Плескавици
3 posters
Страна 1 of 1
Плескавици
За почеток мексиканска.
МЕКСИКАНСКИ ПЛЕСКАВИЦИ
Состојки:
500 г мешано мелено месо
2 главици кромид
70 г рендан кашкавал
150 мл кечап
30 г тортиља чипс
1 лажица сенф
1 чешне лук, ситно исечкан или истолчен
бибер
Подготовка:
Измешајте ги меленото месо, ситно сечканиот кромид, кечапот, издробениот чипс, сенфот, лукот и биберот.
Смесата добро измесете ја и од неа направете четири плескавици. Печете ги плескавиците од секоја страна на скара 10-12 минути.
Сервирајте ги, по желба, со тортиља чипс и со кечап
http://www.vesti.mk/read/news/2142355/702798/meksikanski-pleskavici
Гостин- Гостин
Re: Плескавици
Плескавици од риба (посно)
Вкусни посни плескавици од риба …
Потребно е:
300 гр туна, од конзерва
500 гр ослич
200 гр сардина, од конзерва
100 гр лебни трошки
100 гр сварен ориз
10 чешниња лук
1 лажиче мелено морско оревче
2 главици кромид
сол, бибер
Подготовка:
- Осличот сварете го, исцедете го и оставете го да се излади.
- Изладениот ослич заедно со туната и сдардините ставете ги во блендер и ситно иситнете ги.
- Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и пропржете ги на малку маслиново масло и додадете ги во садот кај иситнетите риби.
- Добиената смеса помешајте ја со претходно сварениот ориз и лебните трошки и зачинете со морско оревче, сол и бибер. Убаво измешајте за да се соединат сите состојки.
- Со раце земајте од смесата и формирајте плескавици. Пржете ги во врело масло.
- Како прилог со овие вкусни плескавици може да послужите варени компири или некој друг зеленчук.
http://a1on.mk/wordpress/archives/476037
Вкусни посни плескавици од риба …
Потребно е:
300 гр туна, од конзерва
500 гр ослич
200 гр сардина, од конзерва
100 гр лебни трошки
100 гр сварен ориз
10 чешниња лук
1 лажиче мелено морско оревче
2 главици кромид
сол, бибер
Подготовка:
- Осличот сварете го, исцедете го и оставете го да се излади.
- Изладениот ослич заедно со туната и сдардините ставете ги во блендер и ситно иситнете ги.
- Кромидот и лукот ситно исецкајте ги и пропржете ги на малку маслиново масло и додадете ги во садот кај иситнетите риби.
- Добиената смеса помешајте ја со претходно сварениот ориз и лебните трошки и зачинете со морско оревче, сол и бибер. Убаво измешајте за да се соединат сите состојки.
- Со раце земајте од смесата и формирајте плескавици. Пржете ги во врело масло.
- Како прилог со овие вкусни плескавици може да послужите варени компири или некој друг зеленчук.
http://a1on.mk/wordpress/archives/476037
Гостин- Гостин
Re: Плескавици
vkusno i zdravo ,ushte i kompirchinja da ima so pleskavica ....
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11
Re: Плескавици
ОРГИНАЛЕН РЕЦЕПТ ЗА ЛЕСКОВАЧКА ПЛЕСКАВИЦА
Состојки:
мала лажица Црн пипер
малку сол
700 грама свинско мелено
2 лути пиперчиња
100 милилитри масло
100 грама кромид
50 милилитри кајмак
1 лажица дафинка
1 главица лук
300 грама јунешко мелено
Подготовка:
Кромидот и феферонките измешајте ги со месото, додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена смеса.
Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см. Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло. На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете.
Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете.
Состојки:
мала лажица Црн пипер
малку сол
700 грама свинско мелено
2 лути пиперчиња
100 милилитри масло
100 грама кромид
50 милилитри кајмак
1 лажица дафинка
1 главица лук
300 грама јунешко мелено
Подготовка:
Кромидот и феферонките измешајте ги со месото, додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена смеса.
Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см. Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло. На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете.
Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете.
Гостин- Гостин
Re: Плескавици
Плескавици со додаток кој ги прави совршени
СОСТОЈКИ:
500 гр мелено месо
4 јајца
4 лажици брашно
200 гр кисела павлака
1 прашок за пециво
1 помала главица црвен кромид
1-2 чешлиња лук
масло
сол
бибер
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Со миксер во подлабок сад се матат јајцата заедно со брашното, прашокот за пециво, ситно исечените лук и кромид и павлаката.
На меленото месо му се додаваат сите зачини, па се става во смесата од садот.
Убаво измешајте ја смесата за плескавици.
Се прават плескавици и се пржат на врело масло на тава. Можете да ги правите и на скара.
http://gotvi.mk/2017/12/14/pleskavici-so-dodatok-koj-go-pravi-sovrseni/
СОСТОЈКИ:
500 гр мелено месо
4 јајца
4 лажици брашно
200 гр кисела павлака
1 прашок за пециво
1 помала главица црвен кромид
1-2 чешлиња лук
масло
сол
бибер
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Со миксер во подлабок сад се матат јајцата заедно со брашното, прашокот за пециво, ситно исечените лук и кромид и павлаката.
На меленото месо му се додаваат сите зачини, па се става во смесата од садот.
Убаво измешајте ја смесата за плескавици.
Се прават плескавици и се пржат на врело масло на тава. Можете да ги правите и на скара.
http://gotvi.mk/2017/12/14/pleskavici-so-dodatok-koj-go-pravi-sovrseni/
Luxor- Број на мислења : 6592
Join date : 2016-10-02
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|