HERPES

Go down

HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:03 pm

Како да се ослободите од болниот херпес

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:03 pm

Иако речиси секој од нас во некој период од животот може да го добие вирусот на херпесот, тој не кај секого се развива како клиничка инфекција. Со зајакнувањето на имунолошкиот систем, значајно може да се спречи појавата на херпеси.
Ако некој кој е еднаш заразен со вирусот херпес симплекс, останува носител целиот свој живот.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:04 pm

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:04 pm

Херпес симплекс: Симптоми

Вирусот создава мали, болни меурчиња на усните. Овој вирус е заразен. Тој се пренесува со бакнување или со друг личен контакт со личноста која е заразена од вирусот или со предмети кои се во допир со вирусот – крпи, цевки за пиење, прибор за јадење).
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:04 pm

Херпес симплекс предизвикува низа симптоми кои траат помеѓу една и три недели пред да се појават меурчињата. Личноста може да се пожали на болка во грлото или да забележа отечени лимфни жлезди.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:05 pm

Можна е и појава на тешкотии во голтањето или треска. Во некои случаи, постои пецкање во подрачјето каде што меурчињата ќе се појават или чешање на кожата. Иако меурчињата кои се појавуваат како херпес изчезнуваат за од два до десет дена, вирусот останува „успиен“ во телото.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:05 pm

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:05 pm

Тој ќе живее во нервните клетки и може да избие повторно кога нешто ќе го активира. Тие активатори може да бидат стрес, болест како настинка или грип, замор. Некои луѓе чувствуваат трнење во областа каде ќе се појави херпесот.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:05 pm

Симптомите на херпес може да се појавуваат често: дури и еднаш месечно. Секое ново избивање на херпес ќе биде полесно и поблаго како што времето поминува, но и понатаму ќе се појавува на истото место.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:05 pm

Вирусот херпес симплекс не може да се излекува со никакви лекови. Антибактериските кремови може да помогнат да се запре инфекцијата која може да се појави кога меурчињата пукаат и кога кожата е оштетена. Раната не треба да ја допирате.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:06 pm

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:06 pm

Алтернативни решенија кои можат да го олеснат проблемот:

1) Ладно-топли облози на погодените подрачја. Ако имате меурчиња на усните, пробајте наизменично да ставате мраз и топоп чај.
2) Измијте ја устата со топла вода, помешана со морска сол
3) Избегнувајте многу зачинете храна, цитрони или која било храна која може да ви предизвика печење на местото
4) Антивирусните лекови можат да ви ги препише вашиот лекар, но би требало да ги употребувате откако ќе се појават првите знаци на херпес
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:06 pm

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:07 pm

Природни лекови против херпес симплекс

Ехинацеа

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:07 pm

Многубројни студии покажале дека ехинацеата влијае врз факторите кои предизвикуваат воспалителни процеси. Таа влијае врз лекувањето на ткивото и спречува создавање белези. Клинички е докажано дека влијае антивирусно против херпес сиплекс.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:08 pm

Масло од чајно дрво

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:08 pm

Маслото од чајно дрво делува антимикробско против вирусот хепрес симплекс. Студиите покажале дека го намалува времетрањето од 12 на 9 дена на херпесот.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:08 pm

Прополис

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:08 pm

Прополисот има антибактериски дејства, антивирусни и антифунгални својства. Се верува дека има и антисептичко дејство, а исто така го зајакнува имунитетот, но и дејствува локално. WebMD препорачува користење на прополис маст пет пати дневно на зафатените области.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:09 pm

Магазинот „Израелска медицинска асоцијација“ вели дека флавоноидите во пчелниот прополис дејствуваат антиоксидативно и помагаат во борбата против инфекции и го зајакнуваат имунитетот.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:09 pm

Цинк и витамин Ц

avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:09 pm

Клиничките истражувања покажуваат дека земањето на цинкот и витаминот Ц орално, може да ги намали симптомите за херпесот.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:09 pm

Витаминот Ц го зголемува нивото на глутатион, протеин кој служи за формирање на аминокиселини кои делуваат против вируси.
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Teo on Сре Јан 17, 2018 6:10 pm

Надворешната примена на цинкот исто така се покажало како ефикасно во ублажувањето на симптомите и го спречува повторното појавување на херпес.

http://skopje24.mk/kako-da-se-oslobodite-od-bolniot-herpes/
avatar
Teo

Број на мислења : 3877
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: HERPES

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот