BOZA
3 posters
Страна 1 of 1
Re: BOZA
praveno i so pcenicno i so pcenkarno brasno i so pcenicno e podobro. osnovnite recepti se na baza na pcenicno brasno
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Re: BOZA
Малку историја.
Боза
Од Википедија — слободната енциклопедија
Боза
Бозата — освежителен практично безалкохолен (1%) пијалак кој се добива со ферментација на брашно пченица или просо, шеќер и квасец. Овој пијалак може да се најде во повеќето македонски слаткарници, и постана традиционален македонски пијалак. Луѓето кои го прават овој пијалак ги нарекува бозаџии. Рецептот за овој пијалак е стар стотици година а кај нас е пренесен со поробувањето од страна на Отоманската Империја.
Покрај Македонија, овој пијалак стана традиционален и во другите балкански земји во состав на Отоманската империја како Србија, Бугарија, Црна Гора, Босна и Херцеговина а посебно во Албанија и Турција. Македонската боза се разликува од останатите по тоа што е посветла и има поблаг вкус.
Историја
За почетоците на бозата се верува дека датираат од пред неколку илјади години во времето на Месопотамија, но сигурни податоци и добиваме од времето на Отоманската Империја каде што достигнува голема популарност. Бидејќи бил сметан за алкохолен пијалак тој понекогаш бил забрануван од султаните.
Luxor- Број на мислења : 6594
Join date : 2016-10-02
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|