Форум Мелница
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Бугари и христијанството

3 posters

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Бугари и христијанството Empty Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Пет Јан 23 2015, 12:05

Ај малку да ги размрдаме гостите од Бугарија ...... Да продолжам таму каде не ми дадоа на all.bg ....

По сите историски извори бугарите христијанството го примиле во времето на Борис ... Цели полемики има дали бугарите ги покрстиле папските легати или византијските посланици .... Но во историјата е запишано дека тоа го направиле Константиополските посланици во 9 век .... Малку е годината спорна ама тоа е занимација за со семки и не е битна ....

Она што е битно околу христијанизирање на бугарите се писмата од бугарите кон римскиот папа и обратно од кои јасно се гледа дека бугарите НЕ СЕ ХРИСИЈАНИЗИРАНИ и дека се во потрага по религија, дури имале и некои арапски книги, најверојатно добиени при обидот на ширење на мохамеданството на овие простори и по на исток .....

Но сето ова не им смета на бугарите во својата историја да ставаат перјаници од типот на старобугарските натписи на Бешевлиев ....

Еве линк до неговите натписи за да не ги препишувам тука ....

protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Veselin%20Beshevliev/V_%20Beshevliev%20-%20ranno-bylgaski%20nadpisi.htm

И ако човек ги чита внимателно ке се зачуди како празнините на натписите се пополнувани онака како што им треба на бугарите .... Дури и имињата не им се важни, па така Тербелиј, Тербелис или Тербелин седно е ТЕРВЕЛ .... И ај човек некако и да прогледа што овие три работи никако не се Тервел, ама кога ке ги прочита натписите ке види дека скоро во секој се спомнува БОГОРОДИЦА, во многу Христ итн итн ....

Може ли човек после овие натписи и преводите на Бешевлиев да не се запраша кои се овие бугари а кои оние кој два века подоцна се христијанизирани .....???

Или се што можело да се подеси со имињата кои се потребни се прогласувало бугарско, без разлика на кој ХРИСТИЈАНИН му припаѓало ....

Како поспецифичен пример од дадената страна ке го дадам ова ....

Надпис 81
T U
ERB - ELLI - KSA-RO[S]

превод и прочит:

Богородице помагай на кесаря Тервел. ( Qeotoke, bohtei Terbelliou k(ai)saro[s])


И бугарите говорат за нечии туѓи истории ....

Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Пет Јан 23 2015, 22:56

О да ти кажам и после 11 векови уште не сме баш христиjанизирани, религиjата е повод за празник jаденjе и пиенje ,a поповете се како трговци кои си продават стоката кога некоj се крсти или умре. Само не можам да разберам оти се праваш на покатолик од папата, повекето народи барем тие надвор од римската империjа се христиjанизират дури векови след нас. Повекето словени што дошле тука си останале пагани чак до времето на Борис I.Тоа исто била една причина да се обединат со бугарите наспроти христиjаните кои често се наричани грци или обратно демек грк и христиjанин се синоними ако барем некогаш решиш да прочиташ некоj од тие натписиSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Пет Јан 23 2015, 22:58

Ама прочитаj де како еден грк се смеjал на боговите на Омуртаг и тоа потоа му скинал главата, исто Пирин е крстен на Перун, не на Кана ГалилеjскаSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Пет Јан 23 2015, 23:46

Фири напиша:О да ти кажам и после 11 векови уште не сме баш христиjанизирани, религиjата е повод за празник jаденjе и пиенje ,a поповете се како трговци кои си продават стоката кога некоj се крсти или умре. Само не можам да разберам оти се праваш на покатолик од папата, повекето народи барем тие надвор од римската империjа се христиjанизират дури векови след нас. Повекето словени што дошле тука си останале пагани чак до времето на Борис I.Тоа исто била една причина да се обединат со бугарите наспроти христиjаните кои често се наричани грци или обратно демек грк и христиjанин се синоними ако барем некогаш решиш да прочиташ некоj од тие натписиSmileСЛОВЕНИТЕ СЕ ХРИСИЈАНИЗИРАНИ ПРЕД БУГАРИТЕ ..... А дали се бугарите хрисијанизирани .... Е тоа е големо прашање ....

Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 00:18

Даj некаков доказ дека СИТЕ словени се христиjанизирани. Да тие во Солун може и да биле и во уште еден или два поголеми града. Ама мнозинството НЕ БИЛО и се христиjанизирало при Борис I коjшто тоа го направил со доста котек и дури востание и ослепуванjе на сопствениот си син.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 00:38

Фири напиша:Даj некаков доказ дека СИТЕ словени се христиjанизирани. Да тие во Солун може и да биле и во уште еден или два поголеми града. Ама мнозинството НЕ БИЛО и се христиjанизирало при Борис I коjшто тоа го направил со доста котек и дури востание и ослепуванjе на сопствениот си син.

Не биле сите.... Цацко останал нехрисијанизиран во тоа време ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 00:45

Абе повекето не биле реално под ромеjска jурисдикциja. Неслучаjно тие векови 6-7 се наречени "темни" од самите ромеи,арапите ги ебат на исток, секакви други ги нападат од север, да кога можел да сабере воjска императорот можел да ги сплаши словените ама през другото време тие си терали со нивните стареjшини и мали кнезчета и си правеле што сакаат.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 00:48

Фири напиша:Абе повекето не биле реално под ромеjска jурисдикциja. Неслучаjно тие векови 6-7 се наречени "темни" од самите ромеи,арапите ги ебат на исток, секакви други ги нападат од север, да кога можел да сабере воjска императорот можел да ги сплаши словените ама през другото време тие си терали со нивните стареjшини и мали кнезчета и си правеле што сакаат.

И сега што треба да му кажам ... Паметен на чиче .... Фири ај оди малку, ама бар малку наобразувај се ....

Војската не хрисијанизира ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 15:58

Каква воjска бе во темните векови за византиja? Императорот имал некаква власт само во градовите со гарнизони, а тие били многу малко оти сите варвари кога доагjале првата им работа била да срушат крепостите и да земат богатствата дури и лугете зималиSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 16:13

Фири напиша:Каква воjска бе во темните векови за византиja? Императорот имал некаква власт само во градовите со гарнизони, а тие били многу малко оти сите варвари кога доагjале првата им работа била да срушат крепостите и да земат богатствата дури и лугете зималиSmile

И сега јас сум ти крив и што не сваќаш дека тресеш глупости и не разбираш што ти коментирам ....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 16:50

Шо не разбирам бе словените не се христиjанизирани во големото си нозинство од грците, не и тие шо живеале независно надвор од градовите шо се били 3-4 со по нема и 10 000 жители.

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 16:52

Фири напиша:Шо не разбирам бе словените не се христиjанизирани во големото си нозинство од грците, не и тие шо живеале независно надвор од градовите шо се били 3-4 со по нема и 10 000 жители.

Олицетворение на ограниченост ..... Кој словени живееле во градови бре ....???

Ако не разбра до сега ....

ОД КАДЕ ХРИСТИЈАНСКИ ПОИМИ ВО ТИТУЛИТЕ НА БУГАРСКИТЕ ХАНОВИ КОГА БУГАРИТЕ СЕ ХРИСИТИЈАНИЗИРАНИ 200 ГОДИНИ ПОДЦНА ..... Тоа го тврди ВАШАТА ИСТОРИЈА .....
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:39

Абе ти навистина ли си толку глуп? Па Тервел помогнал на ромеите со воjска наспроти арапите и тие му дале титлата кесар, но тоа не значи дека бил христиjанин Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 17:45

Од каде кај Тервел ....

Богородице помагай на кесаря Тервел

Турско-татарско0иранско-памирско-чувешко-куманско-шеченешко-влако племе знаело за БОГОРОДИЦА и се крстело во БОГОРОДИЦА два века пред да се христијанизира ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:47

Епа некоj грк го напишал бе во прослава на Тервел тоа им дал 17 000 воjска и тие разбиле арапите. Споменикот на Душан во скопие на српски ли е натпишан? Smile Верно си невероjатно глуп Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:49

Андреј напиша:Од каде кај Тервел ....

Богородице помагай на кесаря Тервел

Турско-татарско0иранско-памирско-чувешко-куманско-шеченешко-влако племе ..
Само поранешен бугарин може да збори со ваква злоба оти е jаничар Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 17:51

Фири напиша:
Андреј напиша:Од каде кај Тервел ....

Богородице помагай на кесаря Тервел

Турско-татарско0иранско-памирско-чувешко-куманско-шеченешко-влако племе ..
Само поранешен бугарин може да збори со ваква злоба оти е jаничар Smile

А од каде кај Тервел БОГОРОДИЦА кога тој не бил ХРИСТИЈАНИН ....???
Да не се натписите од некој римјанин Тербелиј, Тербелис или Тербелин....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:53

Абе ти си невероjатен идиот, да кажеме некоj помогне на турците, тие ке кажат "Алах здраве да му даде на тоj човек" од ова ти заклjучуваш дека човекот треба да е муслиман па тоj може да е дури jапонец Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 17:56

Фири напиша:Абе ти си невероjатен идиот, да кажеме некоj помогне на турците, тие ке кажат "Алах здраве да му даде на тоj човек" од ова ти заклjучуваш дека човекот треба да е муслиман па тоj може да е дури jапонец Smile

А од каде Тервел знаел за БОГОРОДИЦА ... Читал на интернет или во некој проно магазин ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:56

Не е Тервел напишал натписот бе идиоте, грците во знак на благодарностSmile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 17:57

Фири напиша:Не е Тервел напишал натписот бе идиоте, грците во знак на благодарностSmile

Вашата историја ВЕЛИ ДЕКА Е БУГАРСКИ НАПИС ....

Читај го Бешевлие .... Или и тој е ИДИОТ ....???
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 17:59

Даj да го видиме тоj натпис и шо вели за него науката ,а не иодиотите како тебе. Сакам слика и превод Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Андреј Саб Јан 24 2015, 18:07

Фири напиша:Даj да го видиме тоj натпис и шо вели за него науката ,а не иодиотите како тебе. Сакам слика и превод Smile

Па да си писмен ке видиш дека горе има линк ... Оди и читај ... Бешевлиев е ... Бугарски јазик ... Ама тоа до сега си требал да го читаш за да можеш за историја да говориш ...
Андреј
Андреј

Број на мислења : 182
Join date : 2015-01-22

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Фири Саб Јан 24 2015, 19:07

Абе да ке одам по линковите и сликиците шо ги пуштил некаков jугоносталгичарски бот пред да изпонасере се Smile

_________________
Андреј напиша: до почетокот на 19 век .... Бугарите си биле само турско племе ... Ништо повече ... ..
Фири
Фири

Број на мислења : 1003
Join date : 2015-01-14

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by хан Ацо Саб Јан 24 2015, 19:34

Абе Фири,ти добре ли си че да спориш с радиоточката Very Happy
Андрей тресе зелени и си измисля някаква алтернативна история,не го окуражавай Wink
хан Ацо
хан Ацо

Број на мислења : 782
Join date : 2015-01-14
Местолокација : България

Вратете се на почетокот Go down

Бугари и христијанството Empty Re: Бугари и христијанството

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот