РИБИ

Страна 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Go down

РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:16 pm

Малку да се запознаеме одблизу со карактеристичните видови риби ....притоа нема веднаш да ги делиме на морски ,езерски или речни .поделбата ке ја направиме според други параметри .


Последната промена е направена од osa на Саб Ное 07, 2015 9:36 pm. Мислењето е променето 1 пати

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:17 pm

Рибите (лат. Pisces) се водни ‘рбетни животни со перки и внатрешни жабри. Постојат три живи класи на риби: примитивните безвилични риби, или Agnatha; ‘рскавичните (ајкуловидни) риби, или Chondrichthyes; и коскените рибиили Osteichthyes. Овие групи, иако имаат различни анатомски карактеристики, поседуваат низа заеднички особини поврзани со нивното заедничко еволутивно потекло или со нивниот подводен начин на живот. Рибите биле најраните 'рбетници и веројатно еволуирале од група на водни нижи хордати; копнените 'рбетници еволуирале од рибите.
Постојат околу 20 000 видови на риби. Тие се разликуваат во големина, и тоа од 7,9 mm долгиот педоциприс(Paedocypris) кој живее во тропските мочуришта на Суматра, па сѐ до 14 m долгата китовска ајкула. Повеќето се светло обоени и многу имаат форми приспособени за камуфлажа. Можат да се најдат во сите морски, слатководни и соленкасти води низ светот, на било која длабочина. Членовите на различните видови на риби толерирааттемператури на водата од замрзнување до преку 38 °C. Повеќето се или соленоводни или слатководни жители, но некои се физиолошки адаптирани за движење од една во друга водна средина. Поголем број од рибите родени во слатките води го минуваат животот како возрасни единки во океанот, враќајќи се во слатките води за да се мрестат; обратната миграција се случува кај некои риби од океанот. Многу риби остануваат во тесно организирани групи, а други се сами и се здружуваат само за време на мрестење и хранење. Рибите може да се месојадитревојади илисештојади. Некои риби се чистачи на езерските или океанските дна. Рибите се главен извор за човечка храна, рибино масло, храна за домашните животни итн.
Постојат членови на копнените вертебратни класи, како китовите и морските змии, кои се имаат адаптирано на водниот начин на живот, но не се риби. Тие дишат воздух, а не растворен кислород и нивните анатомски карактеристики ја разоткриваат врската со копнените животни.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:20 pm

Морфолошки и анатомски особеностиМорфологија на Lampanyctodes hectoris
(1) - оперкулум (жабрена покривка), (2) - странична линија, (3) - грбна перка, (4) - дебела перка, (5) - опашна педункула, (6) - опашна перка, (7) - анална перка, (Cool - фотофори, (9) - пелвични перки (парни), (10) - пекторални перки (парни)

Типичната риба е со форма на торпедо, со глава која содржи мозок и сетилни органи, труп сомускулен ѕид кој е опкружен со празнина во која се наоѓаат внатрешните органи, и мускулна постанална опашка.
Многу риби се движат низ водата со брановидни движења на нивните тела и ја контролираат насоката на движењето со помош на перките. Сите имаат кожа прекриена со лигава жлездестасекреција која го намалува триењето со водата, како и крлушки, кои заедно со мукозната секреција формираат речиси непропустлива за вода обвивка. Сите риби имаат страничен систем на сензорни органи за детекција на промени на притисокот во водата. Поседуваат и жабри задишење лоцирани во канали кои водат од голтникот до надворешноста; неколку риби исто така имаат бели дробови како додатни структури за респирација. Освен во примитивните класи, во сите други жабрените канали се поддржани со скелетни структури наречени жабрени лаци. Рибите кои се хранат со планктон имаат мрежовидни структури на жабрите кои ги собираат малите организми. Рибите дишат со земање на вода во устата, која потоа се продолжува низ жабрите надвор; како што водата минува низ тенкоѕидните жабри, растворениот кислород дифундира низ жабрените капилари, а јаглерод диоксидотдифундира во надворешната средина. Циркулаторниот систем е од затворен тип, така што постои двокоморно срцеКрвта е црвена. Со неколку исклучоци, рибите се ладнокрвни (поикилотермни организми), односно тие неможат да ја регулираат нивната телесна температура, која е иста како таа на околината.
Телото на рибите е покриено со многуслојна кожа. Во кожата има жлездести клетки кои лачат лигава материја што им овозможува полесно движење во водата. Површината на рибите е покриена со варовикови стргунки различни по форма и големина, кои имаат заштитна улога.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:21 pm

Размножување

Постојат различни начини. Ајкулите се размножуваат со внатрешно оплодување и повеќето раѓаат живо младенче. Оние видови кои полагаат јајца произведуваат големи јајца со цврсти оклопи. Бидејќи ембриогенезата кај овие видови е добро заштитена, тие даваат релативно мал број на млади, обично само седум до осум. Неколку од коскените риби, вклучувајќи и некои аквариумски видови, несат мали, незаштитени јајца кои се оплодуваат по нивното изнесување во водата. Кај повеќето морски претставници јајцата лебдат слободно во водата и најчесто се јадат од други животни. Токму поради тоа, потребна е доста голема количина на снесени јајца. Некои женки произведуваат до 5 милиони јајца. Одредени слатководни видови градат гнезда за заштита на јајцата, а има и случаи кога и возрасните единки ги чуваат истите.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:26 pm

Типови на риби

Безвилични риби

Примитивните риби од класата Agnatha немаат вилици и парни пелвични и пекторални перки кои се присутни кај поразвиените риби. Оваа, во голема мерка истребена класа, вклучува две живи групи, крвоцицачките змиулки и чистачките миксини. Рибите од истребената класа Placodermi биле првите вертебрати кои развиле вилици и парни перки. Овие риби имале коскести скелети и биле прекриени со коскест штит. Една гранка од оваа група веројатно била прекурсор за две главни сегашни класи на риби, ‘рскавичните и коскените риби.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:28 pm

‘Рскавични риби

Повеќе за оваа тема ќе најдете на `Рскавични риби.
‘Рскавичните риби (ајкули, раихимери) се разликуваат од коскените по нивните ‘рскавични скелети, потоа со отсуството на пливачки меур или бели дробови, по конструкцијата на нивните опашни перки, како и по отсуството на жабрена покривка или оперкулум. Кожата кај припадниците на оваа група е покриена со вкоренети забовидни структури наречени дентикули, давајќи и груб, шмирглест квалитет. Речиси сите ајкули се морски жители.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:29 pm

Коскени риби

Повеќе за оваа тема ќе најдете на Коскени риби.
Коскените риби се разликуваат од другите живи риби по нивните коскени скелети и по присуството на пливачки меур или, кај неколку риби, бели дробови. Коскените риби се поделени на две поткласи,месестопернати риби и зракопернати риби. Втората група вклучува преку 95% од сите живи риби.
Најраните коскени риби биле со месести перки. Од нив, за време на период во кој владеела голема суша, еволуирале од една страна водоземците (првите копнени вертебрати) и зракопернатите риби од друга. Единствените живи месестопернати риби се дводишалките и еден вид на целокант. Овие риби задржале некои особини од раните коскени риби: месести перки со поддржувачки коски, внатрешни ноздри и бели дробови.
Зракопернатите риби, сега предоминантни и во морските и во слатководните басени, претставуваат напредна адаптација на коскени риби за водни услови; тие се најуспешни и најраспространети од сите риби. Кај приближно сите овие риби, белиот дроб еволуирал во хидростатски орган, пливачкиот меур. Перките на оваа група се состојат од мрежа на кожа поддржана од исправени краци. Секој крак е придвижен од сет на мускули, давајќи и на перката голема флексибилност. Многу зракоперки имаат преклопени крлушки направени од тенки слоеви на коска. Нивниот скелет е мек, но силен и повеќето претставници имаат одличен вид.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:32 pm


безвилични риби

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:33 pm


рскавични риби

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:34 pm


коскени риби

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by osa on Саб Ное 07, 2015 9:35 pm

Начин на исхрана и систем за варење храна

Прв орган од системот за варење кај рибите, со кој ја зема храната, е уснатапразнина. Устата кај рибите се состои од горна неподвижна вилица на која често се наоѓаат мустачиња (пипала), што им служат како сетило за допир и им помагаат во барањето на храната; долна подвижна вилица, на која кај некои риби имаат заби и служат за прифаќање на пленот, но не и за ситнење на храната. Потоа следува грло (голтка) во кое со помош на жабрените заби се ситни храната. Од грлото храната се внесува преку хранопроводот во желудникот каде се ситни и вари. Желудникот продолжува во средно - тенко црево каде се доварува храната со помош на цревните сокови и соковите од црниот дроб (жолчни сокови). Тенкото црево продолжува во задно црево кое завршува со анален отвор. Рибите најчесто се сештојади, но има и риби кои се хранат со месо, а тоа се рскавичните риби.

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат

avatar
osa

Број на мислења : 12916
Join date : 2015-01-11

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:27 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:28 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:28 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:29 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:32 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:32 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:33 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:33 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:34 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:34 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:34 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:34 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:35 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Teo on Пет Дек 23, 2016 10:35 am

avatar
Teo

Број на мислења : 3397
Join date : 2016-11-25

Преглед на профилот на членот

Вратете се на почетокот Go down

Re: РИБИ

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот