Tatlija
Страна 1 of 1
Tatlija
Tatlija e desert od presno sirenje,recept od nasi babi i majki
p.s. a kade e brashnoto ? so shto se podmazuva plehot ? mnogu propusti !
ne razbrav bash dobro : ova e od koj "sajt"??? toj shto go naveduvate drag kolega ,ama ima samo tri zbora okolu tatlija ,shto znachi ova e vash recept po baba vi ? ili neshto drugo?Tatlija
Sastojci 20 osoba
1kgr Sirenje presno mlado ne soleno
200 gr griz
300gr seker
SERBET
1kgr Seker
900gr voda
ISPRAVKA
4 jajca (se dodavaat vo sirenjeto sekerot i grizot) se zaedno dobro se mesaat
Priprema
1.
Sirenjeto se renda so rende na pokrupnata strana od rendeto ili se gmeci so viljuska.
2.
Vo izrendanoto sirenje se dodavaat i ostanatite gore navedeni sostojki.
3.
Seto toa dobro se promesuva da se soedinat sostojkite i da se dobie kompaktna smesa.
4.
Smesata se stava vo podmazan pleh vo mojot slucaj br. 30sm i se pece vo prethodno zagreana rerna na 200stepeni dodeka ubavo ne porumeni ili okplu 30minuti.
5.
Gotovata Tatlija ja vadime od sporet i ja stavame da se oladi i potoa dobro ja seceme na parcinja po svoja volja.
6.
Priprema na serbetot
Vo prigoden sad,stavame sekerot i vodata da zovrijat.
Koga ke se pojavat beli meurcinja serbetot e gotov.
7.
Veke oladenata i dobro nasecena Tatlija ja zalevame so vrel serbet i pak se ostava da se oladi i serbetot dobro da se upie vo Tatlijata.
Posluživanje
Se posluzuva kako laden desert,prijatno zasladuvanje
p.s. a kade e brashnoto ? so shto se podmazuva plehot ? mnogu propusti !
Гостин- Гостин
Re: Tatlija
ne razbrav bash dobro : ova e od koj "sajt"??? toj shto go naveduvate drag kolega ,ama ima samo tri zbora okolu tatlija ,shto znachi ova e vash recept po baba vi ? ili neshto drugo?Тео напиша:Tatlija e desert od presno sirenje,recept od nasi babi i majkiTatlija
Sastojci 20 osoba
1kgr Sirenje presno mlado ne soleno
200 gr griz
300gr seker
SERBET
1kgr Seker
900gr voda
ISPRAVKA
4 jajca (se dodavaat vo sirenjeto sekerot i grizot) se zaedno dobro se mesaat
Priprema
1.
Sirenjeto se renda so rende na pokrupnata strana od rendeto ili se gmeci so viljuska.
2.
Vo izrendanoto sirenje se dodavaat i ostanatite gore navedeni sostojki.
3.
Seto toa dobro se promesuva da se soedinat sostojkite i da se dobie kompaktna smesa.
4.
Smesata se stava vo podmazan pleh vo mojot slucaj br. 30sm i se pece vo prethodno zagreana rerna na 200stepeni dodeka ubavo ne porumeni ili okplu 30minuti.
5.
Gotovata Tatlija ja vadime od sporet i ja stavame da se oladi i potoa dobro ja seceme na parcinja po svoja volja.
6.
Priprema na serbetot
Vo prigoden sad,stavame sekerot i vodata da zovrijat.
Koga ke se pojavat beli meurcinja serbetot e gotov.
7.
Veke oladenata i dobro nasecena Tatlija ja zalevame so vrel serbet i pak se ostava da se oladi i serbetot dobro da se upie vo Tatlijata.
Posluživanje
Se posluzuva kako laden desert,prijatno zasladuvanje
p.s. a kade e brashnoto ? so shto se podmazuva plehot ? mnogu propusti ![/quote]
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11
Re: Tatlija
Draga koleshke, na vashe mesto jas mnogu pvnimatelno bi go razgleduval navedeniot sajt...No, eve mala pomosh...
Гостин- Гостин
Re: Tatlija
a koga ke ni se izvini zoshto zaboravila 200 grama brashno ? za jajcata se izvini ,no izgleda tolku od receptot ...site se zeznale ,bez brashno nema TATLIJA ...i gledam od brzanje pravish tehnichki greshki ....Тео напиша:Draga koleshke, na vashe mesto jas mnogu pvnimatelno bi go razgleduval navedeniot sajt...No, eve mala pomosh...
_________________
Кога некој премногу паметно зборува,
малкумина го разбираат
малкумина го разбираат
osa- Број на мислења : 16510
Join date : 2015-01-11
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|