Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

АвтономиJа, споJуванJe, независност

Go down

АвтономиJа, споJуванJe, независност Empty АвтономиJа, споJуванJe, независност

Пишување by Гостин Пет Фед 24 2017, 02:34

Некои често се прашат зошто ако сме биле бугари не сме сакале споJуванJе со Бугариja.
Се сака. Ама од Бугарите. А во МакедониJа нели говориме за целата област бугарското население било окуло 60%. НаJ многу ама дури и сега видите шо е со 20% албанци. Се пак идеjата е да се извоJува автономиJа како во ТракиJа и потоа евентуално споJуванje. Но кон Тракиjа немале апетити толку многу земи. А и тракиJската автономиJа била извоJувана уште со руско турската воJна. Таму османлиJската империJа немала воJска.Реално споJуванjето било многу лесно практично но има голема мегJународна пречка. Од сите Велики сили и наJвеке РусиJa.И така наместо како се очекува да ни нападне ОсманлиJската империJа таа.. не не напада. Не нападат во грб.."бракJaта" срби.Како и да е со армиJa на по малку од 2-3 години тие се обрнати во бегство речиси катастрофален разгром и тогашните нивни приJатели од Австриската империjа ги спасуват со ултиматум кон бугариjа да не ги доврши шо требаше да се направи но тоа е друга тема.Вака да се вратиме кон Македониja. Taму од БМОРОК или нешто слично беше првото ВМРО каде има член во уставот "Член на организациJата може да биде секоj Бугарин..." решават со цел да привлечат и некоj  од другите 40% од областа (претежно грци, турци, албанци,торбеши) да се откажат од Б то во името. Ова е првиот голем кур - не привличат ни една друга националност.Потоа влизат во конфронтациja со  бугарската влада шо ке стане нешто константно на приливи и одливи речиси до 1934 година.Ова е вториот кур.Да сте виделе албанците во косово или каJ вас да се конфронтират со Тирана? Како и да е Илинденското востание против кое бил гоце Делчев донесува само погроми и растуранjе на бугарските екзархиJски училишта и до тоа шо бугарите стануват наJголемите противници на османлиJската власт и таа пушта да деJствуват грчката и српската пропаганда без секакви проблеми. Е вака практично илинденското востание е полна глупост и води  само до мизерии без ништо положително. Потоа знаеме Балканската воJна во коJа ВМРО е воцелост во подршка на БугариJа. Но се престарава во тепанJето на предавници србомани и стануват доста зверства нели тогаш уште не бевте србомани но тоа не е убаво не дека не сте били србомани а во тие колежи.Не дека србите после нема да си го вратат со камати.Сите тие простотии  имат за последица масовна емиграциJа кон бугариjа.Така ова во кратце е до краjот на првата светска воjна.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

АвтономиJа, споJуванJe, независност Empty Re: АвтономиJа, споJуванJe, независност

Пишување by Гостин Пет Фед 24 2017, 03:07

Се разбира се пропуштени многу детали но ова е за луге кои сакаат да знаат вистината без многу да се замарат. Ова се професионални удбаши со 20-30 години опит во преследуванJе и малтретиранJе на се што е бугарско и така натаму.Ja илузии за тоа дека ова ке го чита некоj помлад од 50-60 години немам. Си заслужува да се одбележи тоа шо Гоце Делчев бил забеган по социалистическа идеологиJа и таа дотолку го заслепува дека си мечтае ако не за споJуванjе со бугариjа барем за некаква балканска федерациJа. Гоце гоце глупи приJателе..Се знае дека целата бугарска емиграциJа од почеток е во Белград но како узнава од по близо какви шовинисти се србите се мести во Букуреш. Зборим за емиграциJата шо го спроведува ослободителното движение против турците пред руско турската воJна 1878 година.После 1885 та окончателно се разбира дека србите не се братски туку антибугарски народ.Ова за тие каj  вас дека очекуваат нешто добро од нив. Еден пат дочекавте 200 000 албанци втор пат ништо поеке од ова ви не треба - ке ве доврши.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

АвтономиJа, споJуванJe, независност Empty Re: АвтономиJа, споJуванJe, независност

Пишување by Гостин Пет Фед 24 2017, 03:22

Оф ме мрзи сеа да допишем кратката ви историJа но утре во уште 2 постинга ке средим се.Во смисла кратката историJа на бугарите во Македониja од краJот на 19 до 21 век. Етничките Македонци може ова да го пропуштат и да идат да се информират во соседната тема за "лагите на бугаризмот" шо е едно забавно четиво но немам време сега за хумор и забава, Jас сум како ПаисиJ Македонски сега.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

АвтономиJа, споJуванJe, независност Empty Re: АвтономиJа, споJуванJe, независност

Пишување by Гостин Пет Фед 24 2017, 21:25

Вака да си го продолжам капиталниот историски труд за брзо историско описменуванJе краток курс.С одва збора после Првата светска воJна на политичкиот театар излегува коминтерната како орудие на светската комунистичка револуциJа. Таа паклена организациJа тука на балканот спроведува курс кон освоJуване на националните борби и превртуванJето им во комунистички. Има мали ограничени успеси. ПоJавуват се првите етнички Македонци. Во еден судски процес во 30 сетите години полувината од тамо 10 уфатени комунисти се декларират бугари другите Македонци.Шо е смешно они се сите од еден град. Како и да е. во вардарската бановина има теористичка борба на ВМРО. Веке се 30 сетите години ова не османlиската армиJа од 1900 тната година. Чети се невозможни во смисла ова е сигурна смрт. кралството на СХС држи голема воJска и жандармериJа. дури ползва глупаците од левото крило да се тепат со тие од десното. Како и да е. Втора светска воJна. РусиJа победува. Се спроведува коминтерновсклата порака за новата нациJa. Во бугариJа процесите течат слабо. Се спроведува работата од БКП. Jaзикот на база централни и западномакедонски диjалекти е речиси дури по оддалечен од книжевниот бугарски. Не е така работата во НР МакедониJа. Таму се спроведуват работите од JKП. Освен тоа народот од jужни срби станува на Македонци. Пред беа само со мала буква сега станува со главна. Ова не би бил коJ знае колку голем проблем ако не беше Jаростното преследуванJа и отфрланJе на сичко бугарско демек почнуват фалсификациите со историJата и пропагндата. Еднопартиски тоталитарен систем. Тоа шо ги пуштале надвор не значело дека биле слободни. УДБА има 175 политички убиJства и држала емиграциJата под контрола. Со изклJучок на САД и Канада. тие на Тито му кажуваат- еби си маJката ако доJде удбаш ке оди во затвор а ти нема да имаш финансиска подршка. Потоа доагJа независноста. ама jугосдловенското образование и плуканJето по бугариJа и преследуванJето на бугарите продолжува. Нема значение СДСМ ДПМНЕ. Ова се исти лаJна по оваа тема. Лагата продолжува сеуште.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

АвтономиJа, споJуванJe, независност Empty Re: АвтономиJа, споJуванJe, независност

Пишување by Гостин Пет Фед 24 2017, 21:52

Да еве малце натурален говор од "поробениот" Пирински дел. Да повлиJан е од бугарскиот книжевен Jазик ама самите зборови се си како  едно време. Вашиот особено скопскиот сленг не можам да го разберам не дека е толку многу србизиран колку самите зборови веке се кажуват по друг начин како да кажам абе кога тугинец збори бугарски.Источна  МакедониJа постарите луге нема проблеми егеJците исто така.Го снемаа еден клип со солунски диJалект  да чуете за што станува збор.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

АвтономиJа, споJуванJe, независност Empty Re: АвтономиJа, споJуванJe, независност

Пишување by Гостин Пет Фед 24 2017, 22:37

Така , нема шо поеке да се пишува во оваа тема. СекоJ има избор- или да верува на глупостите или да си пронаJде независни АВТОРИТЕТНИ източници па да си прави заклJучоци.

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

АвтономиJа, споJуванJe, независност Empty Re: АвтономиJа, споJуванJe, независност

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот