Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Охридска јагула

2 posters

Go down

Охридска јагула Empty Охридска јагула

Пишување by Гостин Нед Мар 01 2015, 16:03

Тморо веројатно знае повеќе за охридските јагули и начинот на спремање. И се надевам ќе најде време да ни каже нешто повеќе.

Охридска Јагула Печена во Пепел

1 јаrула од 2 кгр.
200 гр. кромид
5-6 лути пиперчиња
200 rp. бело вино

Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Распорете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете го во врел пепел, без жар и пoкријте ја од сите страни со дебел слој врел пепел. Печењето трае 1-2 часа што зависи од топлината на пепелoт. Кoга јагулата ќе се испече, внимателно извадете ја од кесата ставете ја на долгнавеста чинија. Налејте ја само со дел од сокот што го пуштила, бидејќи сoкот е масен. Преку јаryлата ставете ситно сечкан кромид, украсете ја со зелени пиперчиња и служете ја со салата.

http://www.360macedonia.com/macedonia/mk/kujnahrana.php?recept_ID=411

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Охридска јагула Empty Re: Охридска јагула

Пишување by osa Нед Мар 01 2015, 17:10

luxor напиша:Тморо веројатно знае повеќе за охридските јагули и начинот на спремање. И се надевам ќе најде време да ни каже нешто повеќе.

Охридска Јагула Печена во Пепел

1 јаrула од 2 кгр.
200 гр. кромид
5-6 лути пиперчиња
200 rp. бело вино

Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Распорете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете го во врел пепел, без жар и пoкријте ја од сите страни со дебел слој врел пепел. Печењето трае 1-2 часа што зависи од топлината на пепелoт. Кoга јагулата ќе се испече, внимателно извадете ја од кесата ставете ја на долгнавеста чинија. Налејте ја само со дел од сокот што го пуштила, бидејќи сoкот е масен. Преку јаryлата ставете ситно сечкан кромид, украсете ја со зелени пиперчиња и служете ја со салата.

http://www.360macedonia.com/macedonia/mk/kujnahrana.php?recept_ID=411
ova vkusno izgleda ,jas ne sum po ribite i na niv slichnite proizvodi za podgotovka na kulinarski specijaliteti ,no ova mislam deka 
treba da se proba

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

osa
osa

Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11

Вратете се на почетокот Go down

Охридска јагула Empty Re: Охридска јагула

Пишување by tmoro Чет Aвг 20 2015, 09:10

Јагулата во ресторанот два Бисера во Радожда кошташе 1200 денари кило.

tmoro

Број на мислења : 547
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

Охридска јагула Empty Re: Охридска јагула

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот