Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Постоел ли Борис ....???

Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Постоел ли Борис ....???

Пишување by Андреј on Саб Јан 24, 2015 11:33 am

Една викенд тема .....

На линкот archive.org/details/bulgarskistarini05bulguoft се наоѓа петиот број на Бугарски старини, во кој чича Златарски пишува за писмото на Фотиј, константинополскиот патријарх до Борис кнезот на Бугарите ....

Писмото е поделено во два дела, од кои вториот е со упатства за тоа Кои се работи на еден кнез ....

Чича Златарски смета дека писмото е пишувано пред доаѓањето на папските легати во Бугарија .... И по него тоа е веднаш по покрстувањето на кнез Борис ..... Но ако е Борис крстен, што тогаш барале папските легати после тоа во Бугарија.... Од писмото на Папата гледаме дека Борис не е покрстен и дека бара помош околу тоа и затоа Папата ги праќа легатите ....

Тоа би значело дека писмото на Фотиј е истотака пред покрстувањето на Борис, исто како и на Папата ... И затоа двете содржат упатства кои го одразуваат уредувањето, правата и обврските на владетелите и во источното и во западното царство ....

Ако е така, а нема причина да не е, тогаш прашањето е КОЈ Е БОРИС ..... ПИСМОТО Е УПАТЕНО ДО МИХАИЛ КНЕЗОТ НА БУГАРИТЕ ... И никаде во писмото не спомнува никаков БОРИС ....

Папското писмо е упатено до БУГАРИТЕ, значи не до кнезот, но затоа кај Атанасиус библиотекар наоѓаме DOMINUS MICHAEL PRINCEPS BULGARIUS  значи повторно Михаил а не Борис .....

Од каде русите го извадиле името Борис за кнезот на бугарите .... Дали тогаш имале два кнеза ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Андреј on Саб Јан 24, 2015 1:04 pm

Бев убеден дека некој ке ми објасни кој е Борис а кој Михаил ... Ама некако не иде ...

А толку ме збунува Краткото житие на Климент од Хоматијан ... Таму видиш пишува нешто сосема друго ...

Постоел ли Борис ....??? 431043E0440043804480430043C0438044504300438043B0

Значи имаме БОРИША и син му МИХАИЛ кој прв се прогласил за цар на бугарите ...

Инаку бугарскиот превод гласи .....

11. Той обновил с банята на кръщението24 техния княз Борис и след него сина му Михаил,25 който и пръв се нарекъл цар на българите, и ги убедил да управляват по христянския обичай. След това той ръководил целия народ като един човек, водейки ги не с насилие, а доброволно по тесния и стръмен път към Христа. Те били привличани не само от магическата26 сила на неговите мъдри слова и съвети, но и от многото чудеса, които Христос извършвал чрез своя верен служител. Той дарявал на слепите прозрение и на немите ясен говор, лекувал беснуващи, изцерявал чрез молитва и докосване болни от треска, бидейки винаги готов гонител и на всяка друга бо­лест, поради което дори възкресил с молитвата си детето на един човек.27

(Каде ли само преведувачот прочита БОРИС ...)

И како по обичај, се збунил авторот... Не знаел што пишува ....

Јеб га сега човек треба да се праша ПОСТОЕЛ ЛИ СИМЕОН .....??? Или бил Михаил ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Фири on Саб Јан 24, 2015 3:46 pm

Оти се замараш со глупости, за тебе освен JУГОСЛОВЕНСКИОТ пасош и ГОЛЕМАТА СЛОБОДА по титово време во наjjаката држава шо вопште постоела а имено JУГОСЛАВИJА ништо друго не постоело. Ч!угунена главо, дете на комунизмот примесен со глупостите на србоманската "историографиjа" коjа се измислувала во СкопЛjу . глупостите не се почнати од Груjо. Тоj е достоен наследник на србоманските "jугокомунистички" историчариSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Андреј on Саб Јан 24, 2015 4:15 pm

Фири напиша:Оти се замараш со глупости, за тебе освен JУГОСЛОВЕНСКИОТ пасош и ГОЛЕМАТА СЛОБОДА по титово време во наjjаката држава шо вопште постоела  а имено JУГОСЛАВИJА ништо друго не постоело. Ч!угунена главо, дете на комунизмот примесен со глупостите на србоманската "историографиjа" коjа се измислувала во СкопЛjу . глупостите не се почнати од Груjо. Тоj е достоен наследник на србоманските "jугокомунистички" историчариSmile

Дете оди и шетај...
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Фири on Саб Јан 24, 2015 4:43 pm

Ке одим каде си сакам, а ти не мораш да кажуваш на сите дека jадеш гадостиSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Андреј on Саб Јан 24, 2015 4:44 pm

Типично бугарска работа ....

Кога ја гледа вистината од немоќ пролив добива и почнува да го усерува форумот ..... Ништо чудно за бугари .... Сосема нормално однесување ....


Последната промена е направена од Андреј на Саб Јан 24, 2015 4:46 pm. Мислењето е променето 1 пати
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Фири on Саб Јан 24, 2015 4:46 pm

Ти не постоиш ти си србомански бот jугоносталгичарSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Андреј on Саб Јан 24, 2015 4:48 pm

Фири напиша:Ти не постоиш ти си србомански бот jугоносталгичарSmile

Коллу многу те боли што го нема Борис во писанието .... Колку време те лажеле и ти нанесувале болка ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Фири on Саб Јан 24, 2015 7:12 pm

Од што да ме боли царот коj прв во светот примил словенските ученици е бугарскиот цар Борис I Smile Царот коj ве покрстил но некои како тебе си останале недокрстени ботовиSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by хан Ацо on Саб Јан 24, 2015 8:03 pm

Андреј напиша:Една викенд тема .....

На линкот archive.org/details/bulgarskistarini05bulguoft се наоѓа петиот број на Бугарски старини, во кој чича Златарски пишува за писмото на Фотиј, константинополскиот патријарх до Борис кнезот на Бугарите ....

Писмото е поделено во два дела, од кои вториот е со упатства за тоа Кои се работи на еден кнез ....

Чича Златарски смета дека писмото е пишувано пред доаѓањето на папските легати во Бугарија .... И по него тоа е веднаш по покрстувањето на кнез Борис ..... Но ако е Борис крстен, што тогаш барале папските легати после тоа во Бугарија.... Од писмото на Папата гледаме дека Борис не е покрстен и дека бара помош околу тоа и затоа Папата ги праќа легатите ....

Тоа би значело дека писмото на Фотиј е истотака пред покрстувањето на Борис, исто како и на Папата ... И затоа двете содржат упатства кои го одразуваат уредувањето, правата и обврските на владетелите и во источното и во западното царство ....

Ако е така, а нема причина да не е, тогаш прашањето е КОЈ Е БОРИС ..... ПИСМОТО Е УПАТЕНО ДО МИХАИЛ КНЕЗОТ НА БУГАРИТЕ ... И никаде во писмото не спомнува никаков БОРИС ....

Папското писмо е упатено до БУГАРИТЕ, значи не до кнезот, но затоа кај Атанасиус библиотекар наоѓаме DOMINUS MICHAEL PRINCEPS BULGARIUS  значи повторно Михаил а не Борис .....

Од каде русите го извадиле името Борис за кнезот на бугарите .... Дали тогаш имале два кнеза ....???

Види што пишува во Енциклопедия Британика:

Boris I, also called Saint Tsar Boris I or Saint Tsar Boris Mikhail I, baptismal name Mikhail, or English Michael (died May 2 [May 15, New Style], 907, Preslav [now Veliki Preslav], Bulgaria; feast day May 2 [May 15]), khan of Bulgaria (852–889), whose long reign witnessed the conversion of the Bulgarians to Christianity, the founding of an autocephalous Bulgarian church, and the advent of Slavonic literature and establishment of the first centres of Slav-Bulgarian scholarship and education. Boris’s active domestic and foreign diplomacy was of great importance in the formation of a united Bulgarian ethnic community, and it left lasting traces on Bulgaria’s subsequent development. напиша:

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/74197/Boris-I

А ти што мислиш по ова прашанье си е твоя приватна работа,коя не е битна.Ама ич.
хан Ацо
хан Ацо

Број на мислења : 782
Join date : 2015-01-14
Местолокација : България

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Андреј on Саб Јан 24, 2015 10:53 pm

Од кога тоа енџиклопедија е историски извор ....??? Ирелевантни се за мене енциклопедиите ... Македонската е доказ за нивната ирелевантност ....

А посочив во првиот пост со линк до писанието на Златарски (форумот е направен така да не можем во првите седум дена да правам прави линкови кои ке те носат на дадената страна но со copy paste лесно ке отидеш до линкот ......)

Тоа е историска литература ... Но и поракј насловот и покрај предговорот во кој се спомнува Борис, во писанието на Фотиј се говори само за некој Михаил ....

Покажав и други примери каде не е Борис туку други имиња (ги има многу и Бориши и Богориси и Борисоу итн итн .... ) ама БОРИС ... Е тоа го нема ....

А ако го нема КОЈ И ЗАШТО ГО УФРЛИЛ ВО ИСТОРИЈАТА ....????
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Андреј on Саб Јан 24, 2015 10:54 pm

Атанас Библиотекар напичал ....

Dominus Michael princeps Bulgarius

А преводот на бугарски е ....

Господин наш Михаил, прежде Борис

ЗАШТО е некому тоа потребно ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Фири on Нед Јан 25, 2015 10:31 am

Андреј напиша:Од кога тоа енџиклопедија е историски извор ....??? Ирелевантни се за мене енциклопедиите ... Македонската е доказ за нивната ирелевантност ....

А посочив во првиот пост со линк до писанието на Златарски (форумот е направен така да не можем во првите седум дена да правам прави линкови кои ке те носат на дадената страна но со copy paste лесно ке отидеш до линкот ......)

Тоа е историска литература ... Но и поракј насловот и покрај предговорот во кој се спомнува Борис, во писанието на Фотиј се говори само за некој Михаил ....

Покажав и други примери каде не е Борис туку други имиња (ги има многу и Бориши и Богориси и Борисоу итн итн .... ) ама БОРИС ... Е тоа го нема ....

А ако го нема КОЈ И ЗАШТО ГО УФРЛИЛ ВО ИСТОРИЈАТА ....????
Борис кога се покрстил доблил христиjанскаото име Михаил. Просто и jасно само не и за тебе. Мохамед Али прежде бил Касиус Клеj. Ете толку ти е "историчарството" се види дека многу повеке ти оди сточарството Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Постоел ли Борис ....??? Empty Re: Постоел ли Борис ....???

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот