Александър Велики
+6
Delta
Voivodata
chargerburnout
Hamad bim Khalifa
Фири
Бело конче
10 posters
Страна 1 of 1
Александър Велики
Александър Велики според мен си е бил елинизиран тракиец от тракийското племе - македони. От една страна той обединява всички елини и им дава първата и последната държава, която е имала кратък живот, до 1830г а от друга държавата му се казвала Македония, а не Елада. От друга страна за кратко обединява и траките на Балканите.
Но всеки паралел на съвременната с античната история с оглед сравнение на народи и държави не е много коректен, защото всичко тече, всичко се променя - Панта Рей. Антична Македония не е била на мястото на днешната Република Македония, а и Стара Велика България не е била на мястото на съвременна България. Само това стига, за да не се правят спекулации по този въпрос. Отделно Александър Македонски е бил почитан и от българските царе. Лично на мен не ми допадат такива хора, като него, но всеки с предпочитанията си.
Или може да се каже, че Александър Велики е част от гръцкото наследство, както и част от общобалканското и световното наследство. На мен не ми пречи, че е почитан в Македония, след като е бил почитан в Средните векове и в България. Всичко е въпрос на разбирателство с гърците.
Но всеки паралел на съвременната с античната история с оглед сравнение на народи и държави не е много коректен, защото всичко тече, всичко се променя - Панта Рей. Антична Македония не е била на мястото на днешната Република Македония, а и Стара Велика България не е била на мястото на съвременна България. Само това стига, за да не се правят спекулации по този въпрос. Отделно Александър Македонски е бил почитан и от българските царе. Лично на мен не ми допадат такива хора, като него, но всеки с предпочитанията си.
Или може да се каже, че Александър Велики е част от гръцкото наследство, както и част от общобалканското и световното наследство. На мен не ми пречи, че е почитан в Македония, след като е бил почитан в Средните векове и в България. Всичко е въпрос на разбирателство с гърците.
Бело конче- Број на мислења : 23
Re: Александър Велики
Опа, извинявам се, че отворих без да искам тази тема. Желанието ми беше да отговоря на Фири в темата Чий е Аце.
Македонос на старогръцки означава висок човек или човек од планината. Според мен древните македонци са били микс от гръцки дориjски племена, траки и илири с преобладаване на първите.Бело конче напиша:Александър Велики според мен си е бил елинизиран тракиец от тракийското племе - македони.
Няма единодушие сред историците по този въпрос. Едни казват, че античните македони са елинско племе, други, че са тракийско племе, което е частично елинизирано(аристокрацията говори гръцки и се смесва с гръцката - например майката на Александър - Олимпиада е със сигурност гъркиня, защото е дъщеря на епирски цар - Неоптолем, така че Александър Велики, ако и да не е напълно грък, то със сигурност е полугрък. Но да се спори за това е все едно да се спори дали Дионисий е гръцки или тракийски бог. Последните изследвания доказват, че гърците взаимстват много в своята митология от траките и Дионисий е една от тази заемка - аналог е на бога на виното Загрей. Пък и елините не пият много вино, ако пият го пият разредено - за разлика от траките и нас българите, които сме тракийски потомци. Какво вино правят гърците? Почти никакво - една Рецина и това е.
Абе Аце нели сака да претепа персите како одмазда за нивното нападение пред тоа над грците.Навистина нема доволно податоци за древните македонци ама едно е сигурно -били са хеленизирани и при тоа многу повеке одколку нашите бракjа сеа се србизирани.
Ajde malku istorija.... za Ace pederot ama i kasapinot!http://www.mkd.mk/kolumni/zasluzhuva-li-chovekot-koj-bil-vinoven-za-bezbrojni-kolezhi-da-bide-narechen-veliki
Hamad bim Khalifa- Број на мислења : 2745
Zosto sekogas uvelicuvame luge koi samo ubivale?
Aleksandar, Bonaparta, Cercil?
Aleksandar, Bonaparta, Cercil?
chargerburnout- Број на мислења : 89
che izleze Aco Velikio e bil Blgarin
ama ot starite blgarski plemenna, koito bile sa cast od plemennata na teritorija na moderna Blgaria.
grecki e ucil , ne mu e majcin ezik,
ama ot starite blgarski plemenna, koito bile sa cast od plemennata na teritorija na moderna Blgaria.
grecki e ucil , ne mu e majcin ezik,
mnogu e bitno chiv e ? oni drzavata ja urnisaa i ja ispokradoa ti si se fatil za ace
SHARENI- Број на мислења : 849
Историчарите го нарекуваат а и тој самиот се нарекувал Александар Македонски крал на Македонија, само лажливците што сакаат да ја фалсификуваат македонската историјата го нарекуваат велики, но на крајот вистината секогаш победува.
Комита- Број на мислења : 48
a na amdi pradedoto kponjot na aceta ne go kazuvate/../>?
Delta- Број на мислења : 608
sostojbite vo drzavava sega kako shto se ke se izuchuvaat vo slednite generacii ,ova se istoriski fenomeni na diktatura ,gledam stavil na twiter 49<51 ,da pomalo e ,no 51 pratenik nemoze da sostavi vlada od pri;ina shto e pomalku od pola od vkupniot broj na pratenici vo sobranie ,pa zatoa 49 pratenika od SDSM + 18 pratenici od DUI ,Besa i alijansata = 67 pratenika ,a 67 e poveke od pola i zatoa treba horhe da go dade mandatot
SHARENI- Број на мислења : 849
нешто не е во ред со насловот на темава.
Viktor- Број на мислења : 93
ete ti sega on ke jade g..na shto i kako
Bosonoga- Број на мислења : 987
sega svanav shto fali deka ima edno bugarsko a ,i shto sega ? ajde moze e greshka ke ja ispravat tuka ljugeto
i ne bilo greshka chovekot ,pochituvaniot ni chlen pishuva sas takva tastatura ,on e asli Bugarin ...
Страна 1 of 1