Seri pilesko
Страна 1 of 1
Seri pilesko
Шери пилешко
Состојки:
600 гр пилешко бело месо
2 лажици маслиново масло
сол
200 гр вишни
250 мл сок од вишни
цимет
15 гр шеќер
150 гр брашно
2 јајца
рузмарин
Состојки:
600 гр пилешко бело месо
2 лажици маслиново масло
сол
200 гр вишни
250 мл сок од вишни
цимет
15 гр шеќер
150 гр брашно
2 јајца
рузмарин
IVA- Број на мислења : 368
Join date : 2016-01-29
Re: Seri pilesko
Начин на подготовка:
Пилешкото филе исчукајте го, посолете го, побиберете го и испечете го на загреано маслиново масло.
Во друг сад ставете вишни и сок од вишни, загрејте и додајте цимет и шеќер. Густинот разматете го во вода и згуснете го сосот од вишни.
Разматете јајца, додајте постепено брашно, рузмарин и мешајте додека масата не биде компактна (ако е потребно поради густината додајте малку млеко).
Со супена лажица вадете кнедли и гответе ги во врела вода. Сервирајте ги кнедлите и пилешкото на чинија, па прелијте со сос од вишни.
Совет: Важно е да не претерате со додавањето цимет како би дошла до израз аромата на овошјето.
https://centar.mk/blog/2018/11/21/sheri-pileshko/
Пилешкото филе исчукајте го, посолете го, побиберете го и испечете го на загреано маслиново масло.
Во друг сад ставете вишни и сок од вишни, загрејте и додајте цимет и шеќер. Густинот разматете го во вода и згуснете го сосот од вишни.
Разматете јајца, додајте постепено брашно, рузмарин и мешајте додека масата не биде компактна (ако е потребно поради густината додајте малку млеко).
Со супена лажица вадете кнедли и гответе ги во врела вода. Сервирајте ги кнедлите и пилешкото на чинија, па прелијте со сос од вишни.
Совет: Важно е да не претерате со додавањето цимет како би дошла до израз аромата на овошјето.
https://centar.mk/blog/2018/11/21/sheri-pileshko/
IVA- Број на мислења : 368
Join date : 2016-01-29
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|