Јајца
Страна 1 of 1
Јајца
ЈАЈЦЕТО ГО СПРЕЧУВА ДИЈАБЕТЕСОТ
Конзумирањето по едно јајце секој втор ден ја спречува појавата на дијабетесот, покажале резултатите од најново истражување.
Четири јајца неделно го намалуваат ризикот од дијабетес тип 2 за една третина. Иако претходни истражувања покажале дека "силната" храна како полномасното сирење и јогуртот можат да бидат клуч за здрава тежина, ова финско истражување е прво кое ги проучило само јајцата. Повеќе од четири јајца немале никакви позитивни дејствија.
Истражувачите откриле дека јајцата не само што го намалуваат ризикот од дијбетес, туку го намалуваат и нивото на шеќерот во крвта.
Меѓутоа, голем број нутриционисти во текот на последните 20 години јајцето го прогласиле за нездрава храна поради холестеролот. Потоа белката е прогласена за добра, а жолчката за опасна.
- Кај нас во Финска јајцата никогаш не се сметале како дел од нездрав живот, туку напротив. Освен добриот холестерол, јајцата содржат бројни хранливи состојки кои позитивно влијаат на метаболизмот, мастите и воспалителните процеси, изјави нутриционистот Јирки Виртанен.
http://www.vest.mk/default.asp?ItemID=C5215FB82AB8924ABE21ACA75D3B1514
Конзумирањето по едно јајце секој втор ден ја спречува појавата на дијабетесот, покажале резултатите од најново истражување.
Четири јајца неделно го намалуваат ризикот од дијабетес тип 2 за една третина. Иако претходни истражувања покажале дека "силната" храна како полномасното сирење и јогуртот можат да бидат клуч за здрава тежина, ова финско истражување е прво кое ги проучило само јајцата. Повеќе од четири јајца немале никакви позитивни дејствија.
Истражувачите откриле дека јајцата не само што го намалуваат ризикот од дијбетес, туку го намалуваат и нивото на шеќерот во крвта.
Меѓутоа, голем број нутриционисти во текот на последните 20 години јајцето го прогласиле за нездрава храна поради холестеролот. Потоа белката е прогласена за добра, а жолчката за опасна.
- Кај нас во Финска јајцата никогаш не се сметале како дел од нездрав живот, туку напротив. Освен добриот холестерол, јајцата содржат бројни хранливи состојки кои позитивно влијаат на метаболизмот, мастите и воспалителните процеси, изјави нутриционистот Јирки Виртанен.
http://www.vest.mk/default.asp?ItemID=C5215FB82AB8924ABE21ACA75D3B1514
Гостин- Гостин
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|