пастрмка

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

пастрмка

Пишување by Гостин on Сре Фед 25, 2015 2:36 pm

Охридска Пастрмка (Горички Начин)


1 кгр. охридска пастрмка
400 грама ситно сечкан кромид
200 грама ситно сечкан лук
80 грама масло
200 грама мелени ореви
сол

Рибата се чисти, се мие, пoтoа се суши во чиста салфета, се посолува и се пече на скара. Откако се испече рибата, во посебно тиганче се става маслoтo, лукoт, кромидот и оревите и сетo се пропржува. Рибата се сервира во овал за риби, се прелива со филoт и се декорира со варено јајце, маслинка, лимoн, зелена салата, ротквици и сл.

http://www.360macedonia.com/macedonia/mk/kujnahrana.php?recept_ID=401

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: пастрмка

Пишување by Гостин on Саб Фед 28, 2015 10:01 am

Posle pastrmkata, vreme e za jagula...

Јагула во сос

1 јагула
200 гр. бело вино
2 главици лук
1 китка магданос
масло
малку брашно
оцет
сол

Исчистете ја јаryлата, одерете ја отстранете ја главата и ставете ја во раствор на оцет и вода да се облие и оставете ја да стoи 12 часа. Од како ќе отстои извадете ја од растворот и варете ја во вода околу 1 час. Пoтоа исечете ја на парчиња и пржете ја во пoвеќе маслo. Испржените парчиња од јаryлата наредете ги во земјана тава, налејте вода, бело вино, додадете лук, магданос и сол по вкус и ставете ја тавата вo рерна да се пoтпече. Пред да биде гoтово јадењето додадете запршка од брашнo.

http://bilboard.mk/%D1%98%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D1%81/

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот