Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:38 pm

Зимска нега на цвеќе во домашни услови

Зоран Ордев  

Зимата е на прагот, а растенијата бараат посебна нега во текот на зимските месеци. Во тие услови самите растенија имаат недостаток на природна светлина и воздух. Сепак, треба се внимава да не се изложуваат на директна промена на температура, туку како идеална температура се препорачува помеѓу 15 и 20°С. Кога се проветрува просторијата во која се чуваат, цвеќето мора да го заштитите од промаја на тој начин што ќе го преместите на друго место.
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:38 pm

Како неопходен услов за соодветна грижа за растенијата е потребата од изложеност на светлина и поблиска поставеност до самите прозорци каде може да навлезе светлина. Не се препорачува да се изложуваат блиску до радијатори или други апарати за домашно греење. За да може напролет да цветаат, во текот на зимата не е потребно да се залеваат, освен ако во станот е многу топло.
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:38 pm

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Hortikultura.mk_nega_na_cveke_vo_zima_2
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:39 pm

Во текот на зимата, освен вода и светлина во домашни услови не е задолжително дополнително хранење, освен за оние видови на растенија кои се очекува да цветаат и тоа: циклама, азалеја, кактуси и слично. За да можат растенијата повторно да цветаат и растат, потребно е само да се отстранат сувите лисја. Дополнително пресадување за растенијата во текот на зимата не е потребно, или доколку самите вие настојувате да се изврши пресадување, потребно е да ја промените само земјата и да ги засадите во друга поголема саксија.
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:39 pm

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Hortikultura.mk_nega_na_cveke_vo_zima_3
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:39 pm

Во однос на наводнувањето на самите растенија, не се препорачува големо количество на вода, доволно е залевање за да спречите исушување на почвата. Одредени видови на растенија како циклама, азалеја и други видови кои можат да опстојат во зимски услови треба да се наводнуваат на два или три дена во текот на седмицата. Редовно оросување е потребно за следните видови на растенија како: бенџамин, папрат и љубичици.
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:40 pm

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Hortikultura.mk_nega_na_cveke_vo_zima_4
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:40 pm

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Hortikultura.mk_nega_na_cveke_vo_zima_5
Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Teo Чет Дек 28, 2017 7:40 pm

Teo
Teo

Број на мислења : 5085
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi Empty Re: Zimska nega na cvekje vo domashni uslovi

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот