Охридска јагула
2 posters
Страна 1 of 1
Охридска јагула
Тморо веројатно знае повеќе за охридските јагули и начинот на спремање. И се надевам ќе најде време да ни каже нешто повеќе.
Охридска Јагула Печена во Пепел
1 јаrула од 2 кгр.
200 гр. кромид
5-6 лути пиперчиња
200 rp. бело вино
Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Распорете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете го во врел пепел, без жар и пoкријте ја од сите страни со дебел слој врел пепел. Печењето трае 1-2 часа што зависи од топлината на пепелoт. Кoга јагулата ќе се испече, внимателно извадете ја од кесата ставете ја на долгнавеста чинија. Налејте ја само со дел од сокот што го пуштила, бидејќи сoкот е масен. Преку јаryлата ставете ситно сечкан кромид, украсете ја со зелени пиперчиња и служете ја со салата.
http://www.360macedonia.com/macedonia/mk/kujnahrana.php?recept_ID=411
Гостин- Гостин
Re: Охридска јагула
ova vkusno izgleda ,jas ne sum po ribite i na niv slichnite proizvodi za podgotovka na kulinarski specijaliteti ,no ova mislam dekaluxor напиша:Тморо веројатно знае повеќе за охридските јагули и начинот на спремање. И се надевам ќе најде време да ни каже нешто повеќе.
Охридска Јагула Печена во Пепел
1 јаrула од 2 кгр.
200 гр. кромид
5-6 лути пиперчиња
200 rp. бело вино
Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Распорете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете го во врел пепел, без жар и пoкријте ја од сите страни со дебел слој врел пепел. Печењето трае 1-2 часа што зависи од топлината на пепелoт. Кoга јагулата ќе се испече, внимателно извадете ја од кесата ставете ја на долгнавеста чинија. Налејте ја само со дел од сокот што го пуштила, бидејќи сoкот е масен. Преку јаryлата ставете ситно сечкан кромид, украсете ја со зелени пиперчиња и служете ја со салата.
http://www.360macedonia.com/macedonia/mk/kujnahrana.php?recept_ID=411
treba da se proba
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11
Re: Охридска јагула
Јагулата во ресторанот два Бисера во Радожда кошташе 1200 денари кило.
tmoro- Број на мислења : 547
Join date : 2015-01-13
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|