Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PATKI

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

PATKI Empty PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:23 pm

Патките, гуските и лебедите се мали до големи птици, со големо и долгнавесто тело.[1] Големината се движи од 26,5 cm долга и 164 грама тешка, најмалата; до 183 cm долга и 17,2 килогарми тешка, најголемата. Крилата им се кратки и заострени, поткрепени со силни мускули кои брзо ги движат при летање. Типично, имаат долг врат, иако должината варира кај различните видови. Нозете им се кратки, силни и сместени назад на телото. За разлика од другите слични фамилии кои живеат на вода, како морските нуркачи и нуркачите, патките се подобри во одењето по земја. Тие имаат прсти поврзани со ципа, кои им служат за пливање. Клуновите им се од мек кератин, со тенка, чувствителна линија од кожа на врвот.[1] Пердувите им се такви што лесно ја лизгаат водата од нив. Повеќето од патките покажуваат полов диморфизам, односно, мажјаците се покрупни и со посветли и поживи бои од женките. Овие птици се огласуваат со разни звуци, како: квакање, грачење, гровтање, трубење, и гласот на женките е подлабок од на мажјаците. [2]

Патките се претежно сезонски моногамни птици. Поголемиот дел, обично помалите, се со еден партнер само една сезона на парење, а поголемите, како гуските и лебедите, живеат со истиот партнер повеќе години. Овие птици се карактеристични, и се една од ретките фамилии кои имаат пенис;[3] а повеќето видови се адаптирани за копулација само во вода. Конструираат едноставни гнезда со материјал кој им е најдостапен, и најчесто само женките ги лежат јајцата. Младенчињата се раѓаат оформени, способни веднаш сами да се хранат.[2]
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:24 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQEp1Ne5AFXXQdBGXUmaa79sNXOEdYLVWMyIBpzAltP591aSDQO0A
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:24 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcSWjk7jn8XL-G48amtRHTkL1KvrnMe0lPs1esFzgWo6WAW4Jr8HBQ
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:24 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcRiCLpFHjL1geMsicLKCz_g-mibeGAX0GrE1fZYO_C2FggGaexf
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:24 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcT-VZ8Y64j7wpcmro7O-sXT4GDbFdMAcdLOkL1TSCdU0beRhhB3Kg
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:24 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQaNF5Ehdr9CMbATOoJ3CfhdLvI1GfogQkiNTIXJhdru_7iDaaqLw
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:25 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcRCeSzJOGU7HYj_rB5vtLL9C5PwktFdE36kV0qqP1PiPR1UQcq0Sw
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:25 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQEQIjIPf46JHDygEtQPr2smeY0wS5WNp7VN3uFesolliGAPR6R
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:25 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQIayE4wDS9S4vCMYmyVoXgadzqMznyPTw8A4PI-jt8YDkqHeZf8Q
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:25 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQjHUsN2IFeCSwYm_VOwPe8wZs46W4cKtFmpjgG-nJYKNf4zTLHKQ
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:26 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQTkhqrU-eYXYsB6nRc_pLQQl55w3-z_9W9KIAImwFLST0fzbmc
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:26 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcTAvwpls-DWs7AP31HNKZbSE0dGnsHiUQOHvZ-rI61YhFZuRePH
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:26 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcRoUi-kBqoM0NETqogtB7X4D2rjPGLUXmlzw6aSl6rhQJHf96Qw
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:26 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcSQpajNmIcergG8187BKxmYFuJjVoOTrW_1TSMA3Vjo_49HNx3tJA
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:27 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcTZwpsZL_aRT9IdcNbPra_8n8p4-iVe449neh6zY8ZeeVu7emNbpg
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:27 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQC4UIr-Dgk21DiRYc6ZB-saTu6NeL1fzBx1tQvFRad5xPbPUU9
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:27 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcRLA1tvzAwH9Y0txQeea9wLzEZY0FqY-POXaTMUzFdhBC4yOQIq
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:27 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcRVr2GJ3p6IYksIo455bcD634J8boxEFOzr87KK-Oi1POdYHCVoKw
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:28 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcR_zZOICwKTKNMAszLue5RAeg4JE57UOdnMaFtXackvG8zrNWbJ
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:28 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcTDmejrxf83vMIIEr_uc1cYPWFM9stcWoyEDzThRmK3zvBpf_V7
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:28 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcSs36VSCa4Gvs0spZrePi8yAYcVusWeo9jnX5NBRdww3Cd8BzwW
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:28 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcQ5miOnDzMzpUPoqK0OYEhwpNL6tsJk_sZMke9QHQzVu0On-6D2
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:28 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcSRZxNW0-dptjes2uHsezeKLB1CsPLYkFkEoYGg0mo2nJydu5Pc
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:29 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcTbW2fXaB5EdnfJ0jLeeRX0jFc08g-T2Yby3grQuC3mzzb27dckBg
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Teo on Чет Дек 22, 2016 10:29 pm

PATKI Images?q=tbn:ANd9GcTcF5D2U63MmV_jZmtPrIuiNnastZIM5pOTe59oV-izZt5R9IE7
Teo
Teo

Број на мислења : 4944
Join date : 2016-11-25

Вратете се на почетокот Go down

PATKI Empty Re: PATKI

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот