Христијанство
+6
Фири1
Пат
reiter
kiBik
osa
tmoro
10 posters
Страна 12 of 14
Страна 12 of 14 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14
Re: Христијанство
delta напиша:A toj gjavolot sto gi lazel Eva i Adam vo rajot koj go pustil vnatre?
Бог. Но не Бог е накарал "светлият ангел" да падне. От Библията се разбира за космологичната война, започнала не на нашата планета и преди Бог да създаде човеците. Въпросът, който задаваш, съм си го задавала и аз: защо Бог допуска сатана да подмами човечеството. Отговорът: за да им даде възможност да изберат. Може би, за да видят всички други светове какво се случва, когато се избере злото. Имай предвид, че сатана не просто се опълчва на Бог, а се стреми да се въздигне на Неговото ниво, да го измести. Дали е могъл Бог просто да го унищожи веднага: със сигурност. Но не го прави. Защото и ангелите и личностите в другите светове също са с право на избор. Очевидно сатана е имал последователи и сред ангелите.
Бог е искал човеците да Го изберат свободно. Ето това е свободата на волята: да може да се избира.
Естир- Број на мислења : 846
Ubavo e pravoto na izbor. No samo samo ako znaes pomegu sto izbiras. A tie znaele li?
Гостин- Гостин
delta напиша:Ubavo e pravoto na izbor. No samo samo ako znaes pomegu sto izbiras. A tie znaele li?
Ами прочети си Библията в тази част. Знаели са, разбира се. И не само са знаели, ами като са сгафили, са се укривали от Бог и са почнали да Му се оправдават, вместо да се разкаят.
Бог им е казал много ясно: не пипайте, смърт е, ще умрете непременно. Сатана им казва: Бог ви лъже, няма такова нещо.
И те, живеейки със самото Добро, с Родителя Си, ИЗБИРАТ да не Му се доверят, избират да не Го послушат, избират да послушат онзи, който им казва: "абе оставете го този лъжец".
Se kriele zosto prekrsile zapoved. kako sto malo dete se krie koga ke napravi nesto sto si mu rekol da ne go pravi. Dotogas nikoj ne umrel. Prasuvam dali znaele sto e smrt i koi se posledicite od nea.
Гостин- Гостин
delta напиша:Se kriele zosto prekrsile zapoved. kako sto malo dete se krie koga ke napravi nesto sto si mu rekol da ne go pravi. Dotogas nikoj ne umrel. Prasuvam dali znaele sto e smrt i koi se posledicite od nea.
Ами предполагаемо да са знаели. Бог няма да ги предупреждава за нещо, от което нямат представа. Погрешно е да бъдат сравнявани с деца (т.е. без достатъчно знание и мисловна потентност). Напротив! Те са били съвършените творения (по Божи образ и подобие): при това, живеещи при самия Логос и самото Познание. Абстрактното познание Е познание, нищо че няма експериментален опит. Даже точно този пример показва, че човек не е нужно да "опитва" всичко, което не е опитал, доволно е да има знание. Ти знаеш, че ако си сложиш ръката на горещ котлон, ще я изгориш и не е нужно да го изпробваш, или видиш лично с очите си някой как се изгаря, за да си сигурен, че горещият котлон ще те изгори, нали?
Ne mi se cini deka taka pisuva vo biblijata. Povekje izgleda deka nemale pojma od nisto. Bile lesen plen za gjavolot...
И беа обајцата голи, Адам и жена му, и не им беше срам.
Тогаш им се отворија очите на обајцата, и увидоа дека се голи; па исплетоа лисја од смокви и си направија опашала.
И го чуја гласот на Господа Бога, кога Он одеше низ рајот во приквечерината; и се сокрија Адам и жена му.
Но Господ Бог го повика Адама и му реча: „Адаме, каде си”?
А тој одговори: „Го чув гласот Твој во рајот кога врвеше, па се уплашив, оти сум гол, и се сокрив.”
И Господ рече: „Кој ти кажа дека си гол?
Гостин- Гостин
Ама опитай се да мислиш върху текста, не само да цитираш, щото иначе няма смисъл (а и ми се губи времето). Естествено, че са установяват, че са "голи", след като познават греха. До момента, до който не са познали греха (а грехът е непокорството, противопоставянето на Бог), те нямат гузна съвест, нямат чувство за вина, нямат срам, защото няма за какво. Познаха, че се голи, означава: "разбраха, че са съгрешили, че са загубили връзката с Бог, че са загубили невинността си".
Не бъркай това с познанието, те опознават света далеч преди греха (наименуването на животни, напр....) всичко това говори за познавателен живот.
Имай предвид, че тази информация от Битие, е лаконична, но това не значи, че всичко се случва за ден-два (от Сътворението на човеците до грехопадението им).
Та не изглежда, че са нямали понятие за нищо, а изглежда, че са били невинни.
Не бъркай това с познанието, те опознават света далеч преди греха (наименуването на животни, напр....) всичко това говори за познавателен живот.
Имай предвид, че тази информация от Битие, е лаконична, но това не значи, че всичко се случва за ден-два (от Сътворението на човеците до грехопадението им).
Та не изглежда, че са нямали понятие за нищо, а изглежда, че са били невинни.
Последната промена е направена од Естир на Сре Фед 03 2016, 08:36. Мислењето е променето 1 пати
Ето тук можеш да прочетеш по-подробно:
http://www.biblestudytools.com/commentaries/gills-exposition-of-the-bible/genesis-3-7.html
http://www.biblestudytools.com/commentaries/gills-exposition-of-the-bible/genesis-3-7.html
Lele lele sto napisa. Od koga razgovor za bog i svetoto pismo e gubenje vreme? A znaes li zosto postavil heruvimi so ogneni macevi na vlezot od rajot otkako od nego gi izbrkal Adam i Eva?
Гостин- Гостин
delta напиша:Lele lele sto napisa. Od koga razgovor za bog i svetoto pismo e gubenje vreme? A znaes li zosto postavil heruvimi so ogneni macevi na vlezot od rajot otkako od nego gi izbrkal Adam i Eva?
Винаги е бил загуба на време, когато от едната страна усещам тенденциозност.
Затова, когато имаш нещо неясно и наистина искаш да си го изясниш: чети. Затова хората (по-навътре в материята от мене и тебе), са изяснявали смислово и лингвистично стихове, които ни карат да се питаме какво и защо. Ето ти материал за този стих:
http://www.biblestudytools.com/commentaries/gills-exposition-of-the-bible/genesis-3-24.html
delta напиша:Tendenciozno e da znaes odnapred sto ke se sluci i da go dopustis toa.
Тцъ, не е. Това, че Бог знае избора, не означава, че се меси в него. Ако Бог се меси в избора, това означава, че всъщност не дава свободен избор, а контролира. Ако Бог искаше да контролира волята, би създал роботи, не личности.
Или, както е изразено от Христос:
"колко пъти съм искал да събера твоите чада, както кокошката прибира пилците си под крилата си, но не искахте!"
Бог не може да стори никакво добро на човеците, когато човеците НЕ ИСКАТ.
Izbor pomegu dobro i zlo vo sovrsen svet stvoren od bog?! Bez zlo svetot ne bi bil sovrsen?!
Гостин- Гостин
Полека делта, ајде прво објасни ни што си ти? Верник? Атеист? Па после да разговараме.
Гостин- Гостин
delta напиша:Izbor pomegu dobro i zlo vo sovrsen svet stvoren od bog?! Bez zlo svetot ne bi bil sovrsen?!
Не съм побегнала, имам доста работа и не винаги възможност да отговарям
Светът е създаден съвършен без зло в него. Човек избира да не послуша Бог. Това е злото. Мисля, че вече ти го обясних.
Ето ти го кратко записано: "Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта,"......
Естир, може ли ова да сфати како потврда дека злото е всушност секое непочитување на божјите закони (наредби)?
Гостин- Гостин
mumley напиша:Естир, може ли ова да сфати како потврда дека злото е всушност секое непочитување на божјите закони (наредби)?
Абсолютно. Злото е грехът. А Библията дава недвусмислена дефиниция: "грехът е беззаконие".
И не само дефинитивното: непослушанието на Бог е зло не заради друго, а защото всичко, което Бог дава като "закон"/заповед е за добро на човека. Това не са заповеди, това е моралът на Бог, това е шанс за избор на доброто. Бог предоставя информация кое е доброто и чрез законите казва "Избери!"
Извън Бог, добро няма.
mumley напиша:Полека делта, ајде прво објасни ни што си ти? Верник? Атеист? Па после да разговараме.
A da mi objasnis ti mene kakov vernik se pletka so politika?
Гостин- Гостин
Естир напиша:delta напиша:Izbor pomegu dobro i zlo vo sovrsen svet stvoren od bog?! Bez zlo svetot ne bi bil sovrsen?!
Светът е създаден съвършен без зло в него. Човек избира да не послуша Бог. Това е злото. Мисля, че вече ти го обясних.
Ето ти го кратко записано: "Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта,"......
Mnogu mi e milo sto si pak ovde da ti kazam sto me maci. Bog go sozdal svetot sovrsen. Znaci i Adam i Eva bile sovrseni. Od kade togas taa neposlusnost kon bog? Zosto dozvolile da bidat izlazani iako bile sovrseni?
Гостин- Гостин
delta напиша:mumley напиша:Полека делта, ајде прво објасни ни што си ти? Верник? Атеист? Па после да разговараме.
A da mi objasnis ti mene kakov vernik se pletka so politika?
Таков што им мисли добро на својата држава и својот народ.
Гостин- Гостин
delta напиша:Естир напиша:delta напиша:Izbor pomegu dobro i zlo vo sovrsen svet stvoren od bog?! Bez zlo svetot ne bi bil sovrsen?!
Mnogu mi e milo sto si pak ovde da ti kazam sto me maci. Bog go sozdal svetot sovrsen. Znaci i Adam i Eva bile sovrseni. Od kade togas taa neposlusnost kon bog? Zosto dozvolile da bidat izlazani iako bile sovrseni?
Не сум експерт за библијата, но сигурен сум дека Естир ќе ти објасни кога ќе има време.
Гостин- Гостин
Temata ne e otvorena za vie dvajcata da se zezate vo nea...Seriozna tema e i ako imate neshto po temata mozhe da pishuvate...Ako ne na prviot sleden off topic sleduva ban od forum...
Гостин- Гостин
Страна 12 of 14 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13, 14
Страна 12 of 14