PIPERKI

Go down

PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:43 am

Одгледување на пиперка

Пиперката е еден од најзастапените градинарски производи кај нас. За да се добие квалитетен плод, треба да се обрне големо внимание на целосниот процес на одгледување. Пред да започнете со одгледување, треба да се видат климатските услови, да се внимава на времето на сеидба, наводнување, да се користат соодветни ѓубрива и да се применуваат постбербените активности.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:43 am

Климатски услови

Оптимална температура при сончево време е 25°С, а при облачно 18-20°. Отстапувањата за 5-7°С не се одразуваат негативно врз развојот и плодоносењето. Семето најбрзо ‘рти и поникнува при 30°С. Најголем број цветови се развиваат и заврзуваат плодови при дневна температура од 25°С, а ноќни 16-21°С.
Највисоки приноси се постигнуваат при дневна температура 25°С, а ноќна 20°С и температура на почвата од 25°С. При температура над 32°С и под 15°С ги отфрла цветовите и плодовите. Растенијата престануваат со по- растот и развојот при температура под +5°С и над 38°С. Прекинува со сите животни процеси при температура од – 0,3 до 0,5°С
Најинтензивен развој на надземните растителни делови се постигнува при влажност на почвата 70-80% од максималниот воден капацитет и релативна влажност на воздухот 60-70%. Наводнување на 7-10 дена со 30-40 литри вода на квадратен метар.
Оптимална температура во заштитен простор при сончеви денови е 25-28°С, а при облачно е 22-25°С. Температурата не смее да пад- не под 16°С, не треба да има големи температурни амплитуди помеѓу дневната и ноќната температура.
Релативната влажност да биде 60-70%, а влажноста на почвата 70- 80% од максималниот воден капацитет.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:44 am

Ѓубрење

Минерални ѓубрива: за средно плодни почви (за принос 30-40 т/ха) потребно е да се употребат 120-140 кг/ха К 80-100 кг/ха Р2О5 и 100-160 кг/ха К2О.
Основно ѓубрење: Свежо арско ѓубре (октомври или ноември). Прегорено арско ѓубре (февруари и март) 40-50 т/ха

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:44 am

Сеидба

За 1 ха потребно е да се обезбедат 55.000- 60.000 растенија расад. За рано производство потребно е 20-25 грама семе за 1 м2, за среднорано и доцно производство 12 грама семе за 1 м2. Покривање на семето со дезинфициран и просеан компост или тресет 1,5 см. Семето да се покрие со три пати подебел слој од пречникот на семето.
Прихранување на расадот да се направи два пати, прв пат во фаза на првите два постојани листа и втор пат 15-20 дена подоцна. На десет литри вода се ставаат два грама азотно ѓубре (КАМ и четири грама фосфорно ѓубре и со таа суспензија се поливаат 3 л/м2. Потоа расадот се измива со чиста вода. Прихранувањето се извршува при облачно време или приквечер фолијарно со фолијарни ѓубрива збогатени со микро и макро- елементи. Добар расад е од 15 до 18 см со 6-8 добро развиени листови, стеблото да биде збиено и еластично, со добар корен и бочни коренчиња.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:44 am

Расадување

-Крупноплодни сорти
Расадување во редови: 70-80 см (меѓуредово) х 30 см (редово)
Расадување во дворедни ленти:
90 (меѓуленти) х 60 (ленти) + 60×30 (редово)
Окопување по 15-20 дена од расадувањето. Прихранување да се направи два пати на база на извршена агрохемиска анализа, првото по 25-30 дена од расадувањето со КАN во доза од 300 кг/ ха, а второто 20-25 дена по првото во време на интензивното растење на плодовите, а со комбинација од азотни и NРК ѓубрива. Практично, треба да се земат 200 кг/ха КА^ и 200 кг/ха NРК (10:30:20 или 15:15:15). Ако е потребно, се врши трето прихранување по првата берба на технолошки зрелите плодови со иста мешавина во количество од 300 кг/ха.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:44 am

Наводнување

Влажност на почвата 70-80% од максималниот воден капацитет. Највисок принос се постигнува со температура на водата 20-22°С. Од средината на јуни, па до крајот на август наводнување на секои 7-10 дена. При прекумерно наводнување, посебно на тешки почви, заостанува порастот, лисјата жолтеат, цветовите паѓаат.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:45 am

Берба

Берба на технички зрели плодови кај: Краткоплодни сорти: 60-65 дена по расадувањето

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Гостин on Пон Мај 30, 2016 9:45 am

Oбработка на почвата

По прибирањето на реколтата во есен, обработка на 10- 15 см. Во ноември и декември длабоко орање на 30 см со внесување на свежо арско ѓубре. На алувијални и песокливи површини, обработка кон крајот на зимата, февруари, почетокот на март, кога се користи само прегорено арско ѓубре.
Обработка пред садење во втората половина на април со браносување и ситнење. Ако во текот на зимата почвата е набиена, се препорачува ранопролетно плитко орање. Пред расадувањето да се внесе извесно количество минерални ѓубрива, предвидено за стартно ѓубрење (1/3 NРК + 1/3 КАN).

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Re: PIPERKI

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот