Тиквички со лобода и пармезан
Страна 1 of 1
Тиквички со лобода и пармезан
Состојки
1 тиквичка
10 листови лобода
2 лажици презла
1 лажица пармезан
1 лажица зачин
1/2лажичка бибер
3 јајца
2 лажици брашно
Да ја искористиме пролетта и тоа што го нуди.
Тиквичката се лупи и се ренда на покрупната страна. Најпогодни се малите потесни тиквички кои не содржат толку вода. Одкако ќе се изренда се посолува со зачин и се остава да одстои 20 минути. Потоа убаво се исцедува вишокот течност и се става триквичката во подлабок сад. Се додава и лободата ситно сецкана. Листовите лобода се многу меки-кревки и нема потреба од претходно обарување. Се додаваат зачините, пармезанот, јајцата и брашното и убаво се меша. Со лажица се зема од смесата и се пржат ќофтенца на врел зејтин и се редат на салфетка да се одцеди вишокот маснотија. Вкусни, лесни, едноставни...
http://moirecepti.mk/post/%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BE-%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD/#ixzz3c2CLHQ2h
Гостин- Гостин
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|