Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Кои са любимите ви герои в Библията

Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Саб Апр 04, 2015 9:39 pm

Разбира се, няма нужда да говоря за нашия Господ.....


От женските образи харесвам много Рут. Тези думи просто нацелват сърцето ми:

"Не ме умолявай да те оставя и да не дойда след теб: защото, където отидеш и аз ще отида и където останеш и аз ще остана; твоите хора ще бъдат мои хора , и твоят Бог мой Бог; където умреш ти и аз ще умра и там ще се погреба; така да ми направи Господ, да! и повече да добави, ако друго,освен смъртта, ме разлъчи от тебе."

Суламка също ми е много на сърце Embarassed

Мъжете разбира се: Давид. По много причини, трудно ми е да ги изброя, но....неговата вярност на Бог, простителност, съчетанието от героизъм, вяра, сила.... и слабост. И заради Псалмите.
И разбира се, задето е Божият избраник за Потомъка....

Соломон! Така многопластов, сложен....

От новозаветните образи....Мария от Магдала.  

И...Тома.  Embarassed

И разбира се - Естир!

Знаете нейната история, но защо така я харесвам ще ви разкажа....мъничко за тази истинска звезда - Естир.

Както е знайно, вениаминката Адаса (Естир е персийското й име и означава "звезда", а еврейското име "Адаса" означава "Мирта") е отгледана от Мардохей, своя братовчед, след като родителите й са починали. Нейният род е предпочел, изглежда, да остане остане в Персия, независимо че евреите, които са били взети в плен от Навуходоносор са имали позволение отпреди това (от Кир, който издава указ, както е известно), да се завърнат в Юдея. (Мардохей е и предполагаемият автор - един от предполагаемите автори на книгата "Естир", дали е той, аз не знам, други предполагаеми са Ездра и Йоаким).
Та, знаете, Естир става съпруга на персийския цар Асуир - (има твърдения, че това е небеизвестният Ксеркс, но има и че е наследникът му - Артаксеркс (според Флавий, напр.)

Много интересен момент в книгата за мен са ... хм, порядките в двора - както е знайно, предната съпруга на Асуир - Астин изпада в немилост само щото....не й се ходи на парти , още по-любопитен (не е точната дума ) е начинът, по който се пригляват маса девойки за царя месеци наред, но ...така е бивало) та, така или иначе той се жени за Естир и я прави царица.

Много силен момент за мен е достойнството, което проявява Мардохей, когато отказва да се кланя на царския министър Аман. Което, разбира се, има последствия.
Тук, обаче има и друго интересно....далеч не само Мардохей е, който отказва да бъде чуждопоклонник (тази думичка в конкретния случай има преизобилно съдържание (!)...."Има едни люде пръснати и разсеяни между племената по всичките области на твоето царство; и законите им различават от законите на всичките люде, и те не пазят царските закони; затова не е от полза за царя да ги търпи".

Та...не му стига на Аман да "накаже" Мардохей, но, както знайно от историята, решава да изтреби всички евреи в империята и чрез пур, се определя "кристалнахт" да е на 13-ти адар (февруари) и както е известно, евреите и до днес, отбелязват на 14-ти и 15-ти адар, Пурим ("и тия дни да се помнят и да се пазят във всеки век и във всеки род, във всяка област и във всеки град; и тия дни Пурим да се не изоставят от юдеите, нито да изчезне споменът им между потомството им").

Но се отплеснах, думата ми беше за Естир.
Каква смелост - да влезе неповикана при царя, без да е сигурна дали ще я посочи със скиптъра си, каква лоялност към народа си, каква саможертва и в крайна сметка....какво постижение!

Една жена, спасила народа си с готовност да се пожертва...

Кои са вашите любими герои от Писанието?  Very Happy
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by osa Саб Апр 04, 2015 10:08 pm

Estir sega sporam so eden prijatel ,dali arhangel mihail e svetec ,ili angel

_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат


гласав за  СДСМ ,гласав за Заев ,само со нив одиме напред 
osa
osa

Број на мислења : 16051
Join date : 2015-01-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Саб Апр 04, 2015 10:26 pm

osa напиша:Estir sega sporam so eden prijatel ,dali arhangel mihail e svetec ,ili angel

Мен ако питаш....е самият Христос. Very Happy

Най-първо "архангел" означава "първи", "най-главен" ангел.

От прочуванията , които съм си правила, съм стигнала до убедеността, че Михаил е един от начините да бъде обозначен Христос.

Ще ти обясня защо приемам така. Ако архангел Михаил е един от начините да се обозначи Христос, използването на името Михаил, се среща само, когато се говори за директен сблъсък със сатана. В някакъв смисъл това насочва и към небесния сблъсък. Името "Михаил", на еврейски означава "Кой е, като Бог?" !!!
Това име не звучи само като въпрос, а като предизвикателство и заявление и претенция от първо лице насрещу... (знаеш нахалните претенции на сатана да заеме мястото на Бог).

От друга страна, Михаил се представя в Писанието като личен защитник на еврейския народ и то забележи в какъв контекст:

"И в онова време великият княз Михаил, който се застъпва за твоите люде, ще се подигне; и ще настане време на страдание, каквото никога не е бивало откак народ съществува до онова време; и в онова време твоите люде ще се отърват, - всеки, който се намери записан в книгата.
И множеството от спящите в пръстта на земята ще се събудят, едни за вечен живот, а едни за срам и вечно презрение" (Дан.12:1, Дан.12:2)


Христос, го възприемаме, като наш застъпник и когато се подигне.... Smile

Което обаче, също впечатлява, е следният стих:

1 Солунци 4:16
"Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред"

При гласа на архангела, ще възкръснат мъртвите в Христос....
В този стих се споменават Господният вик, Божията тръба, и ...гласът на архангела... Smile , които ще повдигнат мъртвите.

И "Недейте се чуди на това; защото иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му, и ще излязат; ония, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане.

Това ми дава основание да възприемам Михаил, като един от възможните начини за обозначаване на Христос.

Разбира се, има и други стихове (особено в Откровение, а има и в Стария завет), цялостното разглеждане на Михаил, ме прави да смятам, че чрез Михаил се обозначава Христос.
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by reiter Саб Апр 04, 2015 10:33 pm

по насловот на темата разбрав што е поентата...иако неколкупати сум зел да ја читам библијата но никогаш не сум ја прочитал до крај...Но некако Самсон ми е јунак љубимец за мене затоа што ете љубовта е навистина слатка и слепа...Но бог сепак на крај е праведен.

_________________
====================================================================
Они нас јуре као пизде, а ми бјежимо као соколове Very Happy
reiter
reiter

Број на мислења : 2411
Join date : 2015-01-14

https://www.cia.gov/index.html

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Саб Апр 04, 2015 10:36 pm

О, Самсон и аз много го и жаля и му симпатизирам...каква любов и каква достойна смърт!
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by reiter Саб Апр 04, 2015 10:43 pm

Естир,ајде напиши нешто повеќе за Самсон...

_________________
====================================================================
Они нас јуре као пизде, а ми бјежимо као соколове Very Happy
reiter
reiter

Број на мислења : 2411
Join date : 2015-01-14

https://www.cia.gov/index.html

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Нед Апр 05, 2015 9:35 am

reiter напиша:Естир,ајде напиши нешто повеќе за Самсон...

Ами...надали мога да разкажа историята на Самсон по-добре, отколкото Писанието я разказва...

Съдия на Израил (т.е. управник - в периода преди монархията, съдиите са управниците в Изразил), назирей - назиреите имат специален оброк с Господ: не са се подстригвали, не са пиели алкохол, не са присъствали на погребения. Имало е назирейство временно и за цял живот.
Трима пожизнени назиреи са споменати поименно в Библията - Самсон, Самуил и Йоан Кръстител.

Самсон е бил много, много силен...както е известно , но и много ...влюбчив (слаб му е бил ангелът).

Бил е много верен на народа си и е воювал против филистимците, които към онзи момент са владели Израил (за 40 години), избивайки много от тях.

Силата на Самсон....била в косите му. Това, разбира се, е символ - метафора, защото силата му е била подарък от Бог, заради оброка му (много важен момент от това обричане на Господ - назирейското, е било да не стрижат косите си). И както се казва и в самия текст: " Но той не знаеше, че Господ беше се оттеглил от него." (когато губи косата си).

Когато се влюбва поредно...и уви...трагично във филистимката Далила, тя успява да го измами, възползвайки се от любовта му. И ако няколко пъти да устисква той да не й издаде тайната си...накрая...се предава пред сълзите и увещанията и ..."й открива всичкото си сърце" като й казва, че силата му е в косите му.

И тук започва неговата трагедия. Далила го приспива в скута си, обръсват косите му, губи силата си, филистимците избождат очите му, гаврят се с него и ... Самсон взема решение да отмие този позор, да отмъсти, самоубивайки се: камикадзе!

Но нека оставя Писанието да разкаже този достоен край на Самсон:

"И когато се развеселиха сърцата им, рекоха: Повикайте Самсона, за да му се подиграваме. И тъй, повикаха Самсона из тъмницата, та стана за подигравка пред тях; след което го поставиха между стълбовете на къщата.
Тогава Самсон каза на момченцето, което го държеше за ръката: Остави ме да напипам стълбовете, на които се крепи къщата, за да се подпра на тях.
А къщата беше пълна с мъже и жени; там бяха и всичките филистимски началници, и на покрива около три хиляди мъже и жени, които гледаха Самсона, като беше станал за подигравка.
Тогава Самсон извика към Господа, казвайки: Господи Иеова, помни ме, моля; и подкрепи ме, моля, само тоя път, Боже, за да отмъстя поне еднъж на филистимците за двете си очи.
И Самсон прегърна двата средни стълба, на които се крепеше къщата, и опря се на тях, на единия с дясната си ръка, и на другия с лявата.
И рече Самсон: Нека умра с филистимците. И наведе се с всичката си сила; и къщата падна върху началниците и върху всичките люде, които бяха в нея. Така, умрелите, които той уби при смъртта си, бяха повече от ония, които бе убил през живота си."
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Пат Нед Апр 05, 2015 12:30 pm

Естир напиша:О, Самсон и аз много го и жаля и му симпатизирам...каква любов и каква достойна смърт!

Самсон бил сериски убиец Rolling Eyes
Пат
Пат

Број на мислења : 252
Join date : 2015-04-04

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Нед Апр 05, 2015 12:51 pm

Пат напиша:
Естир напиша:О, Самсон и аз много го и жаля и му симпатизирам...каква любов и каква достойна смърт!

Самсон бил сериски убиец Rolling Eyes

Глупости.
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Пат Нед Апр 05, 2015 12:58 pm

E како глупости, отепал триесет души затоа што се изнервирал затоа што изгубил на коцка. И не само тоа, ги соголил и нивната облека ја продал за да си го плати долгот. Mad
Пат
Пат

Број на мислења : 252
Join date : 2015-04-04

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Нед Апр 05, 2015 1:16 pm

Пат напиша:E како глупости, отепал триесет души затоа што се изнервирал затоа што изгубил на коцка. И не само тоа, ги соголил и нивната облека ја продал за да си го плати долгот. Mad

Първо, те са били във война с филистимците (по-точно, са им роби към момента), второ, бива измамен и то забележи, изтормозват жена му, че ще я подпалят и нея и семейството й, ако не измами мъжа си. Един празник, който Самсон най-приятелски им устройва и забавление (гатанката е било интелектуално забавление, много харесвано), превръщат във война срещу него.

Ей такива хора е имал насреща си. Зли, жестоки хора, в зли, жестоки времена.  Имаш и податка, че това, което е сторил тогава, е станало с Божията санкция.

Не казвам, че е бил безгрешен, но кой от нас е?! Самсон е платил за греховете си.
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Гостин Нед Апр 05, 2015 5:13 pm

Jas tipuvam na Jona...Begal chovekot zatoa shto znael deka bog e milostiv...

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Гостин Сре Апр 08, 2015 7:18 pm

Естер, во делата апостолски сепак не дознаваме како завршиле апостолите. Сум слушал некои кажувања дека Петар бил распнат, Павле погубен во Рим, Јаков каменуван и толку. Има ли информации што навистина се случило со дванаесетте ученици на Исус Христос?

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Сре Апр 08, 2015 8:19 pm

luxor напиша:Естер, во делата апостолски сепак не дознаваме како завршиле апостолите. Сум слушал некои кажувања дека Петар бил распнат, Павле погубен во Рим, Јаков каменуван и толку. Има ли информации што навистина се случило со дванаесетте ученици на Исус Христос?

Само за Яков има споменато в Деяния на апостолите. "Около това време цар Ирод простря ръцете си да притесни някои от църквата. Уби с меч Иоановия брат Якова;".

За останалите има легенди. Не мога със сигурност да кажа, доколко преданията за тях са напълно верни.

Ето тук съвсем накратко намерих:

https://www.ccel.org/bible/phillips/CN500APOSTLES%20FATE.htm
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Сре Апр 08, 2015 10:05 pm

Във всички случаи, Лаксър, смятам, че ако и да са легенди, или предания, може да им се вярва, най-малкото предвид отношението към християните като цяло, особено към техните водачи в онези времена. Знаем жестокостите на Рим, те са исторически засвидетелствани, знаем и за отношението на самите власти в провинцията (Юдея) ...

Сетих се за Евсевий Кесарийски и неговата история на църквата. Ако четеш руски и ти е интересно. Е, има и не само история и теология има намесена и не е съвсем безпристрастна картинката, но все пак....се смята за важен източник.

http://www.vehi.net/istoriya/cerkov/pamfil/cerkovist/history.html
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Гостин Чет Апр 09, 2015 7:21 pm

Esther, vo biblijata srekjavame mnogu zborovi na koi dobar del od lugjeto, ne znaat shto navistina znachat...Na primer, farisei, sadukei, ziloti, praznik senici, itn...Ima li onlajn rechnik na bibliski zborovi koj bi gi objasnuval ovie poimi...

Гостин
Гостин


Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Естир Чет Апр 09, 2015 8:03 pm

Teo напиша:Esther, vo biblijata srekjavame mnogu zborovi na koi dobar del od lugjeto, ne znaat shto navistina znachat...Na primer, farisei, sadukei, ziloti, praznik senici, itn...Ima li onlajn rechnik na bibliski zborovi koj bi gi objasnuval ovie poimi...

Very Happy

Има много.
Например:

http://www.biblestudytools.com/

http://biblehub.com/concordance/

Много си харесвам този конкорданс (на мен ми е много удобен):
http://www.hebrewoldtestament.com/

Иначе, лично аз често ползвам и енциклопедии. За предпочитане - еврейски. Там са изяснени понятията. Но има и християнски и тях ползвам.

Ето ти на руски:

http://www.eleven.co.il/

и на английски:

http://www.jewishencyclopedia.com/

Ето напр. статия за фарисеите (от руската и английската):

http://www.eleven.co.il/?mode=article&id=14252&query=

http://www.jewishencyclopedia.com/articles/12087-pharisees

Иначе, може да напишеш в гугъл "bible encyclopedia", "bible concordance" и да търсиш.  Very Happy

Лично аз силно препоръчвам и Йосиф Флавий (Юдейски древности и Войните....) - има ги електронно и на руски и на английски. Доста неща могат да се разберат от него. Той много подробно е разказал всичко, което срещаш в Библията. И е историк - според мен, е направо незаменим.

Друго, което е полезно, са и сайтове с bible maps.

И разбира се......исторически справки, понякога без тях е много трудно, да не кажа невъзможно да се разберат доста текстове.
Естир
Естир

Број на мислења : 846
Join date : 2015-02-11

Вратете се на почетокот Go down

Кои са любимите ви герои в Библията Empty Re: Кои са любимите ви герои в Библията

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот