Tракиja била во огромни размери пред Преродбата и бугарската екзархиja.Таа има голема улога да се возродат едни грчки иминjа како Тракиjа и Македониja на едни одамна изчезнати и претопени народи.

И тука си во голема заблуда .... Името на територијата Македонија од античките Македонци до денес НЕ СИ ГО ПРОМЕНИЛО местото .... Ако ги читаш писмата на Теофилакт ке видиш дека тој во својата приватна коресподенција територијата на која живее ја нарекува НАША МАКЕДОНИЈА ....

Административните имиња на темите се небитни со името на територијата .... За ромеите Македонија е изгубена со доселување на словените и затоа при создавање на системот теми (кои всушност претставува враќање на суверенитетот и вледеењето на териториите на Византија) мешу првите теми, после Елада и Тракија ја создава Македонија .... Чисто симболички ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Пет Јан 23 2015, 23:25

Да бе ромеите се чуделе, чуделе како да jа крстат Вардарска Македониja па решиле да преебат македонците како jа крстат Бугариja:)

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Пет Јан 23 2015, 23:44

Фири напиша:Да бе ромеите се чуделе, чуделе како да jа крстат Вардарска Македониja па решиле да преебат македонците како jа крстат Бугариja:)

Името на територијата кај народот и административното име немаат никаква врска .... И во турско време нема МАКЕДОНИЈА .... Има вилаети .... Ама видиш кај народот ја има .....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 00:24

Па има jа и ке ти кажам зошто jа има. За тоа оти грчката држава се ослободува порано и почнува да пропагира дека тие се словеногласни елини ,македонци, потомци на александар Големиот. Истото го има и во Тракиja.И двете области се под големо гркоманско влиjание пред поjавата на Бугарската екзархиja.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 00:25

Тогаш се возражда од ништото грчкото име и то за област коjа чисто географски нема ништо општо со државата на александар нити со некаква подоцнешна провинциjа Македониja. Туку се проширува врз луге со еднакви диjалекти и обичаи.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 00:27

Инаку е jако грците административно крштават Бугариjа една географска област со родно грчко име..ееех какви грци имало некогаш никакви проблеми немаше да ви прават сега со иметоSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 00:30

А како се проширувало името? Па вака -некоj од солун под грчко влиjaние кажал дека е македонец. Да ама во гевгелиjа зборат многу слично абе... и ние сме македонци. И така до шопите во скопие дека се уште зборуват на че -и тие македонциSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 00:36

Колку глупости во малку текст ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 16:05

О и jaс можам како тебе -Македонци не постоеле до 1944-таSmile. Инаку точно така се проширило античкото име врз земи каде никогаш не живееле антички македонци. Како например целата териториjа на денешна Вардарска Македониja со мал изклjучок на jуг.Ако немавте слични диjалекти забележи СЛОВЕНСКИ или направо БУГАРСКИ што е поточно со егеjците кои и го кренале под грчко влиjание ова име пак после 2000 години каков македонец си ти? Словените докажано доагjат тука во 5-6 век по тоа нема никаков спор.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 16:12

Фири напиша:О и jaс можам како тебе -Македонци не постоеле до 1944-таSmile. Инаку точно така  се проширило античкото име врз земи каде никогаш не живееле антички македонци. Како например целата териториjа на денешна Вардарска  Македониja со мал изклjучок на jуг.Ако немавте слични диjалекти забележи СЛОВЕНСКИ или направо БУГАРСКИ што е поточно  со егеjците кои и го кренале под грчко влиjание ова име пак после 2000 години каков македонец си ти? Словените докажано доагjат тука во 5-6 век по тоа нема никаков спор.

Не можеш бе момче како мене ....
Јас мои ставови не покажувам ... Се се тоа цитати од некои попаметни од тебе ....
Не знам зашто мене ме врзуваш со приврзаниците на ацика .... Очигледно од недостаток на интелегенција ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 16:48

Какви ставови бе, повторуваш како папагал србоманските глупости и жалиш дека Тито умрел, досаден си ми векеSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 16:58

Фири напиша:Какви ставови бе, повторуваш како папагал србоманските глупости и жалиш дека Тито умрел, досаден си ми векеSmile

КАДЕ виде ЕДЕН СРПСКИ ЦИТАТ ....????

Те боли вистината .... Е па боли ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:44

Па тоа во потписот мислиш дека сами си го измислил, а не е повторувано со генерации привнин 25 години по време на српската окупациjа и потоа уште 50 години во србокомунистичка Jугославиja? Smile Ти не мислиш бе кога последно кажа "Погрешив", кога научи нешто новоSmileОстанат си во далеката 1977 ма само дека вече со jугословенскиот пасош можеш само да си го избришеш газот, треба ти бугарски Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 17:49

Фири напиша:Па тоа во потписот мислиш дека сами си го измислил, а не е повторувано со генерации привнин 25 години по време на српската окупациjа и потоа уште 50 години во србокомунистичка Jугославиja? Smile Ти не мислиш бе кога последно кажа "Погрешив", кога научи нешто новоSmileОстанат си во далеката 1977 ма само дека вече со jугословенскиот пасош можеш само да си го избришеш газот, треба ти бугарски Smile

Зар нема да ти е полесно да објасниш како ТЕОФИЛАКТ ГОВОРИ ЗА ТЕРИТОРИЈАТА НА КОЈА ЖИВЕЕ КАКО МАКЕДОНИЈА ... Многу пред твојот 19 век ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:50

Теофилакт си го читал или како обично не си? Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 17:54

Не бе ... Зш да го читам... Го читале други ....

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. TEOFILAKTMAKEDONIJA-1

И оп ... Територијата ја вика НАША МАКЕДОНИЈА .... Охрид замисли во НАША МАКЕДОНИЈА ....

А не е твојот 19 век ... Да не си се заебал ти нешто ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:57

Хаха нели пред малку кажа дека не упутребуваш српски цитати? Smile Се ке признаеш Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 18:06

А ти старогрчки знаеш ...????
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 18:09

Не, затоа и не цитирамSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 18:10

Фири напиша:Не, затоа и не цитирамSmile

Па видиш затоа и ти давам на српски за да разбереш ....

ОД КАДЕ КАЈ ТЕОФИЛАКТ МАКЕДОНИЈА А ТИ ВЕЛИШ ДЕКА ПОИМОТ Е СОЗДАДЕН ВО 19 ВЕК ...

Да не е и Теофилакт ИДИОТ ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 18:12

Не создаден бе идиоте, возроден. бил создаден од античките, потоа римска провинциjа и потоа за 10 векови заборавен Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 18:23

Па како Теофилакт го знал ....???

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. 4420435043E04440438043B0430043A0442043C0430043A04350434043E043D0438045804300
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 19:03

Каков бил Теофилакт, словен? Па тие се знаа дека зовеле со антички иминjа туку до падот под турско ропствоSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век. Empty Re: Како се создаде Македониja kako географска област през 19 век.

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот