СЛАТКО ОД ЦРЕШИ
Страна 1 of 1
СЛАТКО ОД ЦРЕШИ
Слатко од цреши
Овој период од годината е еден од најубавите, со изобилство од овошје и зеленчук, а со тоа и огромни можности за разни вкусни дегустации. Ви предлагаме да го искористите тоа и да инвестирате малку од своето време за да направите идеален десерт, слатко од цреши!
Состојки:
1 кг црвени цреши
1 кг шеќер
1 лимон.
Подготовка:
Црешите најпрво измијте ги и исчистете ги од коските и дршките, па ставете ги во поголем сад за варење и посипете ги со шеќерот. Црешите може да бидат наредени и во два реда, но сепак треба да бидат покриени со шеќер од горната страна.
Оставете ги неколку часа да стојат, а може преку ноќ, за овошјето да пушти сок.
Лимонот добро измијте го и исечете го на кругови, па распоредете ги помеѓу црешите.
Слаткото варете го на средна температура околу 40 минути, додека течноста добие густина на сируп, а црешите станат прозирни. Не грижете се ако сирупот ви изгледа малку редок, откако ќе се излади ќе се згусне дополнително.
Отстранете ја пената која се формира на површината, а слаткото покријте го со влажна платнена крпа и оставете потполно да се излади.
Наредниот ден, домашното слатко од цреши ставете го во чисти тегли и во секоја ставете по 1-2 кругови лимон. Чувајте го на темно и ладно место.
Слаткото од цреши направено на овој начин може да се чува повеќе месеци, а најдобро е да го потрошите до наредната сезона. Уживајте во вкусот, на здравје!
Овој период од годината е еден од најубавите, со изобилство од овошје и зеленчук, а со тоа и огромни можности за разни вкусни дегустации. Ви предлагаме да го искористите тоа и да инвестирате малку од своето време за да направите идеален десерт, слатко од цреши!
Состојки:
1 кг црвени цреши
1 кг шеќер
1 лимон.
Подготовка:
Црешите најпрво измијте ги и исчистете ги од коските и дршките, па ставете ги во поголем сад за варење и посипете ги со шеќерот. Црешите може да бидат наредени и во два реда, но сепак треба да бидат покриени со шеќер од горната страна.
Оставете ги неколку часа да стојат, а може преку ноќ, за овошјето да пушти сок.
Лимонот добро измијте го и исечете го на кругови, па распоредете ги помеѓу црешите.
Слаткото варете го на средна температура околу 40 минути, додека течноста добие густина на сируп, а црешите станат прозирни. Не грижете се ако сирупот ви изгледа малку редок, откако ќе се излади ќе се згусне дополнително.
Отстранете ја пената која се формира на површината, а слаткото покријте го со влажна платнена крпа и оставете потполно да се излади.
Наредниот ден, домашното слатко од цреши ставете го во чисти тегли и во секоја ставете по 1-2 кругови лимон. Чувајте го на темно и ладно место.
Слаткото од цреши направено на овој начин може да се чува повеќе месеци, а најдобро е да го потрошите до наредната сезона. Уживајте во вкусот, на здравје!
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16500
Join date : 2015-01-11
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|