СОВЕТИ
5 posters
Страна 1 of 1
Re: СОВЕТИ
Оваа намирница е клучот за среќен живот
Секојдневното конзумирање масно сирење би можело да биде клуч за среќен живот, покажало најновото научно истражување.
Научниците од Универзитетот во Копенхаген утврдиле дека конзумирањето сирење е добро за здраво срце.
Во студијата долга 12 недели, во која учествувале 139 лица, третина од испитаниците секој ден конзумирале по 80 грама стандардно, масно сирење, другa третина конзумирале по 80 грама обезмастено сирење.
Контролната група наместо сирење јадела 90 грама леб со џем.
Резултатите покажале дека кај групата која конзумирала масно сирење не смо што не дошло до промена во нивото на холестеролот, обемот на струк и крвниот притисок, туку нивното оптшо здравје било подобрено.
Иако нивото на холестеролот кај испитаниците од сите групи останало исто во просек, кај лицата кои конзумирале масно сирење забележан е пораст на нивото на „добар“ холестерол.
Едно независно јапонско истражување покажало дека конзумирањето сирење спречува таложење на масти во црниот дроб, додека други укажале на тоа дека би можело да придонесе во подобро спиење, подобро расположение, па дури и полесно слабеење.
http://gotvi.mk/2016/09/23/ovaa-namirnica-e-klucot-za-sreken-zivot/
Секојдневното конзумирање масно сирење би можело да биде клуч за среќен живот, покажало најновото научно истражување.
Научниците од Универзитетот во Копенхаген утврдиле дека конзумирањето сирење е добро за здраво срце.
Во студијата долга 12 недели, во која учествувале 139 лица, третина од испитаниците секој ден конзумирале по 80 грама стандардно, масно сирење, другa третина конзумирале по 80 грама обезмастено сирење.
Контролната група наместо сирење јадела 90 грама леб со џем.
Резултатите покажале дека кај групата која конзумирала масно сирење не смо што не дошло до промена во нивото на холестеролот, обемот на струк и крвниот притисок, туку нивното оптшо здравје било подобрено.
Иако нивото на холестеролот кај испитаниците од сите групи останало исто во просек, кај лицата кои конзумирале масно сирење забележан е пораст на нивото на „добар“ холестерол.
Едно независно јапонско истражување покажало дека конзумирањето сирење спречува таложење на масти во црниот дроб, додека други укажале на тоа дека би можело да придонесе во подобро спиење, подобро расположение, па дури и полесно слабеење.
http://gotvi.mk/2016/09/23/ovaa-namirnica-e-klucot-za-sreken-zivot/
Гостин- Гостин
Re: СОВЕТИ
Зошто треба да јадете костени
Сто грама печени костени имаат околу 245 калории, па затоа плодовите се сметаат за производи со висока енергетска вредност.
Интересно е што калориската вредност двојно се зголемува со термичка обработка, а се зголемува количината на протеини и јаглено хидрати.
Костените се одличен извор на влакна кои го намалуваат нивото на лош холестерол во крвта, но и ја поттикнува работата на цревата .
Костените се богати со калиум и фосфор, како и со незаситени масти. Има значајни количини на витамини А, Б и Ц, манган, калциум, хлор, железо и магнезиум.
Бакарот е минерал кој ги зајакнува коските, помага во производство на црвени крвни зрнца, ја подобрува работата на нервите и го зајакнува имунитетот.
http://mama365.mk/%D0%B7%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%98%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
Сто грама печени костени имаат околу 245 калории, па затоа плодовите се сметаат за производи со висока енергетска вредност.
Интересно е што калориската вредност двојно се зголемува со термичка обработка, а се зголемува количината на протеини и јаглено хидрати.
Костените се одличен извор на влакна кои го намалуваат нивото на лош холестерол во крвта, но и ја поттикнува работата на цревата .
Костените се богати со калиум и фосфор, како и со незаситени масти. Има значајни количини на витамини А, Б и Ц, манган, калциум, хлор, железо и магнезиум.
Бакарот е минерал кој ги зајакнува коските, помага во производство на црвени крвни зрнца, ја подобрува работата на нервите и го зајакнува имунитетот.
http://mama365.mk/%D0%B7%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%98%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
Гостин- Гостин
Re: СОВЕТИ
Есента е тука а со неа доагаат и настѕинките, грипот и ослабениот имунитет. Еве што може да ви биде од корист.
Есенски топ производи за добро здравје
Јаболкото помага во намалување на лошиот холестерол и изобилува со антиоксиданси кои овозможуваат подобар проток на кислород во белите дробови. Исто така, тоа е одличен извор на витамин Ц, кој помага при јакнење на имунитетот и борбата против настинката.
Карфиолот, слично како и јаболкото, изобилува со витамин Ц. Тој е богат со антиоксиданси кои ги бришат брчките, но и состојки кои го намалуваат ризикот од рак на бели дробови, па поради тоа им се препорачува на пушачите.
Калинката и шипинката се овошја кои се богати со витамин Ц, фолна киселина и витамини А и Е, како и со калиум. Во сокот на шипинката се наоѓаат три важни полифеноли кои се моќни аксиоксиданси, а според чие делување шипинката е подобра од брусницата, зелениот чај и црното вино. Има антибактериски својства, штити од рак и појава на дијабетис, но и помага во борба против депресијата. Освен тоа помага и во намалуање на килограмите и симптомите на остеоартритис.
Тиквата е одлична за сите оние кои ги страдаат од алергија. Таа е богата со витамин Ц кој го намалува нивото на хистамин, како и со витамин А и цинк кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.
http://duma.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=22147:2016-10-13-23-18-12&catid=9:zdravje&Itemid=45
Гостин- Гостин
Re: СОВЕТИ
Делта, ми должиш ракија и нешто меснато за мезе.
Еве зошто не е добро да се биде вегетаријанец
Научниците направиле големо истражување на 1.320 лица поделени во четири групи.
Во една група биле само вегетаријанци, во друга луѓе кои јадат месо, како и многу овошје и зеленчук, луѓе кои јадат малку месо, и луѓе кои јадат многу месо.
На основа на анализите на навиките на луѓето поделени во групи, заклучено е дека вегетаријанците почесто се разболуваат, и дека често имаат полош квалитет на живот отколку лицата кои конзумираат месо.
Научниците наведуваат дека вегетаријанците почесто добиваат рак и срцев удар, а се покажало и дека почесто имаат психолошки проблеми.
Вегетаријанците имаат двојно повеќе алергии од лицата кои јадат многу месо (30.6 отсто во однос на 16.7 отсто) а кај нив рак се јавува 166 отсто повеќе (4.8 отсто во однос на 1.8 отсто).
Исто така се покажало дека имаат 150 отсто повеќе шанси за срцев удар (1.5 отсто во однос на 0.6)
Проучувани се 18 различни хронични болести. Кога ќе се споредат со оние кои јадат многу месо, вегетаријанците 14 од тие 18 болести ги имаат повеќе (78 отсто), а тие вклучуваат астма, дијабетес, мигрени и остеопороза.
http://gotvi.mk/2016/10/20/eve-zosto-ne-e-dobro-da-se-bide-vegetarijanec/
Гостин- Гостин
Re: СОВЕТИ
Како да употребите артичока?
Големите артичоки обично имаат потешки листови со месна база и се највкусни кога се полнети или печени. Тие го имаат најголемото срце!
Само исечете ги врвовите и искорнете ги надворешните листови, ако ги има, и артичоките се спремни! Средните артичоки имаат мали, нежни срца и се идеални за динстање или варење.
Артичоките имаат антиоксиданси со кои можете да се борите против ракот. Не ги мешајте артичоките со вино, има лош вкус!
Исечете ги горните листови на една средна артичока и исечете ја на два дела по должината. Извадете ја артичоката, варете ја, а потоа печете ја на скара. Ставете малку лимон одозгора!
Земете домати и направете оригинални брускети од артичока. За Вашата фамилија направете пица со артичока и спанаќ. Употребете француски леб! Збогатете го вашиот туна седнвич со спанаќ и артичока!
Слободно комбинирајте ја артичоката со месо: телешко или пилешко. Карпачо од Артичока: мали маринирани артичоки за Ваше задоволство!
Од артичоките може да се направи супа, се мешаат со морска храна, а многумина ги користат како предјадење. Одлични се со лук, песто и лешници. Измиксирајте ги заедно со домат за да направите одличен сос.
Големите артичоки обично имаат потешки листови со месна база и се највкусни кога се полнети или печени. Тие го имаат најголемото срце!
Само исечете ги врвовите и искорнете ги надворешните листови, ако ги има, и артичоките се спремни! Средните артичоки имаат мали, нежни срца и се идеални за динстање или варење.
Артичоките имаат антиоксиданси со кои можете да се борите против ракот. Не ги мешајте артичоките со вино, има лош вкус!
Исечете ги горните листови на една средна артичока и исечете ја на два дела по должината. Извадете ја артичоката, варете ја, а потоа печете ја на скара. Ставете малку лимон одозгора!
Земете домати и направете оригинални брускети од артичока. За Вашата фамилија направете пица со артичока и спанаќ. Употребете француски леб! Збогатете го вашиот туна седнвич со спанаќ и артичока!
Слободно комбинирајте ја артичоката со месо: телешко или пилешко. Карпачо од Артичока: мали маринирани артичоки за Ваше задоволство!
Од артичоките може да се направи супа, се мешаат со морска храна, а многумина ги користат како предјадење. Одлични се со лук, песто и лешници. Измиксирајте ги заедно со домат за да направите одличен сос.
Teo- Број на мислења : 5093
Join date : 2016-11-25
Re: СОВЕТИ
a moj sovet e da gotvish toa shto sakash da jadesh ,no sam
SHARENI- Број на мислења : 849
Join date : 2016-11-20
Re: СОВЕТИ
Не ве лажеле: Ова е причината зошто не треба да пиете вода додека јадете
Пиењето вода пред и за време на јадењето е навика која ја имаат многумина. Новите сознанија укажуваат на тоа дека пиењето вода за време на оброкот прави повеќе штета отколку корист.
Зошто не е добро да се пие вода за време на оброкот? Нутриционистката Робин Јоукилис во својата книга 'Go With Your Gut’ тврди дека таа навика му штети на варењето и апсорпцијата на хранливи материи во организмот.
Пиењето вода пред и за време на јадењето е навика која ја имаат многумина. Новите сознанија укажуваат на тоа дека пиењето вода за време на оброкот прави повеќе штета отколку корист.
Зошто не е добро да се пие вода за време на оброкот? Нутриционистката Робин Јоукилис во својата книга 'Go With Your Gut’ тврди дека таа навика му штети на варењето и апсорпцијата на хранливи материи во организмот.
Luxor- Број на мислења : 6622
Join date : 2016-10-02
Re: СОВЕТИ
Јоукилис препорачува да не се пие вода половина час пред и еден час по јадењето. Ако мора да се напиете вода додека јадете за полесно да ја проголтате храната, земајте мали голтки. Во спротивно, односно ако испиете поголема количина вода одеднаш за време на оброкот, може да дојде до разредување на резервите на хлороводородна киселина во желудникот која е клучна за правилна разградба на храната.
Luxor- Број на мислења : 6622
Join date : 2016-10-02
Re: СОВЕТИ
„Пиењето вода за време на оброкот може да направи повеќе штета отколку корист. Преголемата количина на течност за време на оброкот може да предизвика надуеност, проблеми со варењето и да ја спречи правилната апсорпција на хранливи материи“, потврдува нутриционистката Али Милер.
Luxor- Број на мислења : 6622
Join date : 2016-10-02
Re: СОВЕТИ
Идеалниот pH во желудникот, додава Милер, изнесува 1 до 2 и таквото ниво на киселост помага во разградувањето на протеините, поттикнува ослободување на ензими за варење, помага во апсорпцијата на витамини како Б12 и во претворањето на храната во каша што го олеснува варењето. Кога пиете додека јадете, целиот тој процес се забавува и тогаш доаѓа до надуеност и лошо варење.
Luxor- Број на мислења : 6622
Join date : 2016-10-02
Re: СОВЕТИ
Во тој случај, кога е најдобро да се пие вода? За здрава дигестија во текот на оброкот испијте најмногу два децилитри вода (во мали голтки). Во текот на остатокот од денот пијте вода помеѓу оброците што ќе ви помогне да ја избркате „лажната“ глад која ја чувствувате кога всушност сте дехидрирани.
http://tocka.com.mk/3/216645/ne-ve-lazele-ova-e-pricinata-zosto-ne-treba-da-piete-voda-dodeka-jadete
http://tocka.com.mk/3/216645/ne-ve-lazele-ova-e-pricinata-zosto-ne-treba-da-piete-voda-dodeka-jadete
Luxor- Број на мислења : 6622
Join date : 2016-10-02
Re: СОВЕТИ
najdobro e da ne pies voda,../se menjava so pivo, vino i ralkija//..zolta oti zoltata boja nosi sreka.?
Delta- Број на мислења : 606
Join date : 2016-11-30
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот