НАЈКВИРЦ
3 posters
Страна 1 of 1
НАЈКВИРЦ
Еве погледнете што е најквирц ...со него сите јадења од месо ,печења и скара добиваат специфичен вкус ...пробајте и уверетесе
Piment je suva, nezrela bobica zimzelenog drveta Pimenta Dioica.
Piment ili najkvirc je začin sličan biberu, ali ima nešto oštriji ukus i miris.Začin se dobija sušenjem. Ove bobe su male, tamno smeđe kuglice, malo veće od zrna bibera. Piment ima prodoran miris. On nije mešavina raznih začina, ali svojim ukusom podseća na mešavinu klinčića, cimeta i muskatnog oraščića. Gaji se u Meksiku, zapadnoj Indiji i Jamajci.
Ovaj začin upotrebljava se na Jamajki u supama, gulašima i kari jelima. Također se koristi za kiseljenje, začinjene čajeve, kolače te druge slatkiše. Koristi se i za turšiju, kobasice, pikantne umake, marinade, riblje i druge čorbe.
Saznaj još o pimetu na strani Pimet
Piment je suva, nezrela bobica zimzelenog drveta Pimenta Dioica.
Piment ili najkvirc je začin sličan biberu, ali ima nešto oštriji ukus i miris.Začin se dobija sušenjem. Ove bobe su male, tamno smeđe kuglice, malo veće od zrna bibera. Piment ima prodoran miris. On nije mešavina raznih začina, ali svojim ukusom podseća na mešavinu klinčića, cimeta i muskatnog oraščića. Gaji se u Meksiku, zapadnoj Indiji i Jamajci.
Ovaj začin upotrebljava se na Jamajki u supama, gulašima i kari jelima. Također se koristi za kiseljenje, začinjene čajeve, kolače te druge slatkiše. Koristi se i za turšiju, kobasice, pikantne umake, marinade, riblje i druge čorbe.
Saznaj još o pimetu na strani Pimet
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11
Re: НАЈКВИРЦ
еве дообјаснување за пимент односно најквирц.
Пимет – сенаменски зачин
Пиметот (лат. Pimenta dioica) се одгледува во Мексико и Индија, но, најдобриот пимет доаѓа од Јамајка. Поради тоа е познат и како “бибер од Јамајка“. Има пријатен мирис што потсетува на цимет, каранфилче и бибер. Вкусот му е сличен на биберот, но помалку налутува. Англиското име му е „Allspice“ (сите зачини). Познат е и под име пименто, што значи пигмент, односно, боја. Го открил Кристофер Колумбо во Јамајка, додека бил по потрага по друг зачин, црн бибер. За овој зачин веќе подолго време се верува дека поседува лековити својства, особено кога станува збор за дигестија, поради компонентата еугенол, која не само што му дава специфичен вкус, туку ги олеснува дигестивните проблеми, како што се: дијареа, гадење и повраќање. Добар е и за проблеми со гасови и грчеви во стомак.
Пиметот содржи антиоксиданси кои успешно се борат против слободните радикали. Компонентите содржани во овој зачин можат да дејствуваат како анестетик за умртвување на болното место. Содржи танини кои ги олеснуваат болките предизвикани од артритис и болки во мускулите. Особено е ефективен ако се користи како облога или во бања.
Овој зачин може да ги убие бактериите во храната, затоа се користи и за чување на храна. Во кујна се користи како зачин за кисело месо, бидејќи го надополнува вкусот на киселите краставички. Може да се користи и во чорби од кељ и супи од говедско месо, со сосови, риба и сл. Пиметот е составен дел од божиќните колачи и компот од сливи. Неговото масло се додава во производство на ракија и растителни ликери. Познат е и како подобрувач на апетитот. Како и биберот, се препорачува да се купува во зрно, а не во прав. Треба да се чува на собна температура.
Овој зачин може да предизвика тешки алергиски реакции кај пречувствителни луѓе. Консумирање на храна со голема количина на овој зачин може да предизвика иритација на гастроинтестиналниот тракт, централниот нервен систем и напади. Луѓето кои страдаат од стомачни чиреви, колитис и други слични болести, треба да ја избегнуваат употребата на овој зачин во своите оброци.
Пимет – сенаменски зачин
Пиметот (лат. Pimenta dioica) се одгледува во Мексико и Индија, но, најдобриот пимет доаѓа од Јамајка. Поради тоа е познат и како “бибер од Јамајка“. Има пријатен мирис што потсетува на цимет, каранфилче и бибер. Вкусот му е сличен на биберот, но помалку налутува. Англиското име му е „Allspice“ (сите зачини). Познат е и под име пименто, што значи пигмент, односно, боја. Го открил Кристофер Колумбо во Јамајка, додека бил по потрага по друг зачин, црн бибер. За овој зачин веќе подолго време се верува дека поседува лековити својства, особено кога станува збор за дигестија, поради компонентата еугенол, која не само што му дава специфичен вкус, туку ги олеснува дигестивните проблеми, како што се: дијареа, гадење и повраќање. Добар е и за проблеми со гасови и грчеви во стомак.
Пиметот содржи антиоксиданси кои успешно се борат против слободните радикали. Компонентите содржани во овој зачин можат да дејствуваат како анестетик за умртвување на болното место. Содржи танини кои ги олеснуваат болките предизвикани од артритис и болки во мускулите. Особено е ефективен ако се користи како облога или во бања.
Овој зачин може да ги убие бактериите во храната, затоа се користи и за чување на храна. Во кујна се користи како зачин за кисело месо, бидејќи го надополнува вкусот на киселите краставички. Може да се користи и во чорби од кељ и супи од говедско месо, со сосови, риба и сл. Пиметот е составен дел од божиќните колачи и компот од сливи. Неговото масло се додава во производство на ракија и растителни ликери. Познат е и како подобрувач на апетитот. Како и биберот, се препорачува да се купува во зрно, а не во прав. Треба да се чува на собна температура.
Овој зачин може да предизвика тешки алергиски реакции кај пречувствителни луѓе. Консумирање на храна со голема количина на овој зачин може да предизвика иритација на гастроинтестиналниот тракт, централниот нервен систем и напади. Луѓето кои страдаат од стомачни чиреви, колитис и други слични болести, треба да ја избегнуваат употребата на овој зачин во своите оброци.
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11
Re: НАЈКВИРЦ
ovie raboti gi sakam ,ovie soveti mi se kuulll
IVA- Број на мислења : 366
Join date : 2016-01-29
Re: НАЈКВИРЦ
izglea samo ja i ti jademe osa nikoj drug ne pisue ovde u temava
IVA- Број на мислења : 366
Join date : 2016-01-29
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|