CIZKEJK
3 posters
Страна 1 of 1
CIZKEJK
Em ubavo em lesno i bez pecenje.
Чизкејк со вишни без печење
Потребни состојки:
За подлога:
400 гр мелени бисквити
100 гр растопено чоколадо за готвење
200 гр путер (маргарин)
2 лажици рум
За филот со сирење:
600 гр крем-сирење
400 мл кондензирано млеко
200 гр шеќер во прав
330 гр вишни од компот
1 ванила
1 лажица сок од лимон
20 гр желатин во прав (прелиен со 10 лажици ладна вода)
За чоколадниот прелив:
1 шлаг-крем од ванила
150 мл ладно млеко
100 гр чоколадо за готвење
Начин на подготовка:
Калапот со пречник од 26 см го намрсуваме со масло. Ја подготвуваме подлогата. Ги мешаме со рака бисквитите со растопеното чоколадо и путерот омекнат на собна температура. Убаво ги соединуваме и ги додаваме двете лажици рум. Ја распоредуваме смесата во калапот. Го ставаме во фрижидер додека го подготвуваме филот со сирење. Крем-сирењето со електрична маталка го соединуваме со кондензираното млеко. Го додаваме шеќерот во прав, па ги додаваме вишните кои претходно сме ги поминале со миксер. На крајот додадваме ванила и лимонов сок. Мешаме да се изедначи смесата. Желатинот прелеан со вода го оставаме да набабри 10 минути и на тивок оган го танчиме. Го спојуваме со филот. На крајот го додаваме растопениот желатин и мешаме со миксер. Смесата ја ставаме над подлогата од бисквити и ја ставаме во фрижидер да стои 4-5 часа. Го подготвуваме чоколадниот прелив. Шлаг-кремот се подготвува според упатството на кесичката и се спојува со претходно растопено чоколадо. Кога филот ќе се излади, го прелеваме чизкејкот. Го послужуваме студен.
http://reporter.mk/hrana/chizkejk-vishni-bez-pechene/
Чизкејк со вишни без печење
Потребни состојки:
За подлога:
400 гр мелени бисквити
100 гр растопено чоколадо за готвење
200 гр путер (маргарин)
2 лажици рум
За филот со сирење:
600 гр крем-сирење
400 мл кондензирано млеко
200 гр шеќер во прав
330 гр вишни од компот
1 ванила
1 лажица сок од лимон
20 гр желатин во прав (прелиен со 10 лажици ладна вода)
За чоколадниот прелив:
1 шлаг-крем од ванила
150 мл ладно млеко
100 гр чоколадо за готвење
Начин на подготовка:
Калапот со пречник од 26 см го намрсуваме со масло. Ја подготвуваме подлогата. Ги мешаме со рака бисквитите со растопеното чоколадо и путерот омекнат на собна температура. Убаво ги соединуваме и ги додаваме двете лажици рум. Ја распоредуваме смесата во калапот. Го ставаме во фрижидер додека го подготвуваме филот со сирење. Крем-сирењето со електрична маталка го соединуваме со кондензираното млеко. Го додаваме шеќерот во прав, па ги додаваме вишните кои претходно сме ги поминале со миксер. На крајот додадваме ванила и лимонов сок. Мешаме да се изедначи смесата. Желатинот прелеан со вода го оставаме да набабри 10 минути и на тивок оган го танчиме. Го спојуваме со филот. На крајот го додаваме растопениот желатин и мешаме со миксер. Смесата ја ставаме над подлогата од бисквити и ја ставаме во фрижидер да стои 4-5 часа. Го подготвуваме чоколадниот прелив. Шлаг-кремот се подготвува според упатството на кесичката и се спојува со претходно растопено чоколадо. Кога филот ќе се излади, го прелеваме чизкејкот. Го послужуваме студен.
http://reporter.mk/hrana/chizkejk-vishni-bez-pechene/
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Re: CIZKEJK
Uste eden recept za cizkejk, ovojpat cokoladen.
Чоколаден чизкејк
Потребни состојки:
За подлогата
150 грама бисквит со путер
100 грама путер
2 лажици какао
За кремот
300 грама чоколадо за готвење
500 грама сирење маскарпоне
200 грама шеќер во прав
250 милилитри крем за шлаг
Начин на подготовка:
1. Издробете ги бисквитите и измешајте ги со стопениот путер. Обложете калап со хартија за печење, па ставете ја во него подлогата од бисквити и путер. Бисквитите можете да ги иситните во блендер, мелник за кафе и ореви или да ги ставите во вреќичка па да ги истолчите со сукало за тесто додека не ги претворите во прав.
2. Изматете го кремот за шлаг со мискер, додајте маскарпоне, шеќер во прав и стопено чоколадо (внимавајте да не биде врело). Добро измешајте додека не добиете соединета смеса, па истурете ја врз подлогата од бисквити.
3. Ставете ја вака подготвената торта од сирење во фрижидер неколку часа за да се зацврсти.
Совет: Од чоколадото може да направите и глазура, па да ја прелиете тортата со неа, а можете и да ја послужите со омилените парчиња овошје или со ореви, лешници и бадеми.
http://www.ubavinaizdravje.mk/gastro/deserti/chokoladen-chizkejk-vkusna-torta-bez-pechene/
Чоколаден чизкејк
Потребни состојки:
За подлогата
150 грама бисквит со путер
100 грама путер
2 лажици какао
За кремот
300 грама чоколадо за готвење
500 грама сирење маскарпоне
200 грама шеќер во прав
250 милилитри крем за шлаг
Начин на подготовка:
1. Издробете ги бисквитите и измешајте ги со стопениот путер. Обложете калап со хартија за печење, па ставете ја во него подлогата од бисквити и путер. Бисквитите можете да ги иситните во блендер, мелник за кафе и ореви или да ги ставите во вреќичка па да ги истолчите со сукало за тесто додека не ги претворите во прав.
2. Изматете го кремот за шлаг со мискер, додајте маскарпоне, шеќер во прав и стопено чоколадо (внимавајте да не биде врело). Добро измешајте додека не добиете соединета смеса, па истурете ја врз подлогата од бисквити.
3. Ставете ја вака подготвената торта од сирење во фрижидер неколку часа за да се зацврсти.
Совет: Од чоколадото може да направите и глазура, па да ја прелиете тортата со неа, а можете и да ја послужите со омилените парчиња овошје или со ореви, лешници и бадеми.
http://www.ubavinaizdravje.mk/gastro/deserti/chokoladen-chizkejk-vkusna-torta-bez-pechene/
IVA- Број на мислења : 366
Join date : 2016-01-29
Re: CIZKEJK
КИНДЕР БУЕНО ЧИЗКЕЈК
За подлогата:
300 гр кекс
100 гр путер
За подлогата:
300 гр кекс
100 гр путер
_________________
Стево Пендаровски , претседател на сите граѓани
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Re: CIZKEJK
За кремот:
450 гр крем сир
350 мл слатка павлака
100 г чоколадо (темна или млечна)
150 г шеќер во прав
1 желатин
6 киндер буено чоколатца
450 гр крем сир
350 мл слатка павлака
100 г чоколадо (темна или млечна)
150 г шеќер во прав
1 желатин
6 киндер буено чоколатца
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Re: CIZKEJK
Подготовка:
За подлогата помешајте го мелениот кекс со стопениот путер. Со добиената маса прекријте го дното на калапот за торта. Со прстите добро нагмечете го кексот, за да биде подлогата компактна.
За кремот, помешајте го крем сирот со 75 гр шеќер. Посебно изматете ја слатката павлака и осѕтанатите 75 гр шеќер. Стопете го чоколадото. Исечкајте го Киндер буеното. Помешајте го крем сирот со павлаката и додадете го стопеното чоколадо и добро соединете ги.
Во овој крем може да додадете и желатин за да биде поцврст. Со кремот исполнете го калапот за торта преку подлогата. Ставете го чизкејкот во замрзнувач добро да се олади. На крај тортата дополнително украсете ја со слатка павлака, чоколадо и Киндер буено парчиња.
https://srekja.mk/desert-na-denot-kinder-bueno-chizkejk-retsept/
За подлогата помешајте го мелениот кекс со стопениот путер. Со добиената маса прекријте го дното на калапот за торта. Со прстите добро нагмечете го кексот, за да биде подлогата компактна.
За кремот, помешајте го крем сирот со 75 гр шеќер. Посебно изматете ја слатката павлака и осѕтанатите 75 гр шеќер. Стопете го чоколадото. Исечкајте го Киндер буеното. Помешајте го крем сирот со павлаката и додадете го стопеното чоколадо и добро соединете ги.
Во овој крем може да додадете и желатин за да биде поцврст. Со кремот исполнете го калапот за торта преку подлогата. Ставете го чизкејкот во замрзнувач добро да се олади. На крај тортата дополнително украсете ја со слатка павлака, чоколадо и Киндер буено парчиња.
https://srekja.mk/desert-na-denot-kinder-bueno-chizkejk-retsept/
_________________
Стево Пендаровски , претседател на сите граѓани
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Re: CIZKEJK
Ovosna viz kejk salata
200 gr. krem sirenje
1/2 fildzan seker vo prav
1/2 fildzan slatka pavlaka
1 lazica ekstrakt od vanila
800 grama seckano ovosje
So mikser gi matite krem sirenjeto, vanilata i sekerot.
Slatkata pavlaka izmesajte ja so mikser i potoa dodajte ja vo prethodnata smesa poleka mesajki da se soedinat.
Potoa vo smesata dodajte go ovosjeto i promesajte go nezno.
Dekorirajte so parcinja drugo ovosje. Moze da go posluzite vednas.
200 gr. krem sirenje
1/2 fildzan seker vo prav
1/2 fildzan slatka pavlaka
1 lazica ekstrakt od vanila
800 grama seckano ovosje
So mikser gi matite krem sirenjeto, vanilata i sekerot.
Slatkata pavlaka izmesajte ja so mikser i potoa dodajte ja vo prethodnata smesa poleka mesajki da se soedinat.
Potoa vo smesata dodajte go ovosjeto i promesajte go nezno.
Dekorirajte so parcinja drugo ovosje. Moze da go posluzite vednas.
_________________
Стево Пендаровски , претседател на сите граѓани
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Re: CIZKEJK
[size=44]Дресинг за салата – Едноставни состојки кои создаваат деликатес[/size]
Направете дресинг за салата од едноставни состојки кој го прави вкусот подобар три пати.
СОСТОЈКИ:
- 200 гр. павлака
- 1 лажица сок од лимон
- 1 лажица сенф
- 2 прстофати бибер
- Се се меша и се става над свежа салата или со риба.
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|