ТОРТИ
4 posters
Страна 4 of 4
Страна 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: ТОРТИ
Потребни производи:
500 грама бисквити
500 милилитри течен крем (33% масленост)
150 милилитри сок од јаболко
2 круши
1 банана
50 грама темно чоколадо
20 грама ванилин шеќер
500 грама бисквити
500 милилитри течен крем (33% масленост)
150 милилитри сок од јаболко
2 круши
1 банана
50 грама темно чоколадо
20 грама ванилин шеќер
Teo- Број на мислења : 5090
Join date : 2016-11-25
Re: ТОРТИ
Начин на приготвување:
Прво подгответе ги плодовите, ичистете ги крушите од семето и пресечете ги на тенки парчиња, бананата излупете ја и исто така исечете ја тенко по должина.
Претходно однапред оладениот крем, измешајте го со ванилин шеќер.
Истурете го јаболковиот сок во сад и во него потопете секоја бисквитаи за неколку секунди (не треба да се распаѓаат, но не треба и да остануваат суви).
Наредете неколку една до друга во соодветен сад.
Намачкајте ги скршено со крем врз која ставете тенки парчиња круши.
Овошниот ред исто покријте го со крем, ставете уште еден слој бисквити и парчиња банани.
Следуваат повторно крем, бисквити и продолжете со истиот ред до снемувањето на производите.
Завршете ја бисквит тортата со шлаг во која се ставени мелени бисквити (или ореви) и парчиња овошје.
Се топи чоколадото врз неа и по ова се става десертот.
http://lokalno.mk/biskvit-torta/
Прво подгответе ги плодовите, ичистете ги крушите од семето и пресечете ги на тенки парчиња, бананата излупете ја и исто така исечете ја тенко по должина.
Претходно однапред оладениот крем, измешајте го со ванилин шеќер.
Истурете го јаболковиот сок во сад и во него потопете секоја бисквитаи за неколку секунди (не треба да се распаѓаат, но не треба и да остануваат суви).
Наредете неколку една до друга во соодветен сад.
Намачкајте ги скршено со крем врз која ставете тенки парчиња круши.
Овошниот ред исто покријте го со крем, ставете уште еден слој бисквити и парчиња банани.
Следуваат повторно крем, бисквити и продолжете со истиот ред до снемувањето на производите.
Завршете ја бисквит тортата со шлаг во која се ставени мелени бисквити (или ореви) и парчиња овошје.
Се топи чоколадото врз неа и по ова се става десертот.
http://lokalno.mk/biskvit-torta/
Teo- Број на мислења : 5090
Join date : 2016-11-25
Re: ТОРТИ
Чоколадна торта со бадеми
Направете вкусна торта со чоколадо и бадеми од која сите ќе ви го бараат рецепт, но и парче повеќе.
Ова е сè што ви треба за ова слатко задоволство:
СОСТОЈКИ.
5 јајца
120 гр шеќер
1 лажица ванилин шеќер
малку сол
50 гр брашно
50 гр мелени бадеми
30 гр какао
густин
800 гр темно чоколадо
400 гр павлака за готвење
100 гр путер
малку рум
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Жолчките пенасто се матат со 60 грама шеќер и ванилин шеќер, додека во посебен сад се матат белките со малку сол и 60 грама шеќер. Потоа се соединуваат и се матат со жолчките.
Се додаваат брашно, бадеми, какао и малку густин.
Смесата се става во калап, посипан со брашно, а се пече во загреана рера на 180 степени околу 35 минути.
Додека се пече тестото, се крши чоколадото, се растопува на оган, па се додава павлаката за готвење. Путерот се сече и се додава во смесата да се соедини. На овој начин го добиваме филот.
Се трга смесата да се излади.
Печената кора или пандишпан се сече хоризонтално на 2 дела, па секоја кора испрскајте ја со рум.
Двете кори филувајте ги со кремот по редослед кора, фил, па повторно кора, па фил одозгора.
Декорирајте на крај по желба.
На здравје!
Направете вкусна торта со чоколадо и бадеми од која сите ќе ви го бараат рецепт, но и парче повеќе.
Ова е сè што ви треба за ова слатко задоволство:
СОСТОЈКИ.
5 јајца
120 гр шеќер
1 лажица ванилин шеќер
малку сол
50 гр брашно
50 гр мелени бадеми
30 гр какао
густин
800 гр темно чоколадо
400 гр павлака за готвење
100 гр путер
малку рум
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Жолчките пенасто се матат со 60 грама шеќер и ванилин шеќер, додека во посебен сад се матат белките со малку сол и 60 грама шеќер. Потоа се соединуваат и се матат со жолчките.
Се додаваат брашно, бадеми, какао и малку густин.
Смесата се става во калап, посипан со брашно, а се пече во загреана рера на 180 степени околу 35 минути.
Додека се пече тестото, се крши чоколадото, се растопува на оган, па се додава павлаката за готвење. Путерот се сече и се додава во смесата да се соедини. На овој начин го добиваме филот.
Се трга смесата да се излади.
Печената кора или пандишпан се сече хоризонтално на 2 дела, па секоја кора испрскајте ја со рум.
Двете кори филувајте ги со кремот по редослед кора, фил, па повторно кора, па фил одозгора.
Декорирајте на крај по желба.
На здравје!
IVA- Број на мислења : 366
Join date : 2016-01-29
Re: ТОРТИ
Сон торта - торта што не се пече
Состојки
22 крем банани
300 гр. мелени бисквити
400 гр. пишкоти
2 маргарина
2 кесички по 250 гр. шеќер во прав
4 кесички пудинг од ванила
1 л. млеко
3-4 свежи банани
по потреба газиран сок од портокал
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Составена е од 8 слоја.
- 1 слој - Половина од пишкотиите се натопуваат во газираниот сок и се редат во послужавник (јас ја редев на даската за пица бидејќи сакав да има кружна форма).
- 2 слој - Мелените бисквити исто се потопуваат во газираниот сок, за да се добие еднолична смеса. Во друг сад се мати 1 маргарин со 1 кесичка шеќер во прав. Потоа смесата со маргарин и шеќер во прав се соединува со смесата од мелени бисквити. Се мачка филот врз пишкотиите.
- 3 слој - Чоколадните бананки се сечат по должина и се редат врз вториот слој, односно филот со мелени бисквити.
- 4 слој - Во 1 л. млеко се варат 4 пудинзи од ванила. Се трга настрана за да се олади. Во меѓувреме се мати останатиот 1 маргарин со кесичката од 250 гр. шеќер во прав, и се соединува смесата со пудингот. Потоа се дели филот на два дела и едната половина се става врз слојот од чоколадни бананки.
- 5 слој - Останатата половина пишкотии се натопуваат во млеко и се редат врз филот од пудинг.
- 6 слој - Се става останатиот пудинг.
- 7 слој - Свежите банани се сечат на кругови и се редат врз филот од пудинг.
- 8 слој - Се премачкува целата торта со шлаг.
https://moirecepti.mk/post/%d1%81%d0%be%d0%bd-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%88%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5
Состојки
22 крем банани
300 гр. мелени бисквити
400 гр. пишкоти
2 маргарина
2 кесички по 250 гр. шеќер во прав
4 кесички пудинг од ванила
1 л. млеко
3-4 свежи банани
по потреба газиран сок од портокал
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Составена е од 8 слоја.
- 1 слој - Половина од пишкотиите се натопуваат во газираниот сок и се редат во послужавник (јас ја редев на даската за пица бидејќи сакав да има кружна форма).
- 2 слој - Мелените бисквити исто се потопуваат во газираниот сок, за да се добие еднолична смеса. Во друг сад се мати 1 маргарин со 1 кесичка шеќер во прав. Потоа смесата со маргарин и шеќер во прав се соединува со смесата од мелени бисквити. Се мачка филот врз пишкотиите.
- 3 слој - Чоколадните бананки се сечат по должина и се редат врз вториот слој, односно филот со мелени бисквити.
- 4 слој - Во 1 л. млеко се варат 4 пудинзи од ванила. Се трга настрана за да се олади. Во меѓувреме се мати останатиот 1 маргарин со кесичката од 250 гр. шеќер во прав, и се соединува смесата со пудингот. Потоа се дели филот на два дела и едната половина се става врз слојот од чоколадни бананки.
- 5 слој - Останатата половина пишкотии се натопуваат во млеко и се редат врз филот од пудинг.
- 6 слој - Се става останатиот пудинг.
- 7 слој - Свежите банани се сечат на кругови и се редат врз филот од пудинг.
- 8 слој - Се премачкува целата торта со шлаг.
https://moirecepti.mk/post/%d1%81%d0%be%d0%bd-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%88%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5
IVA- Број на мислења : 366
Join date : 2016-01-29
Re: ТОРТИ
Torta so jabolka.
Есенска торта со јаболка
Состојки
Тесто
500гр брашно
2,5 лажици пециво
1 паковка ванила
2 јајца
200 гр путер
150 гр шеќер
Фил
1 паковка бурбон ванила
50 гр шеќер
1/2 паковка цимет
4 големи јаболка
1 парче лимон (сокот)
50 гр шеќер за попрскување
За почеток на оваа торта потребно е да се излупат и да се исецкаат јаболката на тенки ленти.
Исечете еден лимон, исцедете го сокот, па полејте ги јаболката и благо промешајте.
Со бурбон ванилата, циметот и 50 грама обичен шеќер, зачинете ги јаболката.
Оставете на страна да си впијат јаболката.
Во сад на страна се замесува тесто од следните состојки
500 гр брашно се помешува со 2,5 лажици пециво.
Се додава 150 гр.шеќер,1 ванила,2 јајца и 200 гр путер кој е со собна температура.
Замесеното тесто се дели на два дела. Едниот дел веднаш се расплеснува во тавата како подлога.
Јас ставив хартија за печење на подлогата, па ја расплеснав кората.
Направив венец од страната кај ѕидовите од тавата, за кога ќе го ставам филот да има пречник.
Јаболката веќе спремни ги префрлам во тавата и ги распоредувам насекаде.
Од останатото тесто, кинам ситни парченца и ги фрлам по периферијата на садот.
Така со мали делчиња ја покривам цела тава, цел фил од јаболката.
Земам уште 50 гр шеќер и попрскувам на површината, па ја ставам тавата да се пече во загреана рерна.
Печеме 40 минути на 180 степени.
(ЗАВИСИ КАКО ВИ ПЕЧЕ РЕРНАТА, ЈАС НАМАЛИВ НА 150 ПОСЛЕДНИТЕ 10 МИНУТИ )
Откако е печена тортата од јаболка, извадете ја и оставете да излади, па сечете.
Колку повеќе стои, толку е повкусна.
Прочитај повеќе: https://moirecepti.mk/post/%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%98%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%b0
Есенска торта со јаболка
Состојки
Тесто
500гр брашно
2,5 лажици пециво
1 паковка ванила
2 јајца
200 гр путер
150 гр шеќер
Фил
1 паковка бурбон ванила
50 гр шеќер
1/2 паковка цимет
4 големи јаболка
1 парче лимон (сокот)
50 гр шеќер за попрскување
За почеток на оваа торта потребно е да се излупат и да се исецкаат јаболката на тенки ленти.
Исечете еден лимон, исцедете го сокот, па полејте ги јаболката и благо промешајте.
Со бурбон ванилата, циметот и 50 грама обичен шеќер, зачинете ги јаболката.
Оставете на страна да си впијат јаболката.
Во сад на страна се замесува тесто од следните состојки
500 гр брашно се помешува со 2,5 лажици пециво.
Се додава 150 гр.шеќер,1 ванила,2 јајца и 200 гр путер кој е со собна температура.
Замесеното тесто се дели на два дела. Едниот дел веднаш се расплеснува во тавата како подлога.
Јас ставив хартија за печење на подлогата, па ја расплеснав кората.
Направив венец од страната кај ѕидовите од тавата, за кога ќе го ставам филот да има пречник.
Јаболката веќе спремни ги префрлам во тавата и ги распоредувам насекаде.
Од останатото тесто, кинам ситни парченца и ги фрлам по периферијата на садот.
Така со мали делчиња ја покривам цела тава, цел фил од јаболката.
Земам уште 50 гр шеќер и попрскувам на површината, па ја ставам тавата да се пече во загреана рерна.
Печеме 40 минути на 180 степени.
(ЗАВИСИ КАКО ВИ ПЕЧЕ РЕРНАТА, ЈАС НАМАЛИВ НА 150 ПОСЛЕДНИТЕ 10 МИНУТИ )
Откако е печена тортата од јаболка, извадете ја и оставете да излади, па сечете.
Колку повеќе стои, толку е повкусна.
Прочитај повеќе: https://moirecepti.mk/post/%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d1%98%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%b0
EVITA- Број на мислења : 269
Join date : 2016-11-25
Страна 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Страна 4 of 4
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот
|
|