ЈАГОДИ
Страна 1 of 2
Страна 1 of 2 • 1, 2
Re: ЈАГОДИ
Состојки:
За тестото:
400 г брашно
350 г шеќер
100 г незасладено какао во прав
2 лажички сода бикарбона
1 лажичка сол
500 мл топла вода
180 мл масло
2 лажици дестилиран бел оцет
1 лажица ванила екстракт
За тестото:
400 г брашно
350 г шеќер
100 г незасладено какао во прав
2 лажички сода бикарбона
1 лажичка сол
500 мл топла вода
180 мл масло
2 лажици дестилиран бел оцет
1 лажица ванила екстракт
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
За филот:
300 мл слатка хопла
200 г јагоди, сечкани
50 г шеќер
1 лажица оцет
2 лажици ванила-екстракт
1 до 2 лажици шеќер во прав
300 мл слатка хопла
200 г јагоди, сечкани
50 г шеќер
1 лажица оцет
2 лажици ванила-екстракт
1 до 2 лажици шеќер во прав
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
За чоколадниот прелив:
200 г темна чоколада, на собна температура
150 мл слатка хопла, на собна температура
200 г темна чоколада, на собна температура
150 мл слатка хопла, на собна температура
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
Приготвување на тестото: загрејте ја рерната на 180 степени. Подгответе еден тркалезен калап за печење торта.
Во голем сад со рака или со лажица измешајте ги брашното, шеќерот, какаото, сода бикарбоната и солта (не користете миксер).
Во друг сад измешајте ги водата, маслото, оцетот и ванилата. Додајте ги кај сувите состојки и убаво измешајте, да се добие компактно тесто. Ставете го тестото во подготвениот калап за печење, а потоа печете 50-60 минути. Проверувајте со чепкалка – кога ќе ја брцнете во средината на колачот, треба да излезе чиста, без залепено тесто.
Оладете го печеното тесто 15 минути на решетка, а потоа превртете го наопаку на решетката, за да се олади целосно.
Во голем сад со рака или со лажица измешајте ги брашното, шеќерот, какаото, сода бикарбоната и солта (не користете миксер).
Во друг сад измешајте ги водата, маслото, оцетот и ванилата. Додајте ги кај сувите состојки и убаво измешајте, да се добие компактно тесто. Ставете го тестото во подготвениот калап за печење, а потоа печете 50-60 минути. Проверувајте со чепкалка – кога ќе ја брцнете во средината на колачот, треба да излезе чиста, без залепено тесто.
Оладете го печеното тесто 15 минути на решетка, а потоа превртете го наопаку на решетката, за да се олади целосно.
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
Приготвување на филот: ставете ги јагодите, шеќерот, ванилата и оцетот во тенџере и динстајте ги на средна температура додека смесата да стане густа и да заличи на мармалад. Целосно изладете ја смесата.
Изматете ја слатката хопла, а потоа внимателно измешајте ја со целосно оладената смеса од јагоди.
Изматете ја слатката хопла, а потоа внимателно измешајте ја со целосно оладената смеса од јагоди.
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
Приготвување на чоколадниот прелив: стопете ја чоколадата на најниска температура (или на пареа), а потоа додајте 100 мл од хоплата и оставете да зоврие. Добро промешајте за да се спојат во компактна смеса.
Изматете ги останатите 50 мл хопла за да добиете шлаг.
Оладеното тесто исечете го на 4 слоја и меѓу секој слој намачкајте од приготвениот фил. Оставете ја тортата во фрижидер 30-тина минути, а потоа прелејте ја со еден основен тенок слој од преливот.
Одозгора украсете по желба со комбинација од прелив и шлаг. Украсете со јагоди и послужете.
http://www.mkd.mk/39412/kujna/chokoladna-torta-so-jagodi
Изматете ги останатите 50 мл хопла за да добиете шлаг.
Оладеното тесто исечете го на 4 слоја и меѓу секој слој намачкајте од приготвениот фил. Оставете ја тортата во фрижидер 30-тина минути, а потоа прелејте ја со еден основен тенок слој од преливот.
Одозгора украсете по желба со комбинација од прелив и шлаг. Украсете со јагоди и послужете.
http://www.mkd.mk/39412/kujna/chokoladna-torta-so-jagodi
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
ЛЕСЕН РЕЦЕПТ ЗА СЛАТКО ОД ЈАГОДИ
Послужете им го на драгите гости, засладете се или прелејте разни домашни слатки со ова вкусно слатко од јагоди.
Послужете им го на драгите гости, засладете се или прелејте разни домашни слатки со ова вкусно слатко од јагоди.
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
Подготовка:
Јагодите добро измијте ги и извадете им ги листовите. Попрскајте ги со лимонов сок и ставете ги во длабоко тенџере со шеќер. Оставете така да остојат една ноќ. Утредента кратко варете ги без да ги поместувате, почекајте да се оладат, па повторно вратете ги на шпоретот да се варат. Оставете да преноќат уште една вечер и утредента повторно гответе, оладете и внимателно сипувајте во тегли.
Напомена: Можете да додадете и стапче ванила за уште поубава миризба.
http://365.com.mk/126335/lesen-retsept-za-slatko-od-jagodi
Јагодите добро измијте ги и извадете им ги листовите. Попрскајте ги со лимонов сок и ставете ги во длабоко тенџере со шеќер. Оставете така да остојат една ноќ. Утредента кратко варете ги без да ги поместувате, почекајте да се оладат, па повторно вратете ги на шпоретот да се варат. Оставете да преноќат уште една вечер и утредента повторно гответе, оладете и внимателно сипувајте во тегли.
Напомена: Можете да додадете и стапче ванила за уште поубава миризба.
http://365.com.mk/126335/lesen-retsept-za-slatko-od-jagodi
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
5 рецепти со јаготки од кои ќе излижете прсти
Јаготките се првата асоцијација дека летото ни е на самиот праг, па сега е периодот кога можете да ги пронајдете на секое ќоше, во секоја продавничка.
Нема ништо повкусно од сочните, црвени јаготки кои се топат во уста.
Во комбинација со чоколадо, крем и тесто, можете да направите фантастични специјалитети за кои сите ќе ви бараат рецепт
Јаготките се првата асоцијација дека летото ни е на самиот праг, па сега е периодот кога можете да ги пронајдете на секое ќоше, во секоја продавничка.
Нема ништо повкусно од сочните, црвени јаготки кои се топат во уста.
Во комбинација со чоколадо, крем и тесто, можете да направите фантастични специјалитети за кои сите ќе ви бараат рецепт
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
Јаготки со ф’стаци и чоколадо
Состојки:
200g јаготки
100g црно чоколадо
Половина шолја ситно сечкани или мелени ф’стаци
Подготовка:
Стопете го чоколадото во мал сад. Јаготките измијте ги, исчистете ги и добро исушете ги. Потопете ги повеќе од половина во чоколадо, а потоа извалкајте ги во ф’стаците. Наредете на хартија за печење во тава и ладете барем 1 час.
Состојки:
200g јаготки
100g црно чоколадо
Половина шолја ситно сечкани или мелени ф’стаци
Подготовка:
Стопете го чоколадото во мал сад. Јаготките измијте ги, исчистете ги и добро исушете ги. Потопете ги повеќе од половина во чоколадо, а потоа извалкајте ги во ф’стаците. Наредете на хартија за печење во тава и ладете барем 1 час.
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
Сорбет од јагоди
Состојки:
500g свежи јагоди
¼ шолја шеќер
100g сок од портокал
Подготовка:
Иситнете го шеќерот во блендер, па постепено додавајте ги јагодите. На крајот додадете го сокот од портокал. Смесата добро изладете ја и послужете го сорбетот како топки сладолед, декориран со нане.
Состојки:
500g свежи јагоди
¼ шолја шеќер
100g сок од портокал
Подготовка:
Иситнете го шеќерот во блендер, па постепено додавајте ги јагодите. На крајот додадете го сокот од портокал. Смесата добро изладете ја и послужете го сорбетот како топки сладолед, декориран со нане.
Гостин- Гостин
Re: ЈАГОДИ
Јагоди полнети со Орео
Состојки:
8 Орео колачиња
30g крем сирење
8 големи јагоди
100g црно чоколадо
Подготовка:
Измелете ги Орео колачињата и измешајте ги со крем сирењето додека не добиете густа паста. Јагодите издлабете ги, па наполнете ги со смесата. Врвот каде што се гледа смесата мацнете го во стопено чоколадо. По желба, проросете уште малку измелени Орео колачиња или јаткасти плодови по желба.
Состојки:
8 Орео колачиња
30g крем сирење
8 големи јагоди
100g црно чоколадо
Подготовка:
Измелете ги Орео колачињата и измешајте ги со крем сирењето додека не добиете густа паста. Јагодите издлабете ги, па наполнете ги со смесата. Врвот каде што се гледа смесата мацнете го во стопено чоколадо. По желба, проросете уште малку измелени Орео колачиња или јаткасти плодови по желба.
Гостин- Гостин
Страна 1 of 2 • 1, 2
Страна 1 of 2
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|