STEVIJA

Go down

STEVIJA

Пишување by Bosonoga on Пон Окт 01, 2018 1:29 pm

Ja probav zablazuva poveke od sekerot a moze i dijabeticari da ja koristat odlicna zamena e.

Благоста на Stevia е резултат на органски соединенија на гликозид кои се досега  дефинирани околу десетина, вклучувајќи најдоминантни  компоненти stevioside и Rebaudioside А. Од гликозид steviol во Stevia лист сува материја содржи во просек од 4 до 20% stevioside и 2 до 4% rebaudioside а, кој првенствено зависи од карактеристиките на сортата на растенијата и основните културни услови на одгледување. Stevioside е дури 300 пати, и Rebaudioside А и до 400 пати послатка од сахароза и немаат  никаква енергетска вредност. Важно е да се забележи дека во Stevia родот постојат стотици различни видови, но само Stevia rebaudiana содржи значителна количина на слатки гликозиди, што е најмногу позната.

За разлика од другите засладувачи, steviol гликозиди имаат гликемиски индекс на нула, што значи дека по користење на овој производ  не се зголемува гликозата во крвта, па таа смее да се користи од страна на дијабетичари, и сите оние кои се грижат за помал внес на калории и здрава исхрана . Предноста на користење на овој засладувач е што е  многу термостабилна (дури и до 200 ° C) термичка подготовка не се губи во сласта. Тоа е причината зошто Стевиата евистински пронајдок во готвењето, особено во изработката на торти и конзервирање на овошје.

Ова драгоцено растение се препорачува да се користи во регулирањето на телесната тежина, да се намали нивото на холестерол во крвта, го намалува крвниот притисок и  анемијата. Тоа се покажа како антисептик, имаанти-алергиски и анти-микробиолошки дејство и затоа се користи како додаток на паста за заби, миење на устата и гуми за џвакање. Важно е да се истакне дека стевиа гликозидите имаат значителни анти-кариоген ефект (намалување на ризикот од кариес) и намалување на појавата на инфекции на непцата. Покрај тоа, ова прекрасно растение е богат извор на протеини, растителни влакна, минерали (калиум, калциум, натриум, магнезиум, бакар, манган, железо и цинк), есенцијални амино киселини, липиди, јаглени хидрати, витамини (витамин Ц) и фитохемикалијаl (полифенол соединенија ) кои покажуваат значајна антиоксидантна активност. Неодамна, различни медиуми ја претставуваат  стевиата како токсично растение и истакнуваат дека нејзината  употреба во исхраната не е целосно истражена. Напротив, бројни научни токсиколошки студии покажале дека растението Stevia и нејзините производи (stevioside) не се токсични, не покажуваат мутагени и канцерогени својства.
avatar
Bosonoga

Број на мислења : 612
Join date : 2017-03-15

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот