Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ГУСКИ

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

ГУСКИ Empty ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:32 pm

Домашна гуска (науч. Anser anser domesticus или Anser cygnoides) — припитомени гуски од видот дива гуска или лебедовата гуска кои се одгледуваат како живина заради месото, јајцата и пердувите уште од најстари времиња.

Во Европа, северна Африка и западна Азија, домашната гуска потекнува од дивата гуска (Anser anser). Во источна азија, предок на домашната е лебедовата гуска (Anser cygnoides), наречена и кинеска гуска. Во поново време обете се широко распространети низ светот, а се среќаваат и вкрстувања. Кинеската гуска лесно се распознава по големата џумка при основата на клунот, додека пак вкрстените единки се разликуваат од неа во различен степен.[1]

Според излагањето на Чарлс Дарвин во неговото дело „Промени кај животните и растенијата при примитомување“ (The Variation of Animals and Plants under Domestication i. 287), гуската е припитомена многу одамна, зашто сведочат археолошките наоди во Египет, стари повеќе од 4.000 години.[2] Низ вековите, домашните гуски се одгледувани да бидат значително поголеми од дивите, па затоа тежат до 10 кг,[2] наспроти 3,5 кг кај лебедовата и 4,1 кг дивата гуска.[3] Поради ова, имаат видоизменета градба на телото: дивата гуска има водорамна градба и тенка одзади, додека пак домашната е исправена, со масни наслаги во задникот. Оваа измена влијае врз способноста за лет: домашната гуска мафта со крилјата и може да се издигне само малку, во мошне кратко времетраење.

Покрај ова, домашната гуска се одликува со значително поголема плодност — 50 јајца годишно, во споредба со 5–12 јајца кај дивата — што е производ на избирањето на погодни единки низ вековите.[2][3]

Измените во перјето се разновидни: во многу случаи, птиците се избирани за да се отстрани кафеавата боја, па затоа денес се бели и бело-кафени. Други пак, имаат обоеност и шара блиска до изборната, а трети, како денешната тулуска гуска, имаат речиси истоветно перје како дивата, разликувајќи се само во градбата. Белите гуски историски се претпочитаат поради употребата за перници и постелнини, како и поради поуредниот изглед кога се искубани.

Гуските даваат големи јајва, со тежина од 120-170 г.[2] кои се јадат исто како кокошкините, иако имаат сразмерно повеќе жолчка. По вкус се мошне слични на кокошкините, но малку повеќе во насока на дивеч.
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:33 pm

ГУСКИ 2Q==
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:34 pm

ГУСКИ 2Q==
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:34 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcSPCtjhkQhzn0mBsg-5lrQ3OLydoeLcgjPVjlBk9fkSIrm-4Wn8dQ
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:34 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcQKnufr-nL0k7zmhyDuTq789Ap77Y6ropQ2ycc6S8V8qEtA_xFZ-g
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:34 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcSheoFE-9vbQyQt-uaedNQVXRNMb_ii1NuVIe-Jmy5cLutfHp-J
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:35 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcQVeEXr_Fkt4AvBhzXN1zR09BPYcCZ_kroosovWeVb6LcfgucKVCA
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:35 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcR7fPaVn71ZMG-Rkcc-W_epOBNiOd3OEqSE7yYq8yk4ZS_AXKCS
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:35 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcQ-Dkk0uPZfpei2bxYYyXj6jfCgpp2hXYkWnomBJDNzRxqWqM18
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:35 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcRQevV7N1ewtrDn9cdomcGFVaxSunKG2SAHor7xGWccWEOGz17POA
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:35 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcQPTS4RqA0pwzpt1eOGhzuPxL27vrfK4KQWjP0eSDR22fy2QP3JsA
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:36 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcRScgwk6UmFzZYm-2YfZW0KnXRj3Pore6M_tWpElsZBNLvh6DmQ1Q
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:36 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcR8noOwg-BHRt4HEqAjgGvTwOM-AfTEHhr-rlWQo-3LBQzpZfn-
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:36 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcTYCsF9xZw34UUrOz2CPcm4T5w81NvZbzh44oETGfSYAkKQanci
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:36 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcShFKldTp_FoiEc63x68OzNlGAkdFcjU0EB3El7iboiaGRSH7SVTQ
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:37 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcRJWfWweXvn7KZvxDsLj2EOkTXVcCmAF1etpox8ymo4WRXQGDz2
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:37 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcRn8r71Hh1HZp8Z-GWBpkhEvhZFd1Ea3jNjqPdBoRX5i8gsOXXyww
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:37 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcSDN9Ttj6Mt7lhzLKgs22fEmjipXViZBTCslI-F6fPTrYwGjyD8GQ
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:37 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcRiPfpzDmrXyOlHZZtKyVBsuB3mheaM6v_cbOQMdMmYhr_YLPZP
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:37 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcT82qI97Pt0iSgLm10isOvsxIy7d85gDYzTT7nLMn0WpszzFlKT
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:38 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcSr_pnyovDZr3Qh3w5J5UGtCtSPkREYhO1859iFQr-AnCSOut9C3A
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:38 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcSoeMqHLrz1Q93TI93-6MVkOG6IA_8Gs5btQY0SXYbKfi1aFatDVA
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:38 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcT5MDvlN-Y8hEE-dGjWsxAtsWkW9NLVVU9kOCN3WHZKw622SO8Idw
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:38 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcTOGeUgDphdqXGoPv6kN2ATKUtliqifJTuI2OP0BiL3p5XoMukq
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by luxor on Чет Дек 22, 2016 9:39 pm

ГУСКИ Images?q=tbn:ANd9GcS7p1OiiW44eRM0-yND9-9TRGJeuzILXq-Km8JkyrBPFC94Y8L5
luxor
luxor

Број на мислења : 5578
Join date : 2016-10-02

Вратете се на почетокот Go down

ГУСКИ Empty Re: ГУСКИ

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот