Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:45

Велигденскиот остров и неговите тајни

Велигденски Остров (Шпански: Isla de Pascua, Полинезиски: Rapa Nui) е еден од најизолираните населени острови на Земјата. Лежи длабоко во Тихиот Океан на 27 степени 7’ и 10’’ ј.г.ш. и 109 степени 21’ и 16’’ западно од Гринич. Островот има триаголна форма и зафаќа површина од 166 км кв. Максималната должина е 24 км, максималната широчина е 12 км. Има три изгаснати вулкани и на секој од аглите од островот одговара по еден: Поике, Рано Кау и највисокиот Маунга Теравака (560м). Островот покриен е со вулкански карпи, кои јасно го објаснуваат неговото потекло. Последните вулкански активности се случиле пред 10.000 години. Островот има тропска влажна клима. Дневните и годишните температурни амплитуди се мали. Просечната годишна температура е 26,8 степени, највисока е во јануари и изнесува 29,6 степени, а најниска во август 19,6 степени целзиусови. Врнежите се рамномерно распоредени,сепак најврнежлив месец е април, просечното количество на врнежи во годината изнесува 1.118 мм. Постојат три Рано, односно вулкански езера: Рано Кау, РаноРараку и РаноАрои, но нема постојани текови или реки на островот. Со доаѓањето на доселениците, флората и фауната се опустошени. Земјиштето е аридно, покриено со пасишта и ретки дрвја на еукалиптус. Постојат некои ретки видови птици како: Таваке и Макохе.
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:45

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ 210wy7d
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:47

За неговиот историографски развој скоро и да не знае ништо, островот крие безброј тајни. Единствено сигурно е дека на островот живеел народ со свој посебен јазик, писмо (Ронго-Ронго), своја култура и историја, притоа градејќи ги неверојатните камени статуи, моаи, по што островот е најмногу познат. Името му го дал холандскиот истражувач Јакоб Рогевеген, кој на островот пристигнал токму на Велигден во 1722 година. Во 2002 година на островот живееле 3,791 луѓе, од нив 60% биле Рапануи, 39% биле Чилеанци и 1% биле Американски староседелци од чилеанското копно. Главен град е Ханга Роа, во 2002 године жевееле 3.304 луѓе или 87% од вкупната популација на островот. Градот има голем број на хотели и пансиони, вкупно има околу 600 легла. Цените се движат од 80 до 600 американски долари по човек. Поради карактеристичната изолираност, до него многу ретко се доаѓа со брод. Има еден аеродром: Mataveri International Airport и постојат само три директни авионски линии до Сантијаго, Лима и Папете. Во нив многу тешко може да се добие место и картите неретко се резервираат неколку години порано.
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:47

Посетителите на Велигденските острови најмногу доаѓаат да ги видат камените и мистериозни џинови, моаи. Има вкупно 276 моаи кои претставуваат човечки тела со долгнавести глави, големи уши и овални очи направени од морски седеф. 53 скулптури на главите имаат чудни камени капи. Никој до денес не знае зошто се правени овие камени жители, која е нивната намена и кој всушност ги има правено, дали домашното население или како што кажува Ерих Вон Деникен, суштества од друга планета. Ќе се согласиме дека е една од најголемите археолошки мистерии. Археолошките истражувања траат повеќе од 120 години, но сеуште нема одговор како се правени и како се пренесувани од каменоломите до местата каде се поставувани. Во предвид треба да се има дека се изградени од црвенкасто-темнокафеав туф. Просечната височина им е околу 5 м (на некои е поголема од 20 м), а масата на некои е над 100 тони. Капите дополнително се ставани, а некои од нив тежат и до 10 тони. Посебно интересно е како малиот број на население ги транспортирал, управувал и издигнувал големите моаи, во време кога на островот немало никаква механизација, а незамисливо и тешко изводливо би било тоа и во денешно време. Најмногу скулптури има околу вулканскиот кратер Рана Као т.е. на падините на вулканот Рану Раваку и околу кратерот Теравака.
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:48

Имајќи ја во предвид климата, најдобар период за посета е од декември до февруари. Тоа ќе ви овозможи да уживате и во Тапати фестивалот кој обично се одржува во последната недела од јануари и првата недела од февруари. Целиот остров, природно-географските карактеристики, изолиранста, вулканските кратери и езера, како и културно-историските споменици, моаите, предизвикуваат воодушевување и збунетост кај секој посетител, особено за археолозите, географите или историчарите. Островот заслужува и поголемо внимание, но засега толку. Дефинитивно вреди барем еднаш во животот да се отиде таму.
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:49

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-01
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:49

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-02
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:49

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-03
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:50

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-04
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:50

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-05
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:50

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-06
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:50

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-07
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:50

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Veligdenski-ostrov-08
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:53

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ N2fh8w
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:53

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ 2hprpc8
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:54

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ 2lschnc
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:54

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ 4qfxop
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:55

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ 14cgq36
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:56

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ 2w3e52u
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Luxor Нед Дек 18 2016, 21:56

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ 243572o
Luxor
Luxor

Број на мислења : 6429
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ Empty Re: ВЕЛИГДЕНСКИ ОСТРОВ

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот